הזכייה של אור בן דוד בגמר "האח הגדול" 2024 הצליחה להבעיר את הרשת – ולא מהסיבות הנכונות. בזמן שהמעריצים חוגגים, לפי ניתוח של חברת סקופר מקבוצת MIG AI המתמחה בניתוח קהלים ברשתות החברתיות, גולשים רבים שואלים: האם מדובר בפרס על התנהגות בריונית?
סערת הרשת: זכייה במחלוקת
הגמר הגדול של "האח הגדול" 2024 הסתיים עם הכרזתו של אור בן דוד כזוכה, אבל הרשתות החברתיות, ובעיקר פייסבוק, התמלאו בדיונים סוערים. השיח המקוטב עוסק לא רק באור עצמו, אלא גם במשמעות הרחבה יותר של זכייה כזו בתוכנית כה פופולרית.
מבקרים רבים מפנים אצבע מאשימה כלפי "האח הגדול" והצופים שבחרו באור כזוכה, כשהטענה העיקרית היא שהזכייה שלו היא למעשה "פרס" על התנהגות כוחנית ובריונית. אור לא הסתיר את הדומיננטיות שלו בבית, ועימותיו עם מתמודדים כמו נועם ויוסי הותירו רושם חזק של התנהלות כוחנית. לדברי חלק מהגולשים, הבחירה בו משדרת מסר מדאיג – "האלימים זוכים".
דאגה לנוער: מודל לחיקוי בעייתי?
רבים מהמגיבים ברשתות החברתיות חוששים מהשפעת הזכייה על בני נוער, ומאמינים שהיא מעבירה מסר מסוכן: "אלימות ורוע מובילים להצלחה". גולשים רבים הזהירו שהבחירה באור כזוכה עלולה לעודד התנהגות שלילית בקרב הדור הצעיר, שצופה בתוכנית ומשווה בין רייטינג להצלחה.
מעבר לביקורת האישית כלפי אור, הדיון מתפתח לכדי שיח חברתי עמוק יותר על מצבה של החברה הישראלית. יש תחושה שהזכייה שלו משקפת מגמות רחבות יותר של אלימות וחוסר סובלנות, ומגיבים רבים טוענים שהבחירה מהדהדת את הכוחניות שצוברת תאוצה במרחב הציבורי.
פמיניזם וזכייה בצל הקטנת נשים
הזכייה של אור לא עברה בשקט גם בקבוצות נשים בפייסבוק. שם עלתה ביקורת חריפה על כך שאור מקבל הכרה, למרות או אולי בגלל התנהגות שנתפסת כמקטינה כלפי נשים. נשים רבות הגיבו כי מי שהצביעה עבורו "בעצם נתנה יד להקטנת נשים".
הוויכוח סביב הזוכה החדש צפוי להימשך זמן רב, והשלכותיו על על השיח הציבורי עוד אינן ברורות - אך הולכות לכיוון מאוד מקוטב בנוגע למה נתפס ראוי ומתאים בחברה הישראלית.