עוגות שמרים נימוחות לסוף הצום

לסיים את הצום עם עוגות שמרים זו מסורת שנהוגה בבתים רבים • במיוחד לקראת צום תשעה באב בחרנו במתכונים הטעימים ביותר

כמה נהדרת היא מלאכת אפיית עוגות שמרים ביתיות. הריח הנפלא של המאפה הטרי ממלא את חלל הבית, עוטף את האוויר במתיקות ממכרת שאין שניה לה. בין אם אתם צמים היום את צום תשעה באב ובין אם אתם מחפשים מנה מפנקת לקראת סוף השבוע – המתכונים הללו ישביעו את רעבכם.

עוגת השמרים המושלמת שלי 

צילום: משה בן שמחון

רשימת חומרים ל-24 שבלולים:

לבצק:

500 גרם קמח לבן

1 שקית שמרים יבשים (10 גרם)

1 מיכל שמנת מתוקה 

1/4 כוס סוכר דמררה (או רגיל)

75 גרם חמאה רכה

1 ביצה טרופה

למילוי:

1 כוס ממרח שוקולד שאוהבים

4 כפות אבקת קקאו

1 כוס שוקולד מריר קצוץ או שוקולד צ׳יפס (אם רוצים טעם שוקולדי עמוק)

לסירופ:

1/4 כוס מים

3 כפות סוכר

לזיגוג סוכר:

1 שקית אבקת סוכר

כמה טיפות מים קרים לפי הצורך

אופן ההכנה:

1.   שמים את כל מרכיבי הבצק לבצק רך וגמיש. מכסים במגבת לחה ומתפיחים במשך כשעה.

2.   מרדדים את הבצק ליריעה מלבנית בעובי 1/2 ס"מ.

3.    מורחים את הממרח, מפדרים קקאו, מפזרים פצפוצי שוקולד ומגלגלים לגליל עבה.

4.    מכסים במגבת ומתפיחים במשך כ-40 דקות.

5.    מברישים בביצה טרופה ואופים בחום בינוני 180 מעלות במשך כ-35 דקות.

6.    בינתיים: מבשלים את כל מרכיבי הסירופ עד שהנוזלים מצטמצמים ונשאר סירופ סמיך ומנוקד שומשום.

7.    מיד עם הוצאת העוגה מהתנור מברישים את אותה בסירופ החם.     

עיצוב של צמת שמרים:

בעזרת סכין מסור חותכים את הגליל לאורכו וקולעים את שני הגלילים שנוצרים לצמה מפותלת אחת. כך עושים גם עם היריעה השנייה. מומלץ לצפות בסרטון להדגמה של הקליעה.

עיצוב של עוגת שיבולת:

בעזרת סכין מסור חותכים את הגליל לפרוסות בעובי 1 ס"מ, מסדרים את הפרוסות כמו רעפים, פרוסה לצד פרוסה לאורך התבנית. כך עושים גם עם היריעה השנייה. מומלץ לצפות בסרטון להדגמה של העיצוב.

1.    מכסים במגבת ומתפיחים במשך כ-40 דקות.

2.    מברישים בביצה טרופה ואופים בחום בינוני 180 מעלות במשך כ-30 דקות .

3.    בינתיים: מבשלים את כל מרכיבי הסירופ עד שהנוזלים מצטמצמים ונשאר סירופ סמיך אך לא מדיי.

4.    מיד עם הוצאת העוגות מהתנור מברישים את אותן בסירופ החם.

5.    אם רוצים לקשט בזיגוג אבקת סוכר לבן, ממתינים עד שהעוגה קרה לגמרי ואז זולפים מעליה את עיסת הסוכר הסמיכה, היא תתגבש על פני העוגה רק אם העוגה קרה לחלוטין. אם מהססים בין הסירופ לבין הזיגוג – אני ממליצה על הסירופ, הוא מעניק נימוחות נוספת לבצק וברק משגע לעוגה.



שבלולי שמרים עם שוקולד צ'יפס לבן ואגוזים

צילום: לירון אלמוג
צילום: לירון אלמוג

רשימת חומרים ל-24 שבלולים:

לבצק:

500 גרם קמח 

1 שקית שמרים יבשים (10 גרם)

1 מיכל שמנת מתוקה 

1/4 כוס סוכר דמררה או רגיל

75 גרם חמאה

1 ביצה טרופה

למילוי:

1 כוס ממרח אגוזים או שקדים טבעי לא ממותק 

1 כוס פצפוצי שוקולד לבן 

1 כוס אגוזים טחונים גס (לוז, פקאן, מלך)

6 כפות סוכר דמררה

 מעט קינמון

אופן ההכנה:

1.    מחממים מעט את השמנת והחמאה עד שהנוזלים פושרים.

2.    במיקסר עם וו לישה לשים את כל מרכיבי הבצק במשך כ-3 דקות לבצק רך ואחיד .

3.    עוטפים במגבת לחה ומתפיחים במשך כ-שעה וחצי.

4.    מחלקים את הבצק לשניים.

5.    על משטח מקומח מרדדים כל חלק קלות ליריעה מלבנית, ארוכה וצרה בעובי כחצי ס"מ.

6.    מורחים שכבת נדיבה של ממרח אגוזים (כחצי כוס)  מפזרים מעל את שאר מרכיבי המילוי באופן אחיד.

7.    מגלגלים לגליל ארוך ומהודק.

8.    בעזרת סכין חדה מאוד חותכים כ-12 פרוסות עגולות ברוחב כ-2 ס"מ.

9.    מסדרים את הפרוסות בתוך תבנית שקעים או קוקוטים אישיים.

10.    חוזרים על אותה פעולה גם עם החלק השני של הבצק.

11.    מכסים ומתפיחים שוב במשך כחצי שעה.

12.    אופים בתנור בחום בינוני ,180 מעלות במשך כ-20 דקות למאפים אישיים. (המאפים מתקבלים זהובים ורכים – זהירות לא לאפות יותר מדיי)

שמרים פקאן ודבש

צילום: לירון אלמוג
צילום: לירון אלמוג

רשימת חומרים ל-12 מאפים אישיים:

לבצק:

500 גרם קמח 

1 שקית שמרים יבשים (10 גרם)

1 מיכל שמנת מתוקה 

1/4 כוס סוכר דמררה או רגיל

75 גרם חמאה

1 ביצה טרופה

למלית:

200 גרם (2 כוסות) אגוזי פקאן טריים, לא קלויים

2 כפות סוכר

3 כפות דבש

2 כפות שמנת מתוקה

1 חלמון

1 כפית גדושה קינמון

לסירופ:

120 מ״ל (1/2 כוס) מים

6 כפות סוכר

1 כפית קינמון 

אופן ההכנה:

1.    מכינים את הבצק: במיקסר עם וו לישה מערבלים את כל מרכיבי הבצק במהירות נמוכה במשך שתי דקות. מגבירים מעט את המהירות למהירות בינונית וממשיכים ולשים במשך כשלוש דקות עד לקבלת בצק רך וגמיש. מכסים את הקערה במגבת לחה ומתפיחים במשך כשעה.

2.    בינתים מכינים את המלית: טוחנים את כל מרכיבי המלית לקרם חלק ודביק.

3.    מעצבים את המאפים: מחלקים אל הבצק לשניים ומרדדים כל חלק למלבן ארוך, אחיד בגודלו. כ-30 ס״מ רוחב וכ-20/25 ס״מ אורך

4.    מחלקים את המלבן ל-6 רצועות ברוחב כ-5 ס״מ כל אחת ובאורך כ-20/25 ס״מ.

5.    מורחים רק 5 רצועות מכל מלבן במלית ומשאירים שתיים נקיות.

6.    מערימים 5 רצועות אחת על השניה כך שיתקבל שכבת בצק, שכבת מלית, מעל הכל מניחים את הרצועה ללא מילוי.

7.    את המלבן שכבות שנוצר חותכים בזהירות עם סכין מסור לכ-5 ריבועים גבוהים.

8.    משמנים תבנית שקעים  ומניחים כל ריבוע בשקע כך שהשכבות ניצבות לתבנית. שהפסים שנוצרו, בצק/מלית/בצק/מלית ניצבים לגובה.

9.    מי שמתקשה לעצב מאפים אישיים מורכבים מוזמן פשוט להכין שני גלילים שמנמנים מהבצק ולחתוך לשבלולים אישיים בעובי 3 ס״מ ולהתפיח כל שבלול בשקע של התבנית.

10.    מתפיחים מכוסה במגכבת במשך כ-20 דקות.

11.    אופים בתנור שחומם לחום בינוני, 180 מעלות, במשך כ-15 דקות.

12.    בינתיים מבשלים את כל מרכיבי הסירופ לנוזל סמיך.

13.    עם צאת המאפים מן התנור מברישים בסירופ החם.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר