לחם פרנה ממולא בשר | צילום: אסף קרלה

ביס שמתגעגעים אליו ברגע שהוא נגמר

מי שזכה אי־פעם ליהנות מטעמו של לחם פרנה אמיתי, לא ישכח לעולם את זיכרון הטעם והחוויה, מילה שלי • נסו והיווכחו

יש לי געגוע עמוק ללחם מיוחד, לחם של זיכרון ילדות. בשנות ה־60 וה־70 של המאה הקודמת אמא שלי התגוררה בשכונת משק עזר במעלות, שבה גרו גם שתי אחיות רווקות - יקוט ומסעודה - שהתפרנסו ממכירת הלחם הזה. פרנה, שעל שמו קרוי הלחם, הוא תנור העשוי מעיסת בוץ וקש ובנוי בצורת איגלו. בתוכו הונחה פלטת שיש ועליה נאפה הלחם. כל היום היו האחיות לשות בצק, כל אחת והבצק שלה.

לאחר מכן הן היו יוצאות לאסוף עצים וזרדים כדי להבעיר את תנור הפרנה ואופות לחם שממנו נהנתה כל השכונה. נוסף על כך, נשות השכונה היו מכינות את הבצק בביתן, ומגיעות איתו בתורן לאחיות כדי לאפות את לחם הפרנה שלהן.

אמא שלי מספרת שהיא היתה ממש מחכה עם אחיה שאמה תוציא את הלחם מהפרנה, ואז, כשסוף־סוף יצא, הם היו חוטפים את הלחם החם, רצים הביתה, חותכים את הלחם, מורחים חמאה או שמן זית ומעל מפזרים סוכר. זה היה עונג עצום.

אני זוכר שאת הלחם שנשאר למחרת סבתא היתה מפוררת וחותכת לפיסות קטנות, מרטיבה מעט ומעבירה לאידוי. בינתיים, היא הכניסה לתנור הפרנה פלפלים חריפים ועגבניות, ולאחר מכן קצצה אותם, הוסיפה שום, מלח ושמן זית - וזה היה סלט המשווייה שלה. למעלה היא היתה מפזרת את הלחם המאודה שנקרא "אמפוייר" (מאודה).
כך זכיתי, כילד, לטעום לחם פרנה אמיתי. ומי שטעם בחייו לחם פרנה אמיתי - זיכרון הטעם והחוויה נשאר איתו לעד. מניסיון.

פרנה מודרנית משגעת, צילום: אסף קרלה

לחם פרנה מודרני

המרכיבים:

  • חלוקי נחל בגודל בינוני־גדול
  •  2 כפות שמרים יבשים
  •  6 כוסות מים
  •  1 ק"ג קמח מנופה
  •  1 כף מלח

אופן ההכנה:

  1. שוטפים היטב את חלוקי הנחל, מסדרים בתבנית ומכניסים לתנור בחום הכי גבוה שיש. אפשר בגריל.
  2. מערבבים יחד את השמרים עם 2 כוסות מים, עד שהשמרים נמסים.
  3. מוסיפים את כל שאר המרכיבים ולשים היטב את הבצק. לא להיבהל מכך שהבצק נוזלי - כך הוא צריך להיות.
  4. מניחים את הבצק למנוחה למשך 20 דקות.
  5. מחלקים את הבצק ל־4, מקמחים כל חתיכה, מעצבים לעיגול, מועכים אותו מעט ומניחים בצד לעוד 30 דקות.
  6. מניחים את הבצק על חלוקי הנחל החמים למשך 15-13 דקות, עד שהוא משחים.
ועכשיו בנילוי בשר, צילום: אסף קרלה

פרנה במילוי בשר

המרכיבים (לאחר הכנת בצק הפרנה):

  •  1/2 ק"ג בשר בקר טחון
  •  1 גמבה
  •  2 עגבניות
  •  2 שיני שום
  •  3 כפות שמן זית
  •  מלח

אופן ההכנה:

  1. טוחנים בבלנדר את הגמבה, העגבניות, השום, שמן זית ומלח. את הנוזל שופכים על הבשר ומערבבים היטב.
  2. את ארבעת הכדורים של לחם הפרנה משטחים כמו פיתות גדולות ומפזרים שכבה דקה מהבשר על שניים מהם. בשניים הנותרים מכסים מעל וסוגרים בקצוות.
  3. מניחים את הבצק על חלוקי הנחל החמים למשך 15-13 דקות, עד שמשחים.
פרנה במילוי בשר, לפני כיסוי ואפייה, צילום: אסף קרלה

סלט משווייה עם לחם מאודה

המרכיבים:

  • 5 פלפלים חריפים
  • 5 עגבניות
  • 5 שיני שום קךופות וקצוצות
  • כפית מלח
  • 1/4 כוס שמן זית
  • פרנה או 2-3 פרוסות חלה או לחם ישן (יבש)

אופן ההכנה:

  1. קוצצים את הפלפלים ואת העגבניות, מוסיפים את השום, המלח ושמן הזית, מפזרים מעל את הלחם.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו