במשרד הבריאות הוציאו הבוקר (שלישי) הודעת הבהרה בעקבות הריקול של מוצרי השוקולד של חברת שטראוס-עלית וחיידק הסלמונה ממנו חוששים. בהודעת המשרד, הוצגה שרשרת האירועים לפי משרד הבריאות: כבר בשבוע שעבר, נראיתה נוכחות סלמונלה באזור הייצור, אך לא במוצרי המזון, במשרד לא פעלו לריקול.
במשרד הבריאות ניסו להרגיע וטענו כי "מדובר בחיידק הגורם לרוב לתסמינים קלים וחולפים וברוב המקרים לאחר מספר ימים יש החלמה מלאה. יחד עם זאת, יש לשים לב לאוכלוסיות מדוכאות חיסון וקשישים. על כן, במידה ובאוכלוסייה בריאה נעשה שימוש במוצר וקיימת עדות לתופעות משמעותיות של מערכת העיכול- שלשולים דמיים או שלשולים המלווים בחום, יש לפנות לרופא לצורך בדיקה. בחולים מדוכאי חיסון וקשישים יש להיבדק גם במידה ומופיעות תופעות קלות יותר".
שר הבריאות, ניצן הורוביץ הוסיף: ״מפעל השוקולד של עלית-שטראוס לא יחזור לפעילות לפני שנגיע למסקנה חד-משמעית שהוא יכול לייצר מוצרים בריאים, נקיים, ללא כל סכנה לציבור. במקביל, האירוע יתוחקר עד תום. מנכ״ל המשרד פרופ׳ נחמן אש, כבר פתח בחקירה מקיפה.
קודם כל שיהיה ברור: המפעל של שטראוס לא יחזור לפעילות לפני שנגיע למסקנה חד-משמעית שאין כל סכנה לציבור. במקביל, האירוע יתוחקר עד תום. מנכ״ל המשרד כבר פתח בחקירה מקיפה. זו דוגמא טובה למה צריך רגולציה ומדוע המדינה צריכה לפקח, במיוחד מול תאגידים חזקים. כי אם לא נשמור - יהיה ג׳ונגל.
— Nitzan Horowitz نيتسان هوروفيتس ניצן הורוביץ (@NitzanHorowitz) April 26, 2022
"זו דוגמא טובה למה צריך רגולציה ומדוע המדינה צריכה לפקח, במיוחד מול תאגידים חזקים. כי אם לא נשמור - יהיה ג׳ונגל. לכן גם בתחום המזון, משרד הבריאות עומד על המשמר ואנחנו מוודאים יום יום שכל מה שתושבי ישראל אוכלים ושותים בטוח, ועומד בסטנדרט הבריאותי הכי גבוה שיש.
במפעל המדובר תיערך בדיקה יסודית ואנחנו נבצע ביקורות קפדנית. לא יהיו פשרות בעניין הזה. אוודא שהפיקוח ההדוק נמשך ונפעל בכל האמצעים הדרושים כדי לשמור על הבריאות, כך שמי שלא יעמוד בסטנדרט הבריאותי שלנו, לא ישווק מוצרים בישראל".
שרשרת האירועים לפי משרד הבריאות
ב-19 באפריל (שלישי שעבר) - התקבלו ממצאים ראשוניים מהיצרן אשר עלו במסגרת בדיקות שגרתיות והראו קיום נוכחות סלמונלה באזור הייצור אך לא במוצרי המזון שנדגמו במפעל וטרם שווקו. בעקבות כך, הונחתה החברה לבצע בדיקות רחבות יותר לסביבת הייצור, למוצרים ולחומרי הגלם.
ב-21 באפריל - בשעות הערב, התקבל דיווח על ממצאים שאינם סופיים שהצביעו על חשד לנוכחות סלמונלה בחומר הגלם - בבדיקה מהירה ולא בדיקת מעבדה מלאה האורכת כ5 ימים. על כן, היצרן לא נדרש לבצע החזרה (ריקול).
ב-24 באפריל (ראשון) - בשעות הצהריים, פנה היצרן למשרד הבריאות עם ממצאי הבדיקות הסופיות, המעלים כי בסביבת הייצור ובחומר הגלם ישנה עדות לנוכחות סלמונלה.
בעקבות התוצאות הסופיות בחומרי הגלם ובסביבת הייצור, החברה ביצעה ריקול בתיאום עם שירות המזון במשרד הבריאות, לכלל מוצרי השוקולד שתאריך ייצורם מראשית חודש פברואר. יצויין כי טרם התקבלו תוצאות סופיות לבדיקות שנעשו במוצרי השוקולד המשווקים בחנויות. מחר, יגיעו התוצאות גם למוצרי השוקולד.

בעקבות הריקול של חברת שטראוס-עלית, ישנן החזרות של חברות מזון נוספות כמו יוניליוור וגלידות שטראוס שעושות שימוש בחומרי הגלם של החברה למוצריהם. בנוסף, ובתיאום עמנו מבוצע דיגום רחב של מוצרים נוספים.
ממשרד הבריאות נמסר: "משרדנו הורה לחברה להגיש תחקיר לסיבת הארוע ולבצע פעולות מתקנות למניעת הישנות מקרים בעתיד. חזרה לשגרת ייצור תתבצע לאחר סיום תחקיר האירוע, ביצוע פעולות למניעת הישנות התקלה, ניקוי וחיטוי הקווים ולאחר ביקורת ובדיקות מעבדה תקינות של משרדנו. ההנחיות לצרכנים הינן בהתאם לפרסומי ההחזרות (ריקול) המפורסמים בתקשורת ובאתר משרד הבריאות".
עוד נמסר כי: "משרד הבריאות ממשיך לעקוב ולחקור באופן צמוד אחר הארוע, ובהתאם לממצאים יינקטו צעדים נוספים. משרד הבריאות ימשיך לפעול בכל האמצעים העומדים לרשותו על מנת לשמור על בטיחות המוצרים ובריאות הציבור בישראל".
בתוך כך, צעיר הועבר לבית חולים הציבורי "אסותא" באשדוד בחשד שנדבק בסלמונלה. בבית החולים שיחררו סרטון של ד"ר נוי כהן, סגן מנהל המחלקה לרפואה דחופה ילדים בביה"ח שהסביר על הסלמונלה, ההבדלים בין מבוגרים לילדים, דרכי הטיפול ועדכן, בין היתר, כי כרגע נמצא אצלו מטופל צעיר בחשד להידבקות כתוצאה מאכילה של אחד המוצרים המדוברים.