קציצות דגים | צילום: אסף קרלה

קציצות דגים של שטרית: 3 מתכונים לפתיחת שולחן מושלמת

אין לי צורך בשום דבר פרט לקציצות כאלה, שמזכירות לי ולידידי, יוסי דדון, את הילדות במעלות • אני אוהב אותן במיוחד כשלצידן על הצלחת יש גם אורז־אטריות ומטבוחה • מתכונים עם הרבה אהבה מרוקאית

מאז ילדותי, הדבר שאני הכי אוהב לאכול בארוחת שישי הוא קציצות דגים. שימו ליד אורז ומטבוחה - וזהו, אני מאושר.

לא מזמן ביקרתי במעלות־תרשיחא, העיר שבה גדלתי, ונפגשתי שם עם ידידי הטוב, יוסי דדון. קצת לפני שהגעתי הוא התקשר והפציר בי לבוא לאכול אצלו קציצות. "שמעתי שאתה מגיע הביתה אז הכנתי לך סיר במיוחד בשבילך".

פתיחת שולחן מושלמת, צילום: אסף קרלה

יוסי פחות או יותר בגילי, נשוי לחנה שלמדה בכיתה עם אשתי נעמה. לאביו הייתה מסעדת שיפודים במרכז המסחרי. מעלות של אז הייתה מקום קטן מאוד, עם מרכז מסחרי אחד. שם הכל קרה. היו שם סופרמרקט, בנק, מספרה וכמה חנויות בגדים. בימי רביעי היה שם, ועדיין יש, שוק ירקות. זהו. יותר מזה לא היה ביישוב כלום.

"הכנתי לך קציצות", שטרית ודדון, צילום: אסף קרלה

בתקופה ההיא גם לא היו יותר מדי אפשרויות להרוויח כסף, בטח לא לילדים, ויוסי עבד כתקליטן. הוא היה עושה מסיבות לילדי השכונה, ואפילו היה לו סלוגן: "שמח בצפון עם יוסי דדון". וכך, כל מי שהיה לו יום הולדת היה מזמין את יוסי שיתקלט לו במסיבה.

לימים יוסי החליף את אביו במסעדה, וצרב את שמו בדפי ההיסטוריה של העיר כמי שהביא את השווארמה הראשונה למעלות, אבל אנחנו כאן בשביל קציצות דגים. כך עושים אותן חריפות ומטריפות, כמו שיוסי - כל יוסי - אוהב.

אורז אטריות, צילום: אסף קרלה

אורז־אטריות

המצרכים:

√ 1 כוס אטריות דקיקות
√ 2 כוסות אורז
√ 1 כפית מלח
√ 1 כפית פלפל לבן
√ 4 כוסות מים רותחים

אופן ההכנה:

1. מטגנים את האטריות בסיר עם שמן
עד שהן מזהיבות.
2. מוסיפים את האורז ואת התבלינים וממשיכים לטגן כ־5 דקות.
3. מוסיפים את המים, מכסים את הסיר במכסה ומבשלים 20 דקות.
4. מכבים את האש וממתינים כ־10 דקות
לפני שמגישים.

קציצות דגים חריפות, צילום: אסף קרלה

קציצות דגים חריפות

המצרכים:

√ 1 כוס פול

לקציצות:

√ 1/2 ק"ג דג מרלוזה טחון
√ 1/2 ק"ג דג נסיכת הנילוס טחון
√ 1 צרור כוסברה קצוץ
√ 1 פלפל חריף קצוץ
√ 2 שיני שום קצוצות
√ 1 כפית כמון
√ 1 כפית פלפל שחור
√ 1 כפית מלח
√ 1/2 כפית כורכום
√ 2 כפות שמן
√ 1/2 לימון סחוט (הלימון מנטרל
את ריח הדגים)

לרוטב:

√ 1 ראש שום חצוי
√ 2 כוסות מים
√ 2 פלפל יבש חריף
√ 1 גמבה פרוסה
√ 1 פלפל סודאני שלם
√ 2 גזרים חתוכים לטבעות
√ 1 כף כמון
√ 1 כף פפריקה
√ 1 כפית מלח
√ 1/2 כפית כורכום
√ 1/2 כפית פלפל שחור
√ 1 צרור כוסברה קצוץ
√ 1 כוס שמן

אופן ההכנה:

1. מערבבים את כל מרכיבי הקציצות יחד ויוצרים מהעיסה כדורים.
2. מרתיחים מים בסיר ומוסיפים את כל
מרכיבי הרוטב.
3. מנמיכים את האש ומוסיפים את הפול.
4. מסדרים את הקציצות בסיר ומבשלים
במשך רבע שעה מכוסה במכסה.
5. מרטיבים מדי פעם את הקציצות ברוטב.

המטבוחה של יוסי, צילום: אסף קרלה

המטבוחה של יוסי

המצרכים:

√ 5 ק"ג עגבניות קלופות
√ 5 פלפלים ירוקים חריפים חתוכים גס
√ 1 גמבה חתוכה גס
√ 5 שיני שום קלופות
√ 1 כף פפריקה מתוקה
√ 1 כף פפריקה חריפה
√ פלפל שחור, מלח
√ 1 כוס שמן

אופן ההכנה:

1. מבשלים בסיר על אש נמוכה את העגבניות, הפלפלים, הגמבה והשום (ללא מים) במשך שעה-שעתיים, עד שהנוזלים מתאדים. יש לערבב מדי פעם.
2. מערבבים בקערה את התבלינים עם השמן ושופכים לסיר.
3. מבשלים עוד כחצי שעה, תוך כדי ערבוב.
4. הידעתם? מטבוחה היא המקור של החריימה. התוניסאים בישלו את הרוטב הזה עם הדגים כדי לחסוך בזמן, וכך החריימה נולד.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר