סלמון במיסו לצד אורז קוקוס | צילום: אסף קרלה

חגיגי, טעים והכי קל בעולם: מתכון לסלמון במיסו

יוסי שטרית, מבקש הפעם, להכיר לכם מקרוב את המיסו והסויה בשני מתכונים נהדרים שתשמחו לאמץ • הראשון - נתח סלמון עסיסי ברוב מיסו נהדר, אותו הוא מגיש לצד אורז קוקוס

בעבר הרחוק רוטב הסויה היה מזוהה עם מנות אסיאתיות בלבד, אבל כבר שנים שהוא נוכח במטבחים מכל העולם. כיום נעשה בו שימוש רב במאכלים יומיומיים שאינם בהכרח מן המזרח, והוא, כמו המיסו, פופולרי מאוד במגוון רחב של מנות מערביות.

בין השאר, הסויה והמיסו - חומרי גלם מסורתיים שהושפעו מהגלובליזציה ושינו הרגלי אכילה ובישול ברחבי העולם - מוסיפים עומק וטעם לסלטים, למרקים, ואפילו לתבשילים בסגנון מערבי. זו ממש יצירה של שפה חדשה וגלובלית.

פולי סויה הם קטניות שמהוות בסיס להכנת רוטב סויה, וגם מיסו. רוטב סויה מיוצר מפולי סויה בתהליך של תסיסה: מחממים את הפולים, מוסיפים חיטה ומלח, ולאחר מכן מעבירים אותם לתסיסה עם תרביות של מיקרו־אורגניזמים.

המיסו עשוי מתערובת של פולי סויה, אורז או שעורה ומלח. התהליך כולל תסיסה של החומרים עם שימוש בחיידקים ובבקטריות ייחודיות - מה שמקנה למיסו את הטעם המאוד מובחן שלו.

רוטב הסויה והמיסו עשירים בטעם האומאמי, שהוא אחד מחמשת הטעמים הבסיסיים - טעם עמוק ומחמם, שמוסיף למורכבות המנות. זאת הודות לתהליך התסיסה, שיוצר חומרים חדשים אשר מעניקים למיסו ולרוטב הסויה את עושרם ואת מורכבותם. אלה באים לידי ביטוי בשילוב של מליחות, מרירות ומתיקות, היוצר איזון מעניין במנה.

התסיסה, אגב, גם יכולה להוסיף למנות חיידקים פרוביוטיים שמסייעים לעיכול. בקיצור, הסויה והמיסו עושים הרבה טוב - וממש לא רק למנות אסיאתיות.

סלמון במיסו, צילום: אסף קרלה

סלמון מיסו

המרכיבים:

  • נתח סלמון טרי (גודלו יכול להשתנות על פי המספר הרצוי של המנות)

למרינדה:

  •  2 כפות מיסו בהיר
  •  3 כפות מירין
  •  1 כף ג'ינג'ר טרי קצוץ
  •  1 כף דבש
  •  1/4 כוס מים רותחים
  •  קליפה מגוררת מ־1 לימון
  •  1 כף רוטב סויה

אופן ההכנה:

  1. מערבבים את כל מרכיבי המרינדה, מכניסים לתוכה את הדג ומניחים במקרר למשך לילה.
  2. בסיום ההשרייה, מעבירים את הדג עם המרינדה לתבנית אפייה ואופים במשך 20 דקות בחום של 220 מעלות.
  3. חותכים את הדג לפרוסות ומגישים עם אורז.
מומלץ במיוחד לצד אורז קוקוס, צילום: אסף קרלה

אורז קוקוס

המרכיבים:

  • 1 כוס אורז בסמטי
  •  3 כפות שמן קוקוס
  •  3/4 כוס חלב קוקוס
  •  3/4 כוס מים
  •  מלח

אופן ההכנה:

  1. מרתיחים את המים ואת חלב הקוקוס.
  2.  מטגנים קלות את האורז עם שמן הקוקוס והמלח בסיר נפרד.
  3.  יוצקים את הנוזל על האורז, מערבבים ומבשלים על אש קטנה כשהסיר מכוסה במשך 15 דקות.
  4. מכבים את האש, מערבבים קלות, סוגרים את המכסה ונותנים לאורז לנוח עוד 5 דקות.

למתכון לקציצות מערב אסיה של יוסי שטרית

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר