ט"ו לחודש העברי שְׁבָט, היום שבו מצוין בישראל "ראש השנה לאילנות", הוא הזדמנות נהדרת לעצור ולומר תודה על שפע הפירות, הירקות ושאר התנובה של האדמה הטובה. חשוב שיהיה לנו יום כזה, של הודיה לטבע שסביבנו, שאינו מובן מאליו. יום חגם של עצי הפרי ומטעי הירק, וגם של האדם המשקיע את זמנו בעבודת האדמה ובהפרחת השממה.
במיוחד השנה, כשהקושי בקיום חקלאות הוא מלחמה נוספת, אמיתית. החקלאות בצפון ובדרום הארץ נפגעה מאוד, וגם מבחינה זו התחדשות הטבע היא מתנה גדולה מפז. אנחנו, הנהנים מפירות האדמה, צריכים להוקיר את ההשקעה הכרוכה בגידול כל פרי וירק, כמו גם ביתר ענפי החקלאות. כל עץ שמצמיח פרי וכל פרח שמפיץ ריח הם חלק מסיפור ההתחדשות והצמיחה שמלווים אותנו לאורך כל השנה.
ט"ו בשבט הוא לא רק סיבה לאכול פירות יבשים, אלא גם להודות על מה שיש לנו ועל מה שעתיד לבוא. זה הזמן להרים כוסית של יין (ישראלי), ליהנות מתנובת הארץ, ולזכור שלצד הקושי והכאב עולמנו עדיין גדוש בקסם טבעי, החיים עדיין מזמנים לנו שפע ואושר - וחשוב להעריך זאת ולומר תודה.
צלעות טלה עם פירות יבשים
המרכיבים:
- 6 יח' צלעות טלה (פרוסות ללא הגשר)
- 1 בצל פרוס גס
- שיניים מ־1 ראש שום, מקולפות וחצויות
- 1/2 כוס צימוקים בהירים
- 1/2 כוס צימוקים כהים
- 1/2 כוס שזיפים מגולענים
- 1 כף דבש
- 1/4 כוס מים
- קליפה מגוררת מ־1 תפוז
- 1 ראש שום קלוף וחצוי
- 3 ענפי תימין
- מיץ תפוזים מ־1 תפוז
- 1 תפוז חצוי ופרוס לפרוסות דקות
- חופן עלי נענע
- שמן קנולה, שמן זית, מלח, מלח גס, פלפל גרוס
אופן ההכנה:
- מטגנים את הבצל במעט שמן קנולה, עד להזהבה.
- מוסיפים את שיני השום הקלופות והחצויות, וממשיכים לטגן מעט.
- מוסיפים את הפירות היבשים, את הדבש, את המים, את קליפת התפוז המגוררת ואת מיץ התפוזים, ומתבלים במעט מלח.
- במחבת נפרדת בוזקים מעט שמן זית יחד עם ראש השום החצוי והטימין.
- מתבלים את הצלעות במלח גס ובפלפל גרוס, ומטגנים באותה מחבת, משני הצדדים.
- כשהצלעות מוכנות, מפזרים מעל את תערובת הפירות היבשים, מטגנים כ־5 דקות, מפזרים מעל את עלי הנענע ופרוסות התפוז, ומגישים.
טנזיה לקוסקוס
המרכיבים:
- 2 בצלים פרוסים וחתוכים דק
- 1 כפית סוכר
- 1/4 כוס שמן
- 1 מקל קינמון
- 1 כוכב אניס
- מלח
- חופן אגוזי מלך
- חופן פקאן
- חופן שקדים פרוסים
- 1 כוס שזיפים מיובשים, חתוכים לחצי, מושרים בקערה עם מים חצי שעה מראש
- 1 כוס משמשים מיובשים, חתוכים לחצי
- 1/2 כוס צימוקים
- 1/2 כוס חמוציות מיובשות
- 3 כפות סילאן
- 1 כפית קינמון טחון
- מעט אגוז מוסקט
- קליפה מגוררת מ־1 תפוז
- 1 כוס מיץ תפוזים טבעי
אופן ההכנה:
- מטגנים בשמן את הבצלים עם הסוכר, עד להזהבה.
- מוסיפים את התבלינים, את הפירות היבשים, את מיץ התפוזים והקליפה, וממשיכים לטגן כ־10 דקות, עד שנוצרת מעין ריבתיות.
- מפזרים מעל הקוסקוס.
לקוסקוס:
- 1 ק"ג סולת
- 1 כף מלח דק
- 1 כוס שמן קנולה
- 1 כפית כורכום (לבחירה)
- 3 כוסות מים
אופן ההכנה:
- מערבבים את הסולת עם המלח בקערה גדולה.
- מוסיפים את השמן ומערבבים בידיים.
- מוסיפים כוס מים בהדרגה, תוך כדי לישה של הסולת. ביד אחת מוסיפים מים וביד השנייה מערבבים.
- מעבירים את התערובת לסיר אידוי לקוסקוס.
- ממלאים את תחתית הסיר בשתי כוסות מים ומביאים לרתיחה.
- מכסים ומאדים במשך שעה-שעה וחצי, לאחר שיוצרים גומות בקוסקוס כדי לאפשר לאדים להגיע לכל הגרגירים.
- בתום האידוי מעבירים את התערובת בחזרה לקערה גדולה.
- שופכים על התערובת 2 כוסות מים, תוך כדי ערבוב, ומכסים במגבת לחה ל־30 דקות.
- מעבירים את התערובת בחזרה לסיר האידוי ומאדים כשהיא מכוסה 30 דקות.
- מעבירים את התערובת לנפה או למסננת ייעודית לקוסקוס מעל קערה גדולה ומסננים ליצירת גרגירים מושלמים.