דפי פילו במילוי עוף ושומשום | צילום: אסף קרלה

סום וקסום: בורקס כזה אתם עוד לא אכלתם

הוא קטן, פשוט, מככב כמעט בכל המטבחים, והופך לחמניות להרבה יותר טעימות • מתכונים שמוציאים מהשומשום את כל הטוב, ומבהירים מדוע בטלוויזיה החליטו לקרוא על שמו רחוב

יודעים למה חלה או לחמנייה עם שומשום יותר טעימה מחלה או מלחמנייה בלי שומשום? הסיבה לכך מאוד פשוטה: כשאופים את הבצק בחום גבוה, השומשום מתפוצץ, השומן הרב שיש בתוכו מתפזר על החלה, וכך נוצר מעטה מבריק וטעים. לשומשום, כשלעצמו, יש טעם עשיר ואגוזי שמוסיף עומק למנות רבות, והזרעים הקטנים שלו מייצרים קראנצ'יות נעימה שמוסיפה עניין לאוכל.

שומשום, טעם עשיר ואגוזי, צילום: אסף קרלה

שומשום הוא צמח קטן שמקורו במזרח התיכון ובאפריקה, הזרעים שלו מאוד פופולריים בכל מטבח וכיום מגדלים אותו גם בארץ. בעיניי, הוא חומר גלם בסיסי כמו חיטה וקמח. אנחנו משתמשים בשמן שומשום ובטחינה, מפזרים אותו על מאפים, מערבבים אותו ברטבים, מבשלים אותו, ועוד ועוד.

במידה רבה, השומשום מוכיח שדווקא הדברים הקטנים והפשוטים הם הדברים הכי חשובים ומשמעותיים לנו, שכן הם מהווים בסיס לדברים נפלאים.

קראנצ'יות ממכרת,


דפי פילו במילוי שומשום ועוף

המרכיבים:

  • 1 חבילת דפי פילו
  • 1 ביצה טרופה
  • 100 גרם שומשום
  • שמן לטיגון

למילוי:

  • 1/2 ק"ג עוף טחון
  • 1/4 כוס שומשום קלוי
  • 2 כפות ג'ינג'ר טרי קצוץ
  • 1 גזר מגורר
  • 2 כפיות נענע קצוצה
  • 1/2 זר כוסברה קצוץ
  • 1/2 זר פטרוזיליה קצוץ
  • 2 שיני שום קלופות, קצוצות
  • 1 כפית הל טחון
  • 1 כפית פלפל אנגלי טחון
  • 1 כף שטוחה מלח

אופן ההכנה:

  1. מערבבים היטב בקערה את כל מרכיבי המילוי.
  2. פורשים את דפי הפילו וחותכים לרצועות ארוכות ברוחב של כ־4 ס"מ.
  3. בקצה כל רצועה מניחים כף מהמילוי.
  4. לוקחים פינה מרצועת הפילו ומקפלים באלכסון מעל המילוי, כך שנוצר משולש.
  5. לוקחים פינה מהצד השני ושוב מקפלים.
  6. כך ממשיכים עד שהרצועה מסתיימת ונוצר משולש פילו במילוי.
    הקיפול, צילום: אסף קרלה
  7. מורחים בביצה את המשולשים ומצפים בשומשום.
  8. מורחים מעל עוד מעט מהביצה ומטגנים בשמן עמוק משני הצדדים, עד השחמה.
קרקר שומשום, צילום: אסף קרלה

קרקר שומשום

המרכיבים:

  • 200 גרם קמח כוסמין
  • 150 גרם שיבולת שועל
  • 10 גרם מלח
  • 60 מ"ל שמן זית
  • 720 גרם מים
  • 200 גרם בצל מגורר לא סחוט
  • 65 גרם שומשום שחור
  • 100 גרם שומשום לבן
  • 50 גרם שומשום לפיזור מעל

אופן ההכנה:

  1. מערבבים את כל החומרים, פרט ל־50 גרם שומשום. התערובת נוזלית מאוד - זה בסדר.
  2. מחממים תנור ל־165 מעלות.
  3. משטחים את התערובת על מגשי אפייה ומפזרים מעל באופן שווה את השומשום הנותר. אופים 40 דקות, עד השחמה.
  4.  ממתינים שיתקרר ושוברים לחתיכות בגדלים שונים.
קרם חצילים ושומשום, צילום: אסף קרלה

קרם חצילים ושומשום

לקרם:

  • 3 חצילים
  • 3 שיני שום קלופות
  • 1 כף שטוחה מלח
  • 3 כפות טחינה גולמית
  • 3 כפות שמן זית
  • 1 לימון סחוט

למטבל:

  • 2 כפות שמן זית
  • 2 כפות שמן שומשום
  • 3 שיני שום קצוצות
  • 2 כפיות פפריקה חריפה
  • 1 כף אורגנו
  • 1 כפית מלח

אופן ההכנה:

  1. שורפים את החצילים היטב ומקלפים אותם.
  2. טוחנים את כל מרכיבי הקרם יחד לקרם חלק. אם המרקם נוזלי מדי, אפשר להוסיף מעט טחינה. אם הוא סמיך מדי, אפשר להוסיף מעט מים.
  3. מטגנים במחבת את כל מרכיבי המטבל על אש גבוהה, תוך כדי ערבוב תמידי, עד שהשומשום משחים.
  4. מסדרים בצלחת את הקרם ומפזרים מעל את המטבל.
  5. מגישים לצד קרקר שומשום.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר