"אפונה היא צמח ממשפחת הקטניות ויתרונותיה הבריאותיים רבים מאוד", אומרת תמר ידין, דיאטנית קלינית ויועצת חברת הרבלייף. לדבריה, היא דלה בשומן ועשירה בחלבון ובסיבים תזונתיים. "בכך, היא מאטה את קצב ספיגת הפחמימות למחזור הדם ומונעת עמידות לאינסולין וטרום סוכרת", היא מסבירה. "הסיבים מסייעים גם לתנועתיות במעיים ולמניעת עצירויות. כמו כן, האפונה עשירה בוויטמינים: B1, B2, B3, B6 שמסייעים בתהליכים רבים שמתרחבים בגוף, לרבות כאלה הקשורים להפקת אנרגיה וחילוף חומרים. היא עשירה גם בויטמין K, שמסייע לספיגת הסידן בגופנו ולמניעת אוסטאופורוזיס".
ידין מסבירה שהאפונה עשירה גם בנוגדי חמצון: פלבנואידים, קרוטנאידים, פוליפנולים וחומצה פנולית ובויטמין C שגם הוא נוגד חמצון חזק - כל אלו עוזרים במניעת דלקות והגנה מפני חומרים לא רצויים כגון רדיקלים חופשיים שפוגעים בתאים"
מתכון למרק אפונה
רכיבים:
ל-6 מנות
- 2 כפות שמן זית
- בצל אחד גדול, חתוך קטן
- 2 שיני שום פרוסות
- שקית אפונה קפואה מופשרת קלות
- מלח, פלפל, פלפל לבן
אופן ההכנה:
1. לטגן בסיר רחב שמן זית.
2. להוסיף לסיר את הבצל ואת שיני השום.
3. להוסיף את האפונה ולערבב היטב.
4. להוסיף: מלח, פלפל וכפית פלפל לבן, לפי הטעם.
5. להוסיף מים רותחים לסיר עד לכיסוי מלא של האפונה.
6. לטעום את המים ולהוסיף עוד מלח ופלפל לפי הטעם.
7. להביא לרתיחה ולבחוש מדי פעם.
8. לבשל עוד 15 דקות על אש קטנה.
9. כשמתקרר יש לטחון קלות את המרק בעזרת בלנדר מוט עד למידת הסמיכות הרצויה.
מתכון למרק סלק
"הסלק ידוע כמאכל נפלא ומלא בתועלות בריאותיות, וגם כבסיס למרק הקר ממטבחי מזרח אירופה - בורשט", אומרת ידין ומוסיפה ש"בהחלט ניתן להכין ממנו גם מרק חורפי נפלא". לדבריה הסלק עשיר ברכיבים שטובים לניקוי רעלים ותחזוקה בריאה של הכבד. הוא מעולה לתנועתיות מעיים ומניעת עצירות, משפר עיכול, מסייע בהורדת לחץ דם גבוה ונוגד דלקת עוצמתי.
רכיבים:
ל-6 מנות
- חצי קילו סלק
- 2 גזרים
- 2 תפוחי אדמה
- גבעול סלרי
- 2 עגבניות
- כף מיץ לימון
- 2 כפיות מלח, כף פלפל שחור
- כוסברה קצוצה
אופן ההכנה:
- קולפים את הסלק, הגזר ותפוח האדמה, חותכים לקוביות ומכניסים לסיר.
- מכסים את הירקות במים רותחים. ממשיכים להביא לרתיחה ולאחר מכן מורידים את האש ומבשלים על אש קטנה בסיר מכוסה למשך 20 דקות.
- מוסיפים את העגבניות החתוכות ופרוסות קטנות של הסלרי לסיר.
- מתבלים במיץ לימון, מלח ופלפל.
- מבשלים בסיר מכוסה עד לריכוך מלא של הירקות.
- בסיום ניתן לפזר כוסברה קצוצה מעל המרק.
בתיאבון!
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו