לא ג'אנק, פוד

תזונת הילדים בחופש הגדול לא חייבת להתבסס על אוכל של קניונים • הנה כמה מתכונים לאוכל טעים - ומזין

בורקס גבינות // צילום וסטיילינג: לירון אלמוג // בורקס גבינות

החופש הגדול כבר מעבר לפינה, ואני מחכה בציפייה רבה להקלה הגדולה הנלווית אליו, שכוללת אפסון השעון המעורר, רגיעה בגיזרת שיעורי הבית ובהכנת קופסאות האוכל והתמסרות לשיגרה חדשה למשך חודשיים לפחות. 

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

כן, אני זן מוזר ונדיר, כזה שאוהב את חופשות הילדים. אני נהנית בחברתם ומתמסרת לקלות הבלתי נסבלת של הקיום הקיצי.

וכשנפרצים המחסומים ונסדקת המסגרת והכאוס המיוחל משתלט על הבית, אני מוצאת את עצמי נלחמת בקרב אבוד אל מול הישות האחרת שלי - זאת המחוללת לה קלת תנועה, משקל ודעת. היא, האחרת, עשויה לכבות כיריים, לדומם תנורים וללכת עם הילדים לקניון הקרוב לבית ולזלול ג'אנק פוד. אבוי!

אך אפשר גם אחרת. אני מסדירה נשימה ומרפה אחיזה, אבל קצת. אני נזכרת שכשהתארחתי בתוכנית הטלוויזיה של חברתי אפרת אנזל, בישלנו יחדיו אוכל מעט יותר בריא לילדים, כזה שטעים להם ומספק אותנו. הנה כמה מתכונים טעימים, שמשפרים מעט את הרגלי התזונה של הילדים ומבטיחים שאפילו בורקס יהיה מזין, עד כמה שאפשר. 

בורקס גבינות

החומרים (לכ־20 יח'):

לבצק:

 3 ו־1/2 כוסות קמח לבן

 1/2 כף מלח 

 100 גרם חמאה קרה 

 1 כוס מים קרים

• 300 גרם חמאה רכה (לקיפולים)

למילוי: 

• 3 כפות גבינת ריקוטה

• 3 כפות גבינת פטה מפוררת

• 1 ביצה

• 6 כפות גבינת מוצרלה מגוררת

אופן ההכנה:

מכינים את הבצק: מעבדים את הקמח, המלח והחמאה הקרה במעבד מזון עד לקבלת תערובת פירורית. מוסיפים את המים הקרים ומעבדים רק עד לקבלת כדור בצק. עוטפים את הכדור בניילון ומעבירים למקרר למשך כ־30 דקות. 

על משטח מקומח קלות מרדדים את הבצק ליריעה בגודל 20X40 ס"מ ומסירים ממנו עודפי קמח באמצעות מברשת יבשה לגמרי.

מסמנים בעדינות קו באמצע יריעת הבצק. פורסים את החמאה הרכה לפרוסות דקות ומכסים בפרוסות את פני השטח של אחד משני חלקי הבצק, למעט רצועה של כ־1.5 ס"מ בשוליים. מקפלים את הבצק ליצירת "סנדוויץ'" של בצק־חמאה־בצק. מקפלים את השוליים כלפי מטה, כדי לאטום את החמאה בפנים. 

בעזרת מערוך משטחים מעט את הבצק כך שהחמאה תתפזר באופן אחיד. עוטפים את הבצק המקופל בניילון ומעבירים למקרר למשך לפחות 30 דקות.

על משטח מקומח קלות מרדדים את הבצק למלבן בגודל 30X75 ס"מ ובעובי של כ־1 ס"מ. מסירים את עודפי הקמח מהבצק באמצעות מברשת יבשה. אם נוצרות בבצק בועות, מנקבים אותן בעדינות בעזרת קיסם להוצאת האוויר. 

מקפלים את הבצק ל־3 חלקים: מקפלים את השליש התחתון על השליש האמצעי, ומכסים בשליש העליון. מסובבים את הבצק ב־90 מעלות וחוזרים על הפעולה. עוטפים בניילון ומכניסים למקרר לעוד 30 דקות. 

חוזרים על שלב הקיפולים פעמיים נוספות ומחזירים למקרר ל־30 דקות נוספות.

מכינים את המילוי:

בקערה מערבבים ריקוטה ופטה.

מוציאים את הבצק מהמקרר ומרדדים על משטח עבודה מקומח קלות לעובי 1/2 ס"מ.

קורצים מהבצק עיגולים בעזרת כוס או קורצן עוגיות.

מניחים כפית ממילוי הגבינות בצד אחד של כל עיגול ומקפלים כך שמתקבל חצי סהר. מהדקים היטב את שולי הבצק. 

מסדרים את חצאי העיגולים על תבנית מרופדת בנייר אפייה, מושחים בביצה טרופה ומפזרים מוצרלה מגוררת.

אופים בתנור בחום של 200 מעלות במשך כ־15 דקות, או עד שהבצק תופח ומזהיב ונאפה מכל הצדדים.

צילום וסטיילינג: לירון אלמוג

לחמעג'ון בולונז

החומרים (ל־20 מאפים):

 20 גרם שמרים טריים או 10 גרם שמרים יבשים

 1 כוס מים חמימים

 1/2 ק"ג קמח

 1 ביצה טרופה

 1/4 כוס שמן זית

 2 כפות גדושות ממרח עגבניות מיובשות

 1/4 כוס סוכר

 1/2 כף שטוחה מלח

לתערובת הבשר:

 3 כפות שמן זית

 1 בצל קצוץ דק

 2 שיני שום קצוצות

 300 גרם בשר טחון 

 3 כפות ממרח עגבניות מיובשות

 1/2 כוס רוטב עגבניות חלק

 1 כפית סילאן טבעי

 מלח לפי הטעם

• פלפל שחור גרוס לפי הטעם

אופן ההכנה:

בקערת מיקסר ממיסים שמרים במים, מוסיפים קמח ולשים 30 שניות.

מוסיפים ביצה טרופה (משאירים 1 כף ביצה לזיגוג), שמן זית, ממרח עגבניות, סוכר ומלח ולשים כ־5 דקות עד לקבלת בצק רך ואחיד.

מניחים את הבצק בצד להתפחה במשך כ־45 דקות או עד שהוא מכפיל את נפחו.

מעבירים את הבצק למשטח מקומח ומחלקים ל־4 חלקים שווים. מרדדים כל רבע לעלה עבה וארוך.

מכינים את תערובת הבשר:

מחממים את שמן הזית במחבת רחבה ומזהיבים את הבצל.

מוסיפים את השום ואת הבשר הטחון ומבשלים כ־5 דקות, עד שהבשר מתפורר ומשנה את צבעו.

מוסיפים ממרח עגבניות, רוטב עגבניות, סילאן, מלח ופלפל, ומבשלים במשך 2 דקות.

מסירים מהאש ומצננים מעט.

מחלקים את הבצק ל־20 כדורים קטנים ומרדדים בעזרת מערוך כל כדור לעיגול שטוח בעובי 1 ס"מ.

מניחים כף גדושה של התערובת במרכז כל עיגול ואופים בחום של 180 מעלות במשך כ־20 דקות.

צילום וסטיילינג: לירון אלמוג

ג'לי פירות אדומים

החומרים (ל־4 מנות):

 1 חבילה (300 גרם) פירות יער קפואים

 1/2 כוס מים

 3 כפות סוכר קנים

 3 כפיות גדושות ג'לטין

• 3 כפות מים

אופן ההכנה:

מפשירים את פירות היער, מדללים במים וטוחנים היטב למחית חלקה לגמרי. מסננים ושומרים את הנוזלים.

מבשלים את המיץ האדום עם הסוכר על אש קטנה עד לסף רתיחה.

בינתיים, מדללים את הג'לטין במעט מים ומחממים במיקרוגל במשך שניות ספורות עד שנוצר סירופ ג'לטין.

מוסיפים את הג'לטין הנוזלי והחם למיץ הפירות ומערבבים היטב (רצוי להשתמש בבלנדר מוט).

מוזגים לכלי הגשה ומצננים למשך 4 שעות לפחות.

maya.darin.tlv@gmail.comטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר