הקוסקוס עם הקציצות. שילוב מנצח | צילום: אסף קרלה

גרגר הזהב: יוסי שטרית מלמד איך להכין קוסקוס מהיר

התרעת שווא לתושבים ביישוב מעלות החזירה אותי לילדות • נזכרתי בקוסקוס של אמא שלי, וגיליתי שהכנתו עדיין מחממת את לבי • קבלו מתכון מהיר למאכל ומתכון נוסף לתבשיל פרגית ושומר, שמשתלב איתו באופן נפלא

באמצע החודש שעבר תושבי מעלות הונחו לפתע להסתגר בבתיהם. למזלנו ההתרעה היתה שגויה, אבל ההודעה הזו החזירה את הוריי, המתגוררים במעלות, לרגעי האימה בשנת 1974, אז חדרה חוליית מחבלים ליישוב. תוצאות הפיגוע היו קשות, והעיירה הצפונית השלווה לא התאוששה מאותו יום שחור.

הערבוב. סולת, שמן ומים, צילום: אסף קרלה

לאחרונה, חלקתי עם ילדיי הרבה זיכרונות ילדות. נזכרתי למשל בקוסקוס של אמא שלי; סיפרתי להם על המכולת שהיא נהגה ללכת אליה כדי לקנות את המצרכים, על חברותיה שהיו נאספות יחד ומכינות יחד קערת קוסקוס גדולה. אולי משום כך החלטתי להכין קוסקוס - אומנם קצת אחר. למה?

כי זה מחמם לי את הלב, נותן לי רוגע ומציף אותי בתחושה טובה של עשייה, מסורת ושגרה מפעם.
ואני מזכיר לעצמי שוב, וגם לכם - חשוב להכיר במה שיש, ולהודות עליו יום־יום.

קוסקוס מהיר

קוסקוס מהיר וקציצות, צילום: אסף קרלה

המצרכים:

√ 4 כוסות מים רותחים

√ 4 כוסות סולת

√ 3/4 כוס שמן

√ 1 כף שטוחה מלח

אופן ההכנה:

1. מרתיחים בסיר את המים עם השמן והמלח, ומכבים את האש.

2. מוסיפים את הסולת תוך כדי ערבוב, מכסים וממתינים 10 דקות.

3. מערבבים את הסולת במזלג עד שהכל מתפורר. מכסים לעוד 10 דקות.

4. מעבירים את הסולת דרך מסננת מיוחדת המיועדת לקוסקוס.

הקציצות לקוסקוס

המצרכים לרוטב:

√ צרור עלי סלרי

√ 2 בצלים פרוסים דק

√ 1/2 כפית כורכום

√ 1/2 כפית הל

√ 3 קליפות משייה (קליפות אגוז מוסקט)

√ 3 מקלות קינמון

√ 1/2 כוס מים או 1/2 כוס ציר בקר

√ מלח

לקציצות:

√ 1/4 ק"ג בשר עוף טחון

√ 1/4 ק"ג בשר בקר טחון

√ חופן פטרוזיליה קצוצה

√ 1/2 כפית כורכום

√ 1/2 כפית כמון

√ 1/2 כפית פפריקה

√ 1/2 כפית פלפל לבן

√ מלח

אופן ההכנה:

1. מערבבים את כל מרכיבי הקציצות יחד ויוצרים כדורים קטנים.

2. מטגנים את פרוסת הבצל עד שקיפות.

3. מוסיפים תבלינים, מטגנים עוד 3 דקות, מוסיפים מים ומביאים לרתיחה.

4. מנמיכים את האש ומסדרים את הקציצות בפנים עם הסלרי. מכסים ומבשלים חצי שעה.

5. מסדרים את הקוסקוס בצלחת גדולה, במרכז מניחים את הקציצות, ומגישים.

תבשיל פרגית ושומר לקוסקוס

עם פרגית ושומר. השקדים כגפרורים, צילום: אסף קרלה

המצרכים:

√ 1/2 ק"ג פרגית חתוכה לקוביות קטנות

√ 5 שיני שום קצוצות

√ 1 בצל קצוץ

√ 1 שומר חתוך לקוביות

√ 1/2 פלפל אדום חריף, פרוס

√ 2 גזרים מקולפים, חתוכים לקוביות קטנות

√ 100 גרם שקדים (גפרורים)

√ 1/2 כוס ציר בקר או מים

√ חופן פטרוזיליה קצוצה

√ 2 כפיות ג'ינג'ר טרי קצוץ

√ 1 קליפת תפוז מגוררת

√ 1 כפית זרעי שומר

√ 1 כפית זרעי כוסברה טחונים

√ 1 כפית פפריקה מתוקה

√ מלח, פלפל שחור גרוס

אופן ההכנה:

1. מטגנים את הבצל והשום עד להזהבה קלה.

2. מוסיפים את הירקות, הפרגית והתבלינים (למעט הפטרוזיליה) וממשיכים לטגן 5 דקות.

3. מוסיפים את ציר הבקר וממשיכים לבשל עוד 10 דקות.

4. מטגנים שקדים במחבת נפרדת עד להשחמה.

5. מסדרים בצלחת הגשה את הקוסקוס ובמרכז מניחים את הפרגית. מעל מפזרים את השקדים והפטרוזיליה הקצוצה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו