הממתיק המסרטן ואתם: כל מה שצריך לדעת

לאחר הודעת ארגון הבריאות העולמי שלפיה אספרטיים יוכנס לרשימת החומרים המזיקים, שאלנו את פרופ' אמנון להד, ראש המחלקה לרפואת המשפחה בשירותי בריאות כללית מחוז ירושלים, איך זה ישפיע עלינו בתור צרכנים • התשובות בפנים

קולה זירו. צריך להוציא מהתפריט?. צילום: דודו גרינשפן

ארגון הבריאות העולמי (WHO) עומד להכריז כי הממתיק הוותיק אספרטיים, שנמצא בין היתר במשקאות הדיאט בעולם, עלול להיות מסרטן - כך פורסם היום (חמישי).

אמנם לאזהרה אין תוקף מחייב, כי מדובר בארגון בינלאומי שמפרסם המלצות בלבד, אך ברור שהכרזה כזו מהווה דרמה של ממש ותדחוף מדינות מערביות רבות להגביל, או לאסור בכלל, את השימוש בחומר.

ארגון הבריאות העולמי נגד קוקה קולה

ניסינו להבין קצת יותר לעומק את הסיכון שקיים בחומר - בעיקר בהקשר הישראלי - ולכן פנינו לפרופ' אמנון להד, ראש המחלקה לרפואת המשפחה בשירותי בריאות כללית מחוז ירושלים.

במה מדובר? מהו אספרטיים?

"אספרטיים, או אספרטט, הוא ממתיק מלאכותי או חצי מלאכותי על בסיס חומצות אמינו, שהן גם חומר שנמצא בגוף שלנו, אבל במינון נמוך מאוד. באספרטיים משתמשים משום שהוא מתוק פי 200 מסוכר, ולכן לכאורה הוספה שלו לאוכל חוסכת את הקלוריות של סוכר רגיל".

באילו מזונות משתמשים בו?

"בכל המשקאות דלי הקלוריות, וכן במסטיקים, בדגני בוקר דלי קלוריות ובדייסות דלות קלוריות. במאכלים אחרים שצריכים נפח קשה להשתמש בו, כי הוא קטן ולא נותן את הנפח שיש בסוכר".

מסתיקים המכילים אספרטיים, צילום: REUTERS

כמה שנים הוא נמצא בשוק?

"איני יודע במדויק, אבל בין 35 ל-40 שנה".

מהן המשמעויות של ארגון הבריאות העולמי מבחינתנו?

"ההכרזה של ארגון הבריאות העולמי היא חסרת שיניים, כי אין לגוף הזה אף סמכות חוקית בינלאומית, אבל בפועל מדינות רבות מקבלות את ההכרזות של הארגון משום שהוא נטול אינטרסים זרים כמעט לחלוטין. בפועל, ההכרזה מציינת כי יש עלייה בסיכון לסרטן, בסיכוי לתחלואה הלבבית והמוחית ברמה של 10% ביחס לסיכון המקורי לחלות במחלות אלו, וגם בקשר לדמנציה.

"חשוב לציין כי יש גם מחקרים שסותרים את הימצאות הקשר הזה, אבל יש מספיק מכוני מחקר גדולים ומשמעותיים שמצביעים על קשר למחלות האלו. עם זאת, אין בהכרזה הזו סיבה להילחץ ולרוץ לבדיקות, אלא יש להמשיך לעשות את הבדיקות הרגילות המומלצות לנו".

משקאות המכילים אספרטיים, צילום: REUTERS

איך הצרכן יזהה כי יש אספרטיים במוצר שהוא קונה?

"בדרך כלל יהיה כתוב שהמוצר מכיל אספרטיים. מעבר לזה, מוצרים דיאטטיים מתוקים שכתוב עליהם 'לא לצרוך יותר מכמות מסוימת ביום' מכילים אספרטיים. ההגבלה עומדת על צריכה של יותר מ-3 לי', שזו כמות ענקית, שצריכה שלה תזיק גם בדרכים אחרות".

אם שתיתי אספרטיים במשך שנים, אני צריך לדאוג?

"אין צורך לדאוג, אבל ההצהרה הזו אומרת שכדאי למדינות להפסיק לפרסם מוצרים כאלו, כמו שלא מפרסמים מוצרי טבק. אמנם האספרטיים לא מסוכן כמו הטבק, אבל בכל זאת, עקב החשש, כדאי לא לפרסם מוצרים כאלו. כמו כן, כדאי לחנך ילדים מגיל צעיר לא לצרוך את המוצר, וביחס לפעוטות או לנשים בהיריון יש להיזהר כפליים, כמובן".

יש תחליף בריא לאספרטיים?

"התשובה היא לא. כל החומרים הממתיקים בצורה סינתטית שנחקרו עד היום נמצאו בסופו של דבר כבעייתיים, אף שמדובר בחומרים מסוגים שונים עם הרכבים שונים. כלומר, אין למעשה תחליף בריא לסוכר, וכדאי מאוד להתחיל להרגיל את עצמנו פשוט לצרוך פחות סוכר במקום כל הממתיקים האלו.

"מעבר לכך, הייתי אומר שמי שחייב מתוק - עדיף שישים קצת סוכר באוכל, כי זה הממתיק הכי טוב והאנושות משתמשת בו כבר אלפי שנים".

פרופ' להד ציין עוד כי מי שסבורים שהממתיקים המלאכותיים מסייעים לדיאטה שלהם טועים מאוד. "מחקרים מלמדים כי המתיקות של הממתיקים האלו יוצרת בגוף כמיהה למתוק, ולכן אנשים אוכלים אחר כך מוצרים מתוקים אחרים. כמו כן, הממתיקים גם גורמים לאנשים לאכול יותר, כך שמי שחושב שהוא יחסוך קלוריות דרך הממתיקים המלאכותיים - טועה מאוד.

"אני ממליץ לאנשים לעבור לשתות מים או סודה ולהרגיל את עצמם לצרוך פחות מתוק, כמו שאני ממליץ גם לצרוך פחות מלח", הוא מסכם.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר