מחקר של חוקרים צרפתיים מאוניברסיטת סורבון שהתבצע על 105 אלף אנשים, מצא קשר משמעותי בין מזונות שעברו עיבוד נרחב כגון עוגות מייצור המוני, נגיסי בשר שונים, ותערובות אינסטנט שונות כמו מרק, למחלת הסרטן.
לאחר שהתברר כי עודף משקל, עישון ואף אכילת בשר אדום מעלים את הסיכון לסרטן, רצו החוקרים לבדוק האם גם מזון מאוד תעשייתי מהווה סיכון. המחקר בוצע על ידי שאלון שחולק בעיקר לנשים בשנות העמידה, ובחן את התפריט היומי שלהן. התוצאות שפורסמו ב-British Medical Journal, הראו כי ברגע ששיעור המזון מסוג זה עובר את 10 אחוזים מהתפריט היומי - הסיכויים לחלות בסרטן עולים ב-12 אחוז.
לפי נתוני המחקר, בממוצע 18 אחוז מהמזון של הנשאלים הוגדר כמזון מאוד מעובד. כ-79 מתוך 10,000 נשאלים חלו בסרטן, והעלאת אחוז אכילת המזונות המעובדים ב-10 אחוז נוספים הובילה לעוד 9 חולים על כל עשרת אלפים נחקרים. "ככל שהמזון המעובד תופס נתח יותר מרכזי בתפריט שלנו, ככה הוא יותר מסוכן לבריאות שלנו", אומרים החוקרים.
המסוכנים ביותר: חטיפים, לחמים, מרקים ותבשילי אטריות אינסטנט
במסגרת המחקר הצטרכו החוקרים להגדיר מה נחשב מבחינתם מזון מאוד מעובד. הם קבעו כי בתוך הגדרה זו נכנסים לחמים ולחמניות מייצור המוני, חטיפים ארוזים מתוקים או מתובלים, חטיפי שוקולד וממתקים, סודה ומשקאות ממותקים, קציצות דג ובשר, אטריות ומרקי אינסטנט, ארוחות קפואות או ארוחות בעלות חיי מדף ארוכים, וכן מזונות שמורכבים בעיקר מסוכר או משמנים ושומנים.
עם זאת, החוקרים אומרים כי המחקר מהווה רק נורת אזהרה, כיון שהוא קטן מידי ויש לבצע מחקרים נוספים. גם חוקרים אחרים ציינו כי הקשר בין מזונות בעיבוד יתר וסרטן ידוע. עם זאת חלק ממבקרי המחקר מציינים כי הוא עמום מידי. "לא נקבעו פרמטרים מוחלטים, יש עוד דברים שמשפיעים על מחלת הסרטן והם לא נלקחו כאן בחשבון. לא נבדק לעומק מה שאר ההרגלים של הנבדקים", כתבו מבקרי המחקר.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו