משמין? כך תכינו פסטה מתחליפים בריאים

יום הפסטה הבינלאומי חל מחר, ואף שהמאכל פופולרי, לא כולם יכולים ליהנות ממנו • לשם כך נוצרו התחליפים מסוגי קמחים שונים, ואפילו מירקות - רק תנסו

פסטה, צילום: Getty Images

מי לא אוהב פסטה? מדובר באחד המאכלים הפופולריים ביותר. ילדים אוהבים אותו, הוא מקבל מקום של כבוד בתפריטי המסעדות הנחשקות בעולם, ואפשר למצוא גרסה שלו גם במסעדות המזון המהיר.

ניתן לשדך לפסטה אינסוף רטבים, להכין בבית מבצק או לרכוש את הגרסה המוכנה בסופרמרקטים, לחמם במים ולהגיש. עם זאת, לפסטה יש גם את החלק הפחות מהנה. מנת פסטה אומנם מנחמת ומפנקת, אך גם מנה עתירת קלוריות, שנחשבת במתכונתה הרגילה לפחמימה ריקה, מה שלא מתאים לאלו שאינם אוכלים הרבה פחמימות, או גלוטן. 

מי שרוצים לאכול בריא יותר, אך לא מוכנים לוותר על המנה הזו בתפריט שלהם, יכולים להירגע - בשוק יש מגוון פסטות מקמחים שונים, כמו קמח מקטניות ואפילו מירקות, שנותנים את התחושה של אכילת פסטה, אך ללא הפחמימה.  

"יש פתרונות מגוונים להעשרת התזונה היומית בפסטות בריאות. ניתן להכין פסטה מקמח עדשים כתומות, מאפונה או מחומוס, וליצור אטריות במכונת פסטה ביתית. ניתן להכין גם דפי לזניה מקטניות ולשלב אותם כחלק ממתכון ללזניה בשרית או חלבית". כך מסבירה דניאל לונדון, דיאטנית קלינית בחברת "חלי ממן", ומוסיפה: "פסטות על בסיס אצות, קטניות וירקות מומלצות לכל האוכלוסייה, למעט אנשים הסובלים מדלקות מעי פעילות. שילוב זה נחשב לפתרון מצוין לצמחונים, לטבעונים, לחולי צליאק, ולאנשים הזקוקים לתוספת סיבים בתפריט שלהם. יש גם פסטה על בסיס אצות בשם 'סקיני פסטה' עם צפיפות קלורית נמוכה והרבה סיבים תזונתיים".

אחת מתופעות הלוואי של צריכת פחמימות ריקות, שבמקרה זה באה לידי ביטוי במנות פסטה, היא שהיא עלולה להביא לקפיצה ברמות הסוכר בדם. התחליפים השונים תפקידם לתת מענה לעניין זה. לובי פלוטקין, דיאטנית ראשית במרכז גלאנט לטיפול בסוכרת, מוסיפה כי "ניתן להכין פסטה מקישואים וזוקיני, שמכילה רק כ־4.5 גרם פחמימה ל־100 גרם. פסטה כזו מירקות כמעט ולא מעלה את רמות הסוכר בדם, ומאפשרת אכילה של כמות גדולה יותר, דבר התורם לתחושת המלאות והשובע מבלי לפגוע באיזון הסוכר".

מתרגלים לשינוי

במשך שנים נהגנו לאכול פסטה טעימה בצורתה המקורית, אך כיום המודעות לבריאות גוברת, ועימה צריכת התחליפים. השאלה היא עד כמה השינוי מחלחל בקרב הצרכנים הישראלים. לדברי יונתן גווילי, מנכ"ל רשת ביגה פסטה בר, "בשנים האחרונות, כשהמודעות לצריכת מזון ללא גלוטן עלתה משמעותית ואיתה המודעות לאלרגנים ורגישויות אחרות, היצרנים החלו להכין פסטות ממגוון רחב של קטניות. על המדפים במרכולים וברשתות השיווק ניתן לראות כיצד תופעת הפסטות ללא גלוטן תופסת תאוצה יחד עם ייבוא של מוצרים מאסיה". 

לדבריו, במסעדות, פסטות מקמחים שונים פחות פופולריות עקב דרישה מאוד נמוכה מצד הלקוחות, אך ניתן למצוא כמעט בכל תפריט של בית קפה ומסעדה אפשרות לפסטה ללא גלוטן. גם לפי טרנד ה־RAW FOOD ניתן לראות שהפכו ירקות כמו דלורית וזוקיני לספגטי, ופרוסות קולרבי או סלק לרביולי.

לינגוויני פוטנסקה ללא גלוטן 

באדיבות מסעדת רוסטיקו

צילום: דניה ויינר

מניחים במחבת: שתי כפות שמן זית, 1/4  כף שום כתוש, 8 זיתים מגולענים חצויים לאורכם (16 חצאים), כפית שטוחה צלפים קצוצים, 4 פילטים של אנשובי, קורט צ'ילי יבש.

מטגנים עד שהאנשובי מתפרק, מועכים לתוך המחבת 12 חצאי עגבניות שרי בידיים, ומטגנים קלות.

מוסיפים חצי מצקת רוטב עגבניות, מתבלים במלח ובפלפל גרוס.

מוסיפים מנה של לינגוויני ללא גלוטן ומעט מים לחימום לפי הצורך. מקפיצים, מאחדים את הרוטב ומוסיפים חופן פטרוזיליה.

מקשטים בפטרוזיליה קצוצה ומניחים פילה אנשובי נוסף במרכז המנה (שימו לב לכמות המלח, כי האנשובי והזיתים מלוחים).

רביולי סלק לצד צ'יפס מנגולד  

באדיבות מסעדת אדום

צילום: אפרת ליכטנשטט

להכנת קרם הצנוברים: 

מכניסים לבלנדר כוס צנוברים שהושרו במים 12 שעות, שן שום, חצי כפית פלפל וחצי כפית מלח, וחצי כוס מים. סוחטים רבע לימון למיץ. טוחנים למרקם חלק. 

להכנת צ'יפס מנגולד:

מייבשים וחותכים באופן גס לרצועות עלי מנגולד שטופים היטב. מוסיפים 2 כפיות שמן קנולה ומעט מלח. מערבבים את עלי המנגולד עם השמן והמלח.

מחממים את התנור ל־180 מעלות ומרפדים את התבנית בנייר אפייה.

מניחים על התבנית את העלים ואופים בתנור במשך כ־8 דקות. 

הגשה: מקפלים פרוסות דקות של סלק חי מוחמץ, וממלאים אותן בקרם צנוברים לצד צ'יפס המנגולד.

פסטה ללא קמח א־לה רומנה

באדיבות השף שלומי לוי, רשת LELO

צילום: סטודיו קפה קפה

מרכיבים (3-4 מנות):

400 גרם פסטה קזרצ'ה על בסיס קמח תירס ואורז

4 ליטר מים רותחים

10 יחידות ארטישוק רומי (קרצ'יופי, אפשר להשתמש בתחתיות ארטישוק מבושלות)

5-4 שיני שום קונפי

10 עגבניות שרי חצויות

10 עגבניות שרי צלויות

מלח ים

פלפל שחור גרוס

חופן גבינת פרמזן

חופן עלי בזיליקום

2 כפות צנוברים קלויים

4-3 כפות שמן זית

 

בישול הפסטה:

מרתיחים 4 ליטרים מים עם ארבעה חופני מלח (ליטר מים לכל 100 גרם פסטה יבשה + חופן מלח). לאחר הרתיחה מכניסים את הפסטה ומבשלים 8 דקות. מצננים בזרם מים קרים. רצוי לערבב את הפסטה עם מעט שמן כדי למנוע הידבקות.

 

הכנת רוטב א־לה רומנה:

מחממים 4-3 כפות שמן זית במחבת. 

מוסיפים את חצאי עגבניות השרי וצורבים כחצי דקה. 

מוסיפים את השום קונפי והארטישוק ומבשלים עוד כדקה.

מוסיפים את עגבניות השרי הצלויות, את הבזיליקום והצנוברים ומבשלים עוד כחצי דקה.

מוסיפים את הפסטה, מערבבים, טועמים ומתקנים תיבול עם מלח ים ופלפל שחור.

מומלץ לפזר מעל פרמזן מייד עם ההגשה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר