איך לעבור את החג בשלום: המלצות לתזונה נבונה בפסח

רצינו לברר איך ניתן להימנע מלעלות במשקל בחג, ומאכלים לא בריאים שעלולים לפגוע בנו • קבלו דגשים לארוחות החג והמלצות שיעזרו לכם

שולחן ליל סדר , צילום: הרצי שפירא

פסח מגיע ואיתו ארוחות החג הרבות - צריכת המצות והביצים המרובות מכילות כמות גדולה של קלוריות שמובילה לעלייה במשקל ולבעיות עיכול.

בעקבות כך, רצינו לברר איך ניתן להימנע מלעלות במשקל בחג ולאכול מאכלים לא בריאים שיפגעו בנו. שוחחנו עם ד"ר דורית אדלר, מהפורום הישראלי לתזונה בת קיימא, שעשתה לנו סדר בהתכוננות לחג והתמודדות עם האוכל הרב שיש בסעודות.

מפעל מצות. צילום: יוסי זליגר,

"ראשית, צריך לחלק בין המנהגים השונים של האשכנזים והספרדים", הדגישה אדלר. "כידוע, אשכנזים לא אוכלים קטניות, דבר שמקטין את מלאי האוכל הטבעי הבריא בחג ואילו הספרדים כן מתירים קטניות. לכן, יש לתת עצות על פי שני המנהגים האלו לכל מי שנוהג כמותם. אני ממליצה מאוד שחלק גדול מהאוכל יהיה ירקות ופירות".

"עדיף לבשל ביצה"

אדלר הוסיפה כי "ההמלצה שלי לאשכנזים שלא אוכלים קטניות אלא תפוחי אדמה ומצות - לאכול מצות מקמח מלא בנוסף לצרוך אגוזים, שמן זית, וגם טופו יכול להיות מרכיב טוב לאשכנזים. מעבר לכך, בכל הנוגע לביצים רצוי לא יותר מביצה ליום, ולאנשים חולים בסוכרת יש לצרוך פחות מביצה ליום. כמו כן, בתחום הביצים כדאי לא לטגן אלא לבשל".

"עדיף לבשל את הביצים" // צילום: יהושע יוסף,

ד"ר דורית אדלר מציינת עוד כי "מבחינת צלחת האוכל כדאי מאוד שבכל ארוחה חצי מהארוחה יגיע מירקות. הם יכולים להגיע בצורת סלט, או ירקות מוקפצים. אם אפשר, מי שאוכל בשר - שלא יצרוך בשר אדום שהוא לא בריא אלא בשר עוף, כשעדיף לאפות או לאדות. כדאי הרבה יותר לצרוך דגים".

"חצי מהארוחה שיהיו ירקות", צילום: לירון אלמוג
"כדאי הרבה יותר לצרוך דגים", צילום: אורן בן חקון

בין היתר, "ניתן להוסיף כרובית, אגוזים וטופו. לשומרי הכשרות, שאוכלים תפוחי אדמה, אני ממליצה לצרוך גם בטטות, סלק, סלרי ואת שאר השורשים. כלומר, לא רק תפוחי אדמה אלא גם שורשים אחרים. אפשר לצרוך אותם חיים או לעשות מהם פשטידות וכך לגוון".

על מנת שתהיו ערוכים בהתאם, אדלר נתנה המלצות נוספות שיקלו עלינו. "כמה שפחות מצה מטוגנת עם ביצה - מה שנקרא מצה ברייט. זה גורם לאכילה של המון מצות וגם לאי-נוחות במערכת העיכול. כמו כן, בתחום השמנים אני ממליצה מאוד על שמן זית, שמן אגוזים ושמן אבוקדו ובכלל כמה שפחות לטגן", היא מסכמת.

נוסף על כך, צריך לשים לב לכמות החרוסת שאוכלים, אנשים נוטים לחשוב שאם זה עשוי מתמרים ואגוזים זה בריא, אבל כמות השומן באגוזים וכמות הקלוריות והסוכרים בתמרים מאוד גבוהות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר