השבת האחרונה, שהיתה קרה וגשומה, הבהירה שהחורף כבר כאן. בשל המצב הביטחוני והמחסור בידיים עובדות, קטיף ההדר החל מעט מוקדם השנה. בעיניי, הקלמנטינה, הנמצאת עתה בשיא עונתה, היא הכוכבת של פירות ההדר. היא נקראת על שמו של קלמנט רודייה, כומר צרפתי
שיצר את ההכלאה במאה ה־17. מבחינה בוטנית, מדובר למעשה בזן של מנדרינה.
הפרדס הוא תמצית הישראליות - מקום קסום, שקט, נעים וטעים. ואי אפשר לקטוף בלי לאכול פירות טריים מהעץ. לכן, אם יש באפשרותכם - אני ממליץ לכם להשתתף בקטיף. אותי הוא מרגיע, והוא מאפשר לי לנקות קצת את הראש מהתקופה הלחוצה.
לא לכולם הקלמנטינה באה טוב. בכיתה של הבת שלי אפילו תלוי שלט: "נא לא לקלף קלמנטינות". אני לא מבין את זה, כי בעיניי היא טעימה ומתוקה. וחוץ מלאכול אותה סתם כך, אפשר להכין איתה גם לא מעט מאכלים. ומשום שהחלק הבריא ביותר שלה, עם הרבה מאוד ויטמין סי, נמצא בקליפה - אז גם בה חשוב להשתמש. אז קבלו שני מתכונים שעושים כבוד לקלמנטינה, וטעים בפה.
עוף עם קלמנטינות
המצרכים:
√ 2 בצלים חתוכים לרבעים
√ שמן זית לטיגון
√ 1 כפית פלפל לבן
√ 1 כפית זרעי כוסברה
√ 1/2 כפית כורכום
√ 6 תרמילי הל
√ 1/2 כפית אבקת ג'ינג'ר
√ מלח
√ 1/2 ראש שום בשלמותו
√ מיץ מ־3 קלמנטינות
√ 2 כפות דבש גדושות
√ 5 ירכיים (תלוי בגודל התבנית)
√ 3 קלמנטינות חתוכות לשמיניות (עם הקליפה)
√ 2 גבעולי סלרי חתוכים גס
√ 4 פרוסות דקות של ג'ינג'ר טרי
אופן ההכנה:
1. מטגנים את הבצל בסיר רחב שיכול להיכנס לתנור.
2. מוסיפים את התבלינים ואת השום ומטגנים לעוד 3 דקות.
3. מוסיפים חצי כוס מים, את מיץ הקלמנטינות ואת הדבש ומביאים לרתיחה.
4. מנמיכים מעט את האש ומסדרים בסיר את הירכיים, כשביניהן פרוסות הקלמנטינה, הסלרי והג'ינג'ר והטרי.
5. מכסים את הסיר ומבשלים למשך 45 דקות.
6. מכניסים לתנור לעוד כ־20 דקות על חום גבוה
עד להשחמה.
אורז בסמטי עם קליפות קלמנטינה
החומרים:
√ קליפות מ־3 קלמנטינות
√ 2 כוסות אורז בסמטי
√ 3 עלי דפנה
√ 3 תרמילי הל
√ 2 כפיות מלח
√ 100 גר' פרוסות שקדים
√ 1 חופן שמיר קצוץ
אופן ההכנה:
1. חולטים את קליפות הקלמנטינה כדי להוציא מהן את המרירות: מכניסים אותן למים רותחים לחמש דקות ומעבירים למים קרים. חוזרים על הפעולה שלוש פעמים.
2. מבשלים את האורז בסיר מכוסה עם שלוש כוסות מים חמים, עלי הדפנה, ההל, המלח ו־2 מקליפות הקלמנטינה, למשך 15 דקות.
3. במחבת נפרדת מטגנים קלות את פרוסות השקדים עד להשחמה.
4. קוצצים את קליפת הקלמנטינה הנותרת ואת חופן השמיר.
5. כשהאורז מוכן - מפרידים אותו בעזרת מזלג ומניחים בצלחת הגשה.
6. מערבבים את השמיר, השקדים וקליפות הקלמנטינה שקצצנו ומפזרים מעל לאורז.