מה קרה כשניסינו מלית מוכנה למאפים לשבועות?

הרשתות מלאות במוצרי אינסטנט שיעזרו לכם להכין את עוגות הגבינה והמאפים החלביים בקלות • אך האם זה משתלם? • בדקנו וחזרנו עם קיש אחד ומסקנות חותכות

בשנים האחרונות הפך חג השבועות לחג תאגידי עליו לקחו חסות מגוון קונצרנים ויצרני מוצרי חלב. החג התנכי והרומנטי התרחק שנות אור משדות החיטה וביכורי השדה והפך לחג הגבינה, מוצריה ומתכוניה.

ותרו על המלית, העדיפו ריקוטה // צילום: יח"צ

בשל כך, החלו טכנולוגי המזון להגות תערובות להכנת מאפי גבינה. התערובות נמכרות באריזות ממותגות ומציעות פתרונות קלים לאפייה. האמנם?

בחרתי מוצר מבית "תנובה", המובילה הקטגורית התערובות המוכנות וזו המציעה מדיי שנה מוצרים נוספים לכבוד חג השבועות. ראשית, ידי נשלחה אל הבנאלי, בלילה להכנת עוגת גבינה אפויה. אך אבוי, כשראיתי את רשימת המוצרים הנלווים שעליי לקנות נוכחתי לדעת כי אין בכך פתרון. הבלילה המדוברת היא תערובת של שמנת, חלב, שלל סוכרים, חומרי טעם וריח, חומרים משמרים וצבעי מאכל. 

ובכן, מי שאינו מסוגל לערבב גבינה לבנה עם סוכר כנראה לא אמור לאפות עוגות גבינה. אך מי שמצטייד במוצר בתקווה שבכך חסך מעצמו את מלאכת התקנת מתכון, טועה ובגדול. מי שישתמש בבלילה להכנת עוגת גבינה אפויה יעבוד קשה ובסיס עוגתו יוותר נחות ובלתי ראוי.

רושם ראשוני

ויתרתי על התענוג וחיפשתי מוצר גימיקי אחר, כזה שיש בו תועלת. מצאתי מלית למאפים. כותרת המוצר מעט תמוהה ונעה בין המלצה למילוי לבורקסים אך גם לעוגות גבינה קרות. התערובת עצמה כה דחוסה וגרגירית במרקמה, ועל כן תהיתי מדוע הינה מומלצת להכנת עוגות קרות, בהנחה כי מדובר בעוגת גבינה פירורים על נגזרותיה, עוגות שבסיסן גבינה לבנה חלקה, קלילה וקטיפתית.

החלטתי שמרקם המלית יתאים יותר למאפה מלוח על אף המתיקות המשונה המאפיינת אותה. עיון מעמיק ברשימת הרכיבים גילה שיש סוכר בתערובת וכן, שפע עמילנים מעובדים, חומר מייצב וחומר משמר. 

שוב נזעקתי, אך החלטתי להפיק את המירב, חיפשתי על פני האריזה המלצה למתכון ומצאתי הפנייה לאתר השף הלבן בלבד. השקעתי וחיפשתי את האתר ברשת רק כדי להיקלע אל דפדפן חוברת המתכונים של תנובה לכבוד החג ובה מתכונים רבים אך ללא שום אינדיקציה למתכון שעושה שימוש במלית המדוברת. 

הצעה לשדרוג

זנחתי את האתר המייגע והחלטתי לאפות קיש גבינה מלוח לכבוד שבועות. גם במקרה זה אין התערובת עצמה מספיקה ונאלצתי להוסיף ל-500 גרם מלית גבינה, שלוש ביצים וכוס שמנת מתוקה לבישול על מנת לקבל בלילה טובה לאפייה. תיבלתי בעשבים טריים, תבלינים טובים וחשבת‎י לעצמי, ריקוטה טובה ופשוטה הייתה עושה את העבודה טוב יותר. 

כדי לסבר את האוזן, בגבינת ריקוטה יש חלב, מי גבינה, חומר משמר, מלח ותו לא. היא מכילה 103 קלוריות ל-100 גרם ואילו הבלילה של תנובה מכילה רכיבים לא רצויים, לא הכרחיים ו-160 קלוריות ל100 גרם.

הקיש שאפיתי יצא מוצלח מאוד, אך לא בזכות המלית של תנובה. לו הייתי משתמשת בגבינת ריקוטה היה מתקבל קיש נהדר ללא סוכרים עודפים וללא עמילנים, שגם הם, למי שאינו יודע, סוכרים - היינו פחמימות ריקות ומיותרות.

מסקנתי ועצתי לכם, האופים שבבית, שמרו מרחק מתערובות מן המוכן, אני סמוכה ובטוחה שביכולתכם לערבב יחדיו שניים שלושה מוצרים טובים ולאפות מתכונים מרהיבים לשבועות.

מתכון לקיש לכבוד שבועות שמערבבים לבד:

200 גרם בצק עלים על בסיס חמאה, מרודד (כ-1/2 חבילה)

500 גרם גבינת ריקוטה

3 ביצים

1 כוס שמנת מתוקה לבישול

1 כוס עשבי תיבול טריים קצוצים (פטרוזיליה, שמיר, עירית וכד)

מלח לפי הטעם

פלפל שחור גרוס לפי הטעם

2 גבעולי בצל ירוק חתוכים לאורכם

אופן ההכנה:

מרפדים בבצק העלים תחתית ודפנות של תבנית טארט קוטר 24 ס״מ או מלבנית 20 ס״מ על 15 ס״מ.

מערבבים את כל מרכיבי המלית למעט הבצל הירוק.

יוצקים על פני המלית, מקשטים בגבעולי בצל ירוק.

אופים במשך כ-30 דקות בשליש התחתון של תנור שחומם מראש לחום גבוה, 200 מעלות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר