אין ישראלי יותר מפלאפל, נכון הוא שלנו בהשאלה ולא אנחנו המצאנו אותו אבל כיאה למאכל המיצג מדינת שעטנז תרבויות, עמים ועדות – הפך גם הפלאפל הלבנטיני לצבר.
צילום: משה בן שמחון
מפתיע עד כמה קל לטגן פלאפל בבית. כל שצריך לזכור הוא להשרות את גרגירי החומוס בהרבה מים והרבה זמן לפני מועד ההכנה. מכאן, הדרך קלה וסלולה אל כדורי פלאפל זהובים, פריכים ומשגעים.
תוסיפו לחצי הפיתה גם ממרח טחינת סלק בצבע ורוד עז, פרוסות חציל קלוי ומלפפונים חמוצים שמכינים בצ׳יק, והרי לכם מנת פלאפל ססגונית ביותר לתפארת מדינת ישראל.
חצי מנת פלאפל עם תוספות
רשימת חומרים לכ-40 כדורי פלאפל:
1 כוס גרגירי חומוס יבשים
חופן עליי כוסברה
חופן עליי פטרוזיליה
1 בצל קלוף וחתוך גס
4 שיני שום
1 כפית כמון
1 כפית שטוחה מלח
מעט פלפל שחור
חצי כפית אבקת סודה לשתיה
2 כפות מים
שמן לטיגון
פיתות להגשה
אופן ההכנה:
1. משרים את גרגירי החומוס בקערה עם הרבה מים למשך 12 שעות מינימום. מחליפים את המים לפחות פעם אחת.
2. שוטפים את הגרגירים המושרים, מעבירים למעבד מזון יחד עם שאר המרכיבים למעט השמן. טוחנים במעבד מזון למחית חלקה ודביקה. לא להסס ולתת למעבד המזון לעבוד, אחרת מתקבלת תערובת גרגירית שמתקשה להידבק לכדי כדורים.
3. מחממים סיר עם שמן לטיגון עמוק.
4. נעזרים בכף גלידה קפיצית או מכשיר פלאפל מקצועי, מרטיבים את כך הגלידה או מכשיר הפלאפל דוחסים מהתערבות, נעזרים בכפית רגילה על מנת לדחוס היטב את התערובת.
5. ומשחררים את הכדורים הישר לשמן החם.
6. מרטיבים את הכף בים כדור לכדור.
7. אם עובדים עם הידיים דואגים לדחוס את הכדורים בין כפות הידיים ולהרטיב את כפות הידיים בין כדור לכדור.
8. מטגנים את הכדורים עד הזהבה. מסננים מן השמן לנייר סופג ומגישים מיד בליווי טחינת סלק, חצילים קלויים, מלפפונים חמוצים ופיתות, כמובן.
טחינת סלק
רשימת חומרים ל-מנות:
1 סלק גדול או 2 בינוניים, קלופים ומבושלים לרכות מקסימלית
¾ כוס טחינה גולמית
כמה טיפות מיץ לימון אם אוהבים
4 שיני שום, קלופות
½ כפית מלח
מעט פלפל שחור גרוס לפי הטעם
½ - ¾ כוס מים קרים
אופן הכנה:
מניחים בקערת מעבד המזון את כל המצרכים וטוחנים לממרח חלק. את המים תוסיפו במידה, התחילו מחצי כוס ואם יש צורך הוסיפו עוד. מעבירים לקערה, יוצקים מעל שמן זית ומקשטים בעלי פטרוזיליה
חציל קלוי
רשימת חומרים ל-4 מנות:
1 חציל פרוס לפרוסות בעובי ½ ס״מ
שמן זית לפי הצורך
מלח גס לפי הצורך
אופן ההכנה:
1. מסדרים את פרוסות החציל על תבנית תנור מרופדת נייר אפייה.
2. יוצקים מיל שמן זית, בוזקים מלח.
3. צולים בתנור שחומם לחום גבוה, 250 מעלות במשך כ—8-10 דקות עד שהפרוסות משחימות.
מלפפונים חמוצים בצ׳יק
רשימת חומרים ל-4 מנות:
6 מלפפוני טעם קטנים (אפשר גם ארבעה מלפפונים רגילים)
2 כפות סוכר
1 כפית שטוחה מלח גס
2 כפות חומץ תפוחים
אופן ההכנה:
1. פורסים את המלפפונים דק דק. מעבירים לקערה ומוסיפים את יתר החומרים, מערבבים.
2. לפני ההגשה מסננים מהנוזלים.
3. המלפפונים מוכנים להגשה כעבור כ-10 דקות.