הפרגיות. החוט עמיד בחום | צילום: אסף קרלה

החוט המקשר: מתכונים של יוסי שטרית לרולדות פילה בקר ופרגית

מה קושר אותנו יחדיו והופך אותנו למשפחה או לעם? • קבלו שני מתכונים שממש כמונו - בנויים על קשרים חזקים, המחזיקים אותנו יחד

בימים כאלה אנחנו מגלים את חשיבות הקשרים שבינינו - בעבודה, במשפחה ובמדינה. רק בזכותם האסונות וגם השמחות שלנו הופכים מפרטיים ללאומיים. כי מהו למעשה עם? משפחה אחת גדולה, מורחבת מאוד־מאוד, שכל החברים בה קשורים זה לזה - אם בקשרי דם ואם באמצעות אתוס משותף, אמונה, סיפור שאנחנו מספרים לעצמנו על אודות מי ומה שאנחנו. 

מהגן ועד לבית האבות אנחנו פוגשים המון אנשים במסע הזמן שלנו. למרות שאני לפעמים ממש מתגעגע ורוצה להתעדכן בחיים של האחר או לשתף אותו במה שעובר עלי - לשמור על קשר זה ממש אתגר עבורי. מזל שיש את קבוצות הווטסאפ, אבל הן לא באמת מחליפות שיחות ומפגשים.

סוד הקשר. לולאה הנקשרת לעצמה, צילום: אסף קרלה

כל המחשבות האלה על חברים וקשרים עשו לי חשק להכין מתכונים קשורים. חוט הקשירה מיועד בעיקר לקשירה ולחיבור של נתחי בשר, הוא עמיד בחום וניתן גם לטגן וגם לבשל איתו. והעיקר - הוא שומר על מראה אסתטי של המנה. אז תשמרו על קשר, אבל באמת, זה משתלם! כי חברים בשעת צרה זו לא סתם אמירה.

רולדה פילה בקר, פריקי ואוכמניות מיובשות

הפילה. אפייה ארוכה בתנור, צילום: אסף קרלה

החומרים:

√ 2 ק"ג פילה בקר

√ חוט קשירה עמיד בחום

√ מעט שמן (לשלב הצריבה)

√ 1/2 ראש שום שלם (לשלב הצריבה)

למילוי:

√ 1 כוס פריקי

√ 2 בצלים קצוצים דק

√ 10 עלי אורגנו קצוצים

√ 100 גרם אוכמניות מיובשות

√ 100 גרם צנוברים

√ מלח

√ 1 כפית בהרט

√ 2 כפות סילאן

√ 100 מ"ל ציר בקר (אם אין, אז בלי)

לרוטב:

√ 15 גזרים קלופים חתוכים לחצי (אפשר צבעוניים)

√ 2 ענפי רוזמרין

√ 2 כפות ציר בקר (או מים)

√ מלח ופלפל שחור

תהליך הכנת הפילה, צילום: אסף קרלה

אופן ההכנה:

1. מבשלים את הפריקי במים חמים חצי שעה ומסננים.

2. מטגנים את הבצל עד להזהבה, מוסיפים את עלי האורגנו והפריקי המבושלת וממשיכים לטגן על אש נמוכה.

3. מוסיפים את שאר מרכיבי המילוי, מבשלים 10 דקות ומניחים להתקרר עד לטמפרטורת החדר.

4. פורסים את הפילה ליריעה: נכנסים עם הסכין מצידו של הגליל וחותכים פנימה בצורת ספירלה. אם פוחדים להסתבך, בקשו מהקצב לעשות זאת עבורכם.

5. ממלאים את היריעה במילוי ומגלגלים לרולדה.

6. קושרים את הרולדה בעזרת חוט קשירה. מקיפים את הרולדה בקצה אחד שלה וקושרים. ממשיכים בפעולה זו עד שמגיעים לקצה הנתח, את החוט שנותר מעבירים לאורך הנתח וקושרים
עם הלולאה הראשונה.

7. לאחר הקשירה מגלגלים כדי ליצור צורה מושלמת ומהודקת.

8. מתבלים בפלפל גרוס ובמלח גס.

9. מחממים מאוד מחבת עם מעט שמן, מניחים בה חצי ראש שום, צורבים את הרולדה מכל הצדדים ומעבירים אותה לתבנית שתיכנס לתנור.

10. במחבת שבה טיגנתם את הפילה מטגנים את הגזרים, מוסיפים את שאר מרכיבי הרוטב ומבשלים 25 דקות עד לריכוך.

11. מוסיפים את הגזרים לתבנית עם הפילה ומכניסים לתנור ל־25 דקות בחום של 220 מעלות.

12. לפני ההגשה - לא לשכוח להסיר את חוט הקשירה.

רולדה פרגית, משמשים ופיסטוקים

תהליך הכנת רולדת הפרגית, צילום: אסף קרלה

החומרים:

√ 10-8 חתיכות סטייק פרגית עם העור

√ חוט קשירה עמיד בחום

למרינדה (מומלץ):

√ 1 כף גדושה מיסו בהיר

√ 1/2 כף סויה

√ 3 כפות מירין

√ 1 כף חומץ אורז

למילוי:

√ 1/2 ק"ג פרגית טחונה

√ 200 גרם משמשים מיובשים חתוכים לקוביות קטנות

√ 200 גרם פיסטוקים קלויים

√ 6 גבעולי בצל ירוק קצוצים דק

√ 1 כוס פירורי לחם

√ 6 תרמילי הל כתושים (או 1/2 כפית הל טחון)

√ 1 כפית קינמון

√ 1/2 כפית פלפל אנגלי טחון

√ 1/2 כפית זרעוני שומר טחונים

√ מלח

לרוטב ולתוספת:

√ 2 חבילות בצלצלים קלופים

√ 300 גרם תפודים חצויים

√ 300 גרם תמרים צהובים

√ מלח ופלפל שחור

√ 6 תרמילי הל

√ 2 מקלות קינמון

√ 2 כוסות ציר בקר (או מים)

√ 1 כוס יין לבן

אופן ההכנה:

1. מערבבים את חומרי המרינדה ומשרים בה את חתיכות סטייק הפרגית לפחות שעתיים, ואפילו יום לפני.

2. מערבבים את כל מרכיבי המילוי למסה אחידה ויוצרים ממנה רולדה. מניחים את סטייק הפרגית כך שהעור כלפי מטה וכל חתיכה חופפת לאחרת - כך שמתקבל משטח אחיד.

3. ממלאים בנדיבות מהמילוי, מגלגלים ומהדקים עד כמה שאפשר (כמו שמכינים סושי) כדי שלא יהיו בועות אוויר בפנים.

4. קושרים את הרולדה בחוט קשירה. מקיפים את הרולדה בקצה אחד שלה וקושרים. ממשיכים את הפעולה הזאת עד שמגיעים לקצה הנתח. את החוט שנותר מעבירים לאורך הנתח וקושרים עם הלולאה הראשונה.

5. מתבלים את הרולדה מבחוץ בפלפל גרוס ובמלח גס.

6. מטגנים את הרולדה מכל הצדדים עד להשחמה ומניחים בצד.

7. באותה מחבת מטגנים את הבצלצלים, התפודים והתמרים הצהובים עד להשחמה קלה.

8. מוסיפים את כל שאר מרכיבי הרוטב ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים 20 דקות.

9. מעבירים את הרוטב לתבנית לתנור ומניחים מעל את הרולדה.

10. מכניסים לתנור לשעה וחצי ואופים בחום של 180 מעלות.

11. לפני ההגשה - לא לשכוח להסיר את חוט הקשירה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר