זהו לא סוד שבישראל אוהבים אוכל אסייתי על גווניו. ואם כבר אסייתי אז שיהיה מתוק, גם את זה אנו אוהבים עד מאוד. השילוב בין טעמי הנתרן והמונוסדיום המלוחים לבין סוכר הוא בסיס ההצלחה והדרך הבטוחה לשבות את החיך המקומי.
לאחרונה צץ על המדפים רוטב חדש שעונה בדיוק על הקריטריונים. רוטב פונזו של המוצג קיקומן. רוטב פונזו הוא רוטב בסיסי ומסורתי מהמטבח היפני. מדובר ברוטב סויה בשילוב עם מיץ הדרים יפנים דוגמת יוזו, פרי הדר יפני בעל ארומה לימונית שאינה דומה כלל ללימון המערבי אותו אנו מכירים.
לצמד הרכיבים הללו מתווסף אלמנט מתוק, בראש ובראשונה סוכר אך יכול להיות גם מירין, ליקר אורז מתקתק, אף הוא יפני.
רוטב הפונזו יכול לשמש כמטבל, מומלץ לתבל בו דווקא מנות חמות ומבושלת עם ההגשה. הוא משתלב מצויין עם דגים, לווא דווקא נאים, אך גם. ואפשר להשתמש בו כבסיס לוויניגט אסייתי.
בקיקומן החליטו להקל ולשווק את הרוטב מן המוכן. בדיוק כמו רוטב טריאקי, שגם אותו אפשר כמובן להכין לבד, אך כבר התרגלנו לקנות.
הקוראת בתוויות
כהרגלי, התחלתי מקריאת התווית. חומרה הגלם העיקרי הינו מים. סויה וסוכר מיד לאחר מכן. לפני רכז לימון (לא יוזו יקר ויוקרתי), מופיע חומץ, תגלית שאכזבה אותי למדיי. אך חומץ פשוט הוא מצרך זול וזמין על כן לא הופתעתי. בנוסף לסויה יש ברוטב גם מלח וחומרי טעם וריח וכן מיצוי שמרים, דוגמת בטא גלוקן, סיב שנמצא במזונות שונים כגון שעורה ותמרים ומשמש בתעשיית המזון להסמכת רטבים. מכיוון שמקורו של מיצוי זה הוא מן הטבע וכמוצר מדף בפני עצמו נחשב לתוסף תזונה מומלץ, אני בעדו.
בשל עודף הסוכר והשימוש בחומץ וברכז לימון החלטתי להכין לבד רוטב פונזו. ובכן, התעצלתי וערבבתי בקערה רוטב סויה, מירין ומיץ יוזו. התוצאה היתה פחות מוצלחת מהרוטב המבוקבק, משהו בשילוב הטעמים התקבל כעוצמתי מדיי ולא מהנה.
בשביל להכין רוטב פונזו מצוין יש לבשל קודם לכן את המירין, רצוי בתוספת סאקה (משקה אלכוהולי יפני העשוי מאורז). לצנן את התערובת ולהוסיף לה מיץ יוזו, רוטב סויה איכותי ואם יש צורך בדילול הטעמים אפשר לשים מעט מים רתוחים.
מבחן הטעם
במבחן הטעימה, נתתי לרוטב של קיקומן את הבמה כולה וטיגנתי טמפורת דגים אותה טבלנו בשני המטבלים: האחד, רוטב הפונזו הקנוי, השני רוטב הפונזו הזריז (ברור לי כי בישול רוטב פונזו כהלכתו יחתום את הגולל על התחרות וכי מעטים יתפנו להכינו עכשיו שיש רוטב מוכן לקנייה).
ובכן, קיקומן נצחו את ניסיון ההתחכמות הכושל שלי. הדג המטוגן נזלל בתאווה והניסיון הוכתר בהצלחה יתרה.
מפני שכאמור, אנחנו אוהבים מלוח ומתוק יחדיו, קורטוב של חמיצות לא יזיק וחיך של בודדים מאיתנו יבחין מה מקור הטעמים וידע לזהות את איכותם.
ל-250 מ"ל. מחיר: 19.90 שקלים
מתכון לפיש בלי צ׳יפס:
רשימת חומרים ל-4 מנות:
600 גרם פילה קוד חתוך לקוביות גדולות
לבלילה:
150 גרם (1 כוס גדושה) קמח
1 כוס סודה קרה
1 ביצה קרה
½ כפית מלח
שתי שיני שום כתושות
1 כף ג׳ינג׳ר מגורר
לטיגון:
שמן לטיגון עמוק
להגשה:
חופן בצל ירוק
חופן כוסברה קצוצה
רוטב פונזו
אופן ההכנה:
1. מערבבים היטב את כל מרכיבי הבלילה.
2. מחממים שמן בסיר לטיגון עמוק. טובלים את קוביות הדג בבלילה, מנערים שאריות בלילה.
3. מטגנים עד להזהבה, מסננים ומעבירים לקערת הגשה.
4. מקשטים בשבי תיבול קצוצים ומגישים בליווי רוטב פונזו.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו