קשה לחשוב על פרי - ובכלל, על משהו - מרענן יותר מאגס טרי, כמו שהוא מגיע מהעץ, אבל בכך לא מסתכם סוד הקסם שלו. גם כבסיס למנות חמות - תבשילים, מרקים ואפילו פשטידות - הוא מושלם, ובסלטים הוא משתלב נהדר עם מאכלים מלוחים, כמו גבינות. על הקינוחים בכיכובו אין צורך להרחיב. כשהם עשויים נכון, הם פשוט נפלאים, בכל מובן.
בארץ לא תמיד נותנים לאגס את המקום הראוי לו, ולא מנצלים את מלוא תכונותיו. במטבח המקומי יש נטייה להתמקד בתפוחים ובפירות הדר, בעוד האגס נותר בגדר "יציאה". הוא לא ממש חלק אינטגרלי מהתפריט הלאומי, וחבל. יש לו המון מה לתרום, טעמים וריחות מיוחדים, יכולת להשתלב במגוון מתכונים והפצה של רוח רעננה ברחבי המנה. נוסף על כך, הוא מאוד "ישראלי" באופיו - הוא משלנו.
יש זנים רבים של אגסים, הטעם משתנה מעט מזן לזן, והמרקם יכול להיות פריך ועסיסי או רך ועסיסי, בהתאם לדרגת הבשלות. בקיצור, הוא פרי עסיסי ונהדר, אבל גם הרבה יותר מכך. הוא פרי רב־תכליתי שמהווה שילוב מושלם בין בריאות לפינוק. פנו לו דרך וכוונו אותו למטבח. בהצלחה.
עוף עם אגסים ושזיפים
המרכיבים:
- 2 בצלים חתוכים לפרוסות גסות
- 6 יחידות כרעיים
- 250 גרם שזיפים מיובשים מגולענים
- 3 גזרים קלופים ופרוסים
- 1 כפית מלח גס
- 1 כפית כורכום
- 5 גרגירי פלפל אנגלי שלם
- 5 עלי דפנה
- 5 תרמילי הל שלמים
- 1/2 כוס מים
- 4 אגסים חתוכים לרבעים
אופן ההכנה:
- מטגנים את הבצל עד להזהבה ומניחים מעל את הכרעיים.
- מפזרים מעל את השזיפים ואת הגזר.
- מוסיפים את התבלינים ואת המים.
- מביאים לרתיחה במשך כ־20 דקות.
- מפזרים בין העוף את רבעי האגסים, מכסים במכסה ומבשלים על אש נמוכה כחצי שעה.
סלט אגסים וחמציץ
המרכיבים:
- 1 ליים סחוט
- 2 כפות רוטב דגים
- 1 כף סוכר דקלים קצוץ דק (אפשר בפומפייה)
- צרור חמציצים קצוץ גס
- צרור עלי סלרי קצוץ דק
- צרור בצל ירוק קצוץ
- צרור כוסברה קצוץ
- 1 צ'ילי אדום טרי, פרוס לטבעות
- 100 גרם בוטנים קלויים קצוצים
- 3 אגסים קלופים חצויים ופרוסים לפרוסות דקות
אופן ההכנה:
- בקערה מערבבים יחד את הליים, את רוטב הדגים ואת סוכר הדקלים.
- מכניסים לקערה את כל המרכיבים עם הרוטב, מערבבים ומגישים.