ערמנים קלויים. צילום: GettyImages

דיאטנית מסבירה: זאת הסיבה שכדאי לכם לאכול ערמונים

לערמונים יתרונות תזונתיים רבים, איך הם באים לידי ביטוי ואיך אפשר לשלב אותם בתזונה? • הנה כל מה שאתם צריכים לדעת, כולל מתכון למרק ערמונים עשיר ומפנק במיוחד

[object Object]

אחד המאכלים המזוהים ביותר עם החורף הוא הערמונים. אך לא רבים מכירים באמת את היתרונות התזונתיים שלהם ואת הדרכים לשלב אותם בתפריט שלנו. יום הערמונים הבינלאומי שחל בשבת האחרונה, היה תירוץ מעולה מבחינתנו להכיר את הערמונים קצת יותר לעומק. למטרה זו גייסנו את לני פכט-ברגר, דיאטנית מחוזית במכבי שירותי בריאות מחוז צפון, ששטחה בפנינו את היתרונות הבריאותיים של הערמונים, כמה מומלץ לצרוך מהם וסיימה במתכון מוצלח למרק טעים לחורף.

קטנים אך מרשימים
ערמונים הם פרי עץ הערמון, הם מהווים מרכיב מסורתי במטבחים רבים, בעיקר במטבח האירופאי במאכלים מבושלים, במרקים, מאפים וגם ככה סתם קלויים.

הערמונים שייכים למשפחת האגוזים, אך בניגוד לאגוזים אחרים כמו שקדים ואגוזי מלך, הם מכילים פחות שומן ויותר פחמימות מורכבות. הם גם מקור לסיבים ולכן משביעים, ומקור לוויטמינים שונים, מה שהופך אותם למזון בעל ערך תזונתי ייחודי. מנה של 100 גרם ערמונים מספקת כ-200 קלוריות, עם דגש על פחמימות המספקות אנרגיה מתמשכת.

לא מעט יתרונות, צילום: GettyImages

היתרונות הבריאותיים של הערמונים
כאמור, הערמונים לא רק טעימים, אלא גם תורמים לבריאות במספר אופנים. הם מכילים מגנזיום, החשוב לתפקוד שרירים, בריאות הלב, חיזוק עצמות ועוד. בזכות תכולת אשלגן גבוהה, הערמונים מועילים לבריאות הלב, ויכולים לסייע באיזון לחץ הדם ובהפחתת כולסטרול. הפחמימות המורכבות בערמונים מתפרקות לאט, מה שמספק אנרגיה ממושכת ומונע נפילות סוכר פתאומיות, וכן, הערמונים עשירים בסיבים תזונתיים, המסייעים לשמירה על מערכת עיכול תקינה.

מה חשוב לדעת?
כמו כל מזון, גם ערמונים כדאי לצרוך במתינות. למרות שהם דלים בשומן יחסית לאגוזים אחרים, הערמונים עשירים בפחמימות, ולכן כדאי לשים לב לכמויות, במיוחד אם אתם מנסים לשמור על איזון קלורי. בנוסף, כדי להפיק את המיטב מהערמונים, עדיף להימנע ממוצרים מעובדים כמו מחית ערמונים מסוכרת או ערמונים קלויים עם תוספות סוכר ומלח. 

איך לשלב ערמונים בתפריט?
הערמונים מתאימים למגוון מנות, מלוחות ומתוקות כאחד. הנה כמה רעיונות:

  • כנשנוש חורפי קלאסי: צלו ערמונים בתנור או על מחבת פסים. לא לשכוח לחתוך חריץ בקליפה, כדי שייפתחו בבישול.
  • תוספת למרק: ערמונים קלופים ומבושלים יכולים להעשיר מרקים חורפיים במרקם ובטעם אגוזי עדין.
  • פירה ערמונים: מחית ערמונים יכולה לשמש כתחליף בריא לפירה תפוחי אדמה או כתוספת מתוקה לקינוחים.
  • אפייה ובישול: שילוב ערמונים בתבשילים כמו אורז, סלטים, או קדרות יכול לשדרג את המנה מבחינת טעם ותזונה.

נסיים במתכון למרק ערמונים, מרק קרמי מפנק, משביע מאד ומתאים לחורף. 

מרק ערמונים, צילום: באדיבות מכבי שירותי בריאות

מתכון למרק עם ערמונים

מצרכים:

  • 300 גרם ערמונים בואקום
  • 1 בצל גדול
  • 2 גזרים
  • 1 תפוח אדמה
  • שתי שיני שום
  • ליטר ציר ירקות
  • 1/2 כוס חלב קוקוס
  • מעט אגוז מוסקט
  • מלח, פלפל
  • כף שמנת חמוצה לכל מנה

אופן ההכנה:

  1. מחממים בסיר שמן זית.
  2. מוסיפים את הבצל הקצוץ ומטגנים חמש דקות.
  3. מוסיפים את השום, תפוח האדמה הגזר, ומטגנים עוד חמש דקות.
  4. מוסיפים את הערמונים ואת ציר הירקות לסיר, מתבלים במלח פלפל ובאגוז מוסקט.
  5. מביאים לרתיחה ומבשלים עוד 30 דקות על אש קטנה.
  6. לאחר שכל הירקות מתרככים, טוחנים את הירקות עם חצי כוס חלב קוקוס בבלנדר, עד לקבלת קרם אחיד.
  7. מחזירים לסיר ומבשלים עוד חמש דקות.
  8. להגשה אפשר להוסיף עלי תימין או כף שמנת חמוצה.

ערכים תזונתיים: 220 קלוריות לצלחת מרק, 4 גרם חלבון, 35 גרם פחמימות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו