העגבניות הממולאות. עם הגרמולטה מעל | צילום: אסף קרלה

ירקות או לא להיות: מתכונים של יוסי שטרית עם עגבניות ומלפפונים מהעוטף 

חקלאי העוטף נאבקים על שימור מפעל חייהם • היישר מהמשק של חדווה קבסה ממושב עין הבשור, קבלו מתכון לסלט מלפפונים עם פומלה ומתכון לעגבניות ממולאות - שניהם עם הרבה טעם ותקווה

עבור חלק מתושבי עוטף עזה, החקלאות היא לא רק עבודה - היא דרך חיים, האני מאמין שלהם, חייהם.

את החקלאית חדווה קבסה מקיבוץ עין הבשור שבחבל אשכול פגשתי לפני כמה שנים. לצד גונן שדה ממשק שדה, היא מגדלת עגבניות צ'רי (לא שרי) בשלל צבעים, עגבניות מגי ומלפפוני־מיני.

חדווה היא אישה שמחה עם לב גדול, אהבת אמת של האדמה ותשוקה לעשייתה. היא מספרת לנו שכל הקיבוצים והמושבים איבדו בשבת השחורה כוח אדם רב, חקלאים או פועלים תאילנדים שנרצחו או נחטפו בידי חמאס. יש גם אחרים שעדיין לא מסוגלים לצאת לעבודה, או שחוששים לחזור לאזור הסמוך לגבול. וגם אם יגיעו פועלים לתפעל את מה שנותר - הם לא יוכלו להיכנס לאזור, מפני שהשטחים הללו סגורים כרגע בפקודת הצבא.

העגבנייה. לחרוץ בעדינות, צילום: אסף קרלה

חדווה, גונן והחקלאים האחרים נאבקים בכל כוחם להציל את מה שנותר. הם מסתכנים כדי לקטוף את התוצרת ולהמשיך לתחזק את מפעל חייהם. נתגייס לעזרתם ברגע שהדבר יתאפשר.
עד אז - קבלו שני מתכונים על טהרת תוצרת העוטף.

סלט מלפפוני־מיני (של חדווה)

צילום: אסף קרלה,

המצרכים:

√ 1 חבילת מלפפוני־מיני

√ 1 פומלה מקולפת

√ 1 חופן בוטנים מקולפים וקלויים

√ 10 עלי בזיליקום קרועים גס

√ 2 חופנים של בצל/שום יבש ומטוגן

√ 3 גבעולי בצל ירוק חתוכים גס

√ 1/2 פלפל צ'ילי אדום

לרוטב:

√ 1 כף סוכר דקלים (או סוכר חום)

√ 2 כפות רוטב דגים (או כפית מלח)

√ 2 שיני שום קלופות

√ 1/2 פלפל צ'ילי אדום

√ 1/2 ליים סחוט (או לימון)

צילום: אסף קרלה,

אופן ההכנה:

1. כותשים במכתש ועלי או בקערה את כל מרכיבי הרוטב, עד שמתקבל רוטב אחיד וחלק.

2. פורסים את המלפפונים באלכסון.

3. מערבבים חצי מהבצל/השום המטוגן עם שאר מרכיבי הסלט והרוטב.

4. מפזרים מעל הסלט את שאר הבצל/השום המטוגן ומגישים.

עגבניות מגי ממולאות

צילום: אסף קרלה,

המצרכים:

√ 1 ק"ג עגבניות מגי

למילוי:

√ 500 גרם בקר טחון

√ 4 כפות פירורי לחם

√ 1 בצל קצוץ דק

√ 3 שיני שום קצוצות

√ 1/2 חבילה פטרוזיליה קצוצה

√ 1 פלפל צ'ילי אדום קצוץ

√ מלח ופלפל שחור

לרוטב:

√ 1 בצל פרוס

√ 1 כפית מלח גס

√ 1 שורש ג'ינג'ר קטן קלוף וקצוץ

√ 1 כפית פלפל שחור גרוס

√ 1/4 כפית הל טחון

√ 1/2 כפית קינמון

√ 1/2 כפית כמון

√ 1 כפית שטוחה פפריקה מתוקה

√ 5 שיני שום פרוסות

√ 1 פלפל צ'ילי אדום פרוס

√ 1 כף רכז רימונים

√ 1 כפית שטוחה דבש

לגרמולטה:

√ 4 כפות פירורי לחם

√ 4 כפות פטרוזיליה קצוצה

√ 1 קליפת לימון שלם קצוצה

√ 3 שיני שום קצוצות

אופן ההכנה:

צילום: אסף קרלה,

1. חורצים בעדינות איקס בתחתית העגבניות, מכניסים את העגבניות לסיר מים רותחים למשך 2-3 דקות כדי שיהיה קל יותר לקלף אותן, מוציאים מהסיר ומקלפים.

2. מערבבים היטב בקערה את כל מרכיבי המילוי.

3. מערבבים היטב בקערה נוספת את כל מרכיבי הגרמולטה.

4. חותכים פרוסה דקה מתחתית העגבניות ומרוקנים אותן. חשוב להשאיר דפנות בשרניות כדי שהעגבנייה לא תיקרע.

5. שומרים את פנים העגבניות בקערה נפרדת.

6. ממלאים את העגבניות במילוי כך שיהיה דחוס.

7. מטגנים בסיר רחב את הבצל.

8. כשהבצל מזהיב מוסיפים את כל מרכיבי הרוטב, למעט השום, הצ'ילי, רכז הרימונים והדבש, וממשיכים לטגן במשך 3 דקות.

9. מסדרים בצפיפות את העגבניות הממולאות מעל הבצל והתבלינים, ומפזרים ביניהן את פרוסות השום והצ'ילי.

10. מסננים את פנים העגבניות מגרעינים ושופכים מעל העגבניות הממולאות, יחד עם רכז הרימונים, הדבש והמיץ של העגבניות.

11. מנערים מעט את הסיר כדי שהרוטב יתערבב ומבשלים בסיר מכוסה במשך 40 דקות.

12. בהגשה מפזרים את הגרמולטה מעל העגבניות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר