בסבוסה תפוחים של יוסי שטרית | צילום: אסף קרלה

כך תכינו בסבוסה תפוחים מהפנטת (וקלה!) של יוסי שטרית

יוסי שטרית הגיע השבוע ל"בראשית", ממלכת התפוחים של הצפון • עם התפוחים המופלאים שהביא משם הכין בסבוסה ופאי עם שקדים ומי ורדים • הכינו את המתכונים לראש השנה עם תפוחים תוצרת הארץ

"ציונות זה גם לראות אנשים מגיעים יום־יום לעבודה למרות המצב כדי שהצפון ימשיך לתפקד". כך פתח יורם מועלם, מנהל השיווק של מפעלי "בראשית", את השיחה איתי כשהתקשרתי לשאול לשלומו.
מאז המלחמה העובדים ב"בראשית" הגיעו לעבודה מדי יום תחת מתקפות טילים, אזעקות וחשש מפני חדירות. בסך הכל מדובר ב־30 עובדים שתוצרת הארץ מאוד חשובה להם.

חשוב לצרוך תוצרת ישראלית, אף שבמקרים רבים התפוחים המיובאים יפים יותר. הסיבה לכך היא שנוכח המצב יש פחות תפוחים שניתן לקטוף, ולכן משווקים גם תפוחים שעברו מיון פחות מדוקדק מאשר בדרך כלל. התפוחים האלה, שמגיעים לחנויות הירקות ולסופרים, הם בסטנדרט מאוד גבוה והם מאוד טעימים, רק שלפעמים המראה שלהם יכול להיות טיפה פחות יפה.

תפוחים מקומיים וטעים בבית האריזה "בראשית", צילום: אסף קרלה

מאז הקורונה מרכז בראשית סגור למבקרים, אבל לשמחתי הצלחתי לסייר בכל זאת בבית האריזה - מבנה גדול ומשוכלל - וקיבלתי הצצה לדרך שבה התפוח עובר מהקטיף אל חדרי הקירור, משם אל מערכי המיון ובקרת האיכות הקפדניים, ומשם אל האריזה ואל מדפי רשתות השיווק והחנויות.

כיום יש הרבה מאוד שטחים ומטעים שלא טופלו, מכיוון שלא ניתן להגיע אליהם נוכח המלחמה בצפון. למרבה הצער, זה לא משהו שיהיה אפשר לשקם, משום שבניגוד לטבע, שיודע לשקם את עצמו, העץ לא שוכח ולא סולח כשמזניחים אותו. אם וכאשר חקלאים יוכלו לחזור לשטחים הללו בצפון, הם יצטרכו לעקור הכל ולנטוע מחדש.

עד אז, ראש השנה פה - ותפוח הוא אחד הסימנים של החג. ואני מבקש מכם: בשולחן החג תאכלו תפוח ישראלי ציוני. חג שמח.

בסבוסה תפוחים של יוסי שטרית, צילום: אסף קרלה

בסבוסה תפוחים

לתפוחים:

  •  1/2 כוס סוכר
  •  8 תפוחים חתוכים לשניים ופרוסים דק

לבסבוסה:

  •  3/4 כוס סוכר
  • 1/2 כוס יוגורט
  •  1/4 כוס שמן
  •  1/2 1 כוסות סולת
  •  50 גרם חמאה מומסת
  •  1 ביצה
  •  1/2 כפית אבקת אפייה
  •  1 כף מי ורדים
  •  100 גרם קוקוס טחון
  •  קליפה מגוררת מלימון שלם
  •  1/2 לימון סחוט למיץ

אופן ההכנה:

  1. מחממים תנור לחום של 150 מעלות.
  2. ממיסים את הסוכר במחבת על אש בינונית־נמוכה תוך כדי ערבוב מתמיד, בזהירות שלא יישרף.
  3. כשהסוכר נמס ואין גושים שופכים את הקרמל לתחתית תבנית עגולה שיכולה להיכנס לתנור (אפשר לחמם מעט את התבנית לפני כן כדי שהקרמל יתפזר בקלות ולא יתקשה במהירות).
  4. מעל הקרמל מסדרים את התפוחים הפרוסים בצורת מניפה.
  5. מערבבים את כל הרכיבים היבשים של הבסבוסה יחד.
  6. מוסיפים את כל הרכיבים הרטובים ומערבבים יחד לתערובת בצק אחידה.
  7. מניחים את הבצק מעל התפוחים בצורה אחידה, בזהירות, כדי שצורת התפוחים לא תיפגע.
  8. אופים בתנור שחומם מראש במשך 30 דקות.
  9. מניחים מעל התבנית צלחת הגשה גדולה והופכים את הבסבוסה עליה כך שמניפת התפוחים למעלה.
פאי תפוחים ושקדים חגיגי, צילום: אסף קרלה

פאי תפוחים, ורדים ושקדים

מצרכים:

  • 6 תפוחים פרוסים דק

לבצק הפריך:

  •  125 גרם חמאה רכה
  • 50 גרם אבקת סוכר
  • 200 גרם קמח
  • 50 גרם אבקת שקדים
  • קורט מלח
  • 1 ביצה

לקרם שקדים וורדים:

  •  200 גרם חמאה רכה
  •  200 גרם אבקת סוכר
  •  200 גרם אבקת שקדים
  •  1 ביצה
  •  30 גרם קורנפלור
  •  1 כף מי ורדים

למי סוכר ורדים:

  • 1/2 כוס סוכר
  • 1/2 כוס מים
  • 1 כף מי ורדים

אופן ההכנה:

  1. מחממים תנור ל-180 מעלות.
  2. מכניסים למיקסר עם וו גיטרה חמאה רכה ואבקת סוכר ולשים עד להאחדה.
  3. מוסיפים פנימה את הביצה, הקמח, אבקת השקדים והמלח, מערבלים עד שמתאחד לבצק ומכניסים למקרר.
  4. מרדדים לתבנית פאי משומנת מראש.
  5. אופים בתנור שחומם מראש במשך 15 דקות.
  6. מוציאים ומורידים את חום התנור ל-160 מעלות.
  7. מכינים את הקרם: מערבבים במיקסר עם וו גיטרה את הכל חוץ מהקורנפלור.
  8. כשמתקבל קרם חלק מוסיפים את הקורנפלור ומערבלים עד שהוא נטמע.
  9. מורחים את קרם השקדים על הפאי האפוי עד ל־3/4 גובה.
  10. חותכים תפוחים לפרוסות דקות ומפזרים מעל קרם השקדים.
  11. אופים ב־160 מעלות במשך 30 דקות.
  12. מכינים את סירופ מי הורדים: מרתיחים הכל יחד עד לקבלת סירופ.
  13. כשהפאי יוצא מהתנור מברישים אותו במי סוכר עם מי ורדים.

כלים: באדיבות קסטרו הום, CASTRO HOME, אינסטגרם: @castro_home, אתר: www.castro.com/castro-home

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר