חלת הדבש. מפלאי הבריאה | צילום: אסף קרלה

במיוחד לראש השנה: חמישה מתכונים עם דבש של יוסי שטרית

למה דווקא דבש בחג? כי הוא שומר על איכותו ולא מתקלקל לעולם • כתף טלה בתנור, אורז חגיגי, פרגיות ממולאות, פירות יבשים ואפילו משקה אלכוהולי - קבלו חמישה מתכונים שחוגגים את פלא המתיקות

לקראת ראש השנה החלטתי לבדוק למה דווקא הדבש מסמל אצלנו את השנה המתוקה, הרי יש דברים מתוקים ויוקרתיים ממנו בעולם.

אז חקרתי והופתעתי. קודם כל הדבש מופק באמצעות דבורים בעלות עוקץ, ואנחנו אוכלים דבש כדי לסמל שגם מאירועים "עוקצים" בחיים יכול לצאת הרבה טוב. לדבש יש יכולת למצות את כל הטוב שבפרחים, הוא לא מתקלקל ובכך מסמל שגם אנחנו נשמור על האיכות שלנו שנים רבות. שלא לדבר על כך שהוא בריא מאוד.

הדבש האהוב עלינו בבית, זה שבו אני הכי אוהב להשתמש, הוא דבש מפרחי אבוקדו של משה קורן ממושב מעונה.

עם משה קורן במושב מעונה. דבש מפרחי אבוקדו, צילום: אסף קרלה

משה ואשתו דורית הם חלק מנוף ילדותי. מאז ומתמיד אני משתמש בדבש שלהם בבית ובמסעדות שלי. לדבש פרחי האבוקדו יש טעם מעט שונה מלשאר סוגי הדבש. הוא בעל טעם עמוק, הצבע שלו כהה, ובבישול הוא מעניק טעם מעט אדמתי וכבד.

המסר שאני מוסיף לדבש של ראש השנה הזה הוא שאני מאחל לכם להפיק מתיקות מתוך הכאב והעוקץ. ושתהיה לכולנו שנה טובה יותר ומתוקה.

כתף טלה בדבש

הטלה. הבשר מתפרק מהעצם, צילום: אסף קרלה

המצרכים:

√ 2.5 ק"ג כתף טלה

√ 1 ראש שום קלוף

√ 2 כפות דבש

√ 1/2 כוס שמן זית

√ 1 כף רוזמרין קצוץ

√ 2 כפות תימין

√ 1 כפית מלח

√ 1 כפית פלפל שחור גרוס גס

לרוטב:

√ 2 כפות דבש

√ 1 כף סילאן

√ 1 כפית מלח דק

√ 1 כף פלפל שחור גרוס

אופן ההכנה:

1. יוצרים חורים בבשר ונועצים בהם את שיני השום.

2. מערבבים יחד את מרכיבי הרוטב ומעסים את הבשר מכל הצדדים.

3. משרים את הכתף למשך הלילה במקרר.

4. מחממים תנור לחום של 220 מעלות, מניחים את כתף הטלה בתבנית, מכסים ומכניסים לתנור ל־3/4 שעה.

5. מורידים את הטמפרטורה ל־150 מעלות וממשיכים לאפות 4 שעות.

צילום: אסף קרלה,

לתיבול הבשר:

√ 5 בצלים בינוניים חתוכים לרבעים

√ 3 כפות דבש

√ 1 כף עלי תימין

√ 1 כף עלי רוזמרין

√ מלח, פלפל

1. מערבבים את כל החומרים יחד.

2. בשעה האחרונה של האפייה מפזרים מעל וממשיכים לאפות.

אורז ראש השנה

האורז. עם צנוברים וסילאן,

המצרכים:

√ 3 כוסות אורז

√ 1/2 כוס שמן

√ 6 כוסות מים רותחים

√ 1 כף מלח

√ 3 בצלים חתוכים לרצועות

√ 1/4 כוס שמן

√ 2 כוסות דבש

√ 1/2 כוס שקדים גפרורים

√ 1/2 כוס צנוברים

√ 1/2 כוס צימוקים

√ 1 כף סילאן

צילום: אסף קרלה,

אופן ההכנה:

1. מטגנים מעט את האורז בשמן. מוסיפים את המים והמלח ומבשלים על אש קטנה במשך 20 דקות.

2. מזהיבים את הבצל בשמן, מוסיפים את המרכיבים ומטגנים עד השחמה יפה.

3. מסדרים את האורז בקערה ומפזרים מעל את התערובת.

תמד

תֶּמֶד הוא משקה אלכוהולי מותסס המיוצר בהתססת דבש. לאחר שהתמד מוכן, מומלץ להוסיף לו תבלינים כגון ציפורן, קינמון או אגוז מוסקט, לבנדר ואף פירות יבשים - כל כיוון שתרצו לקחת אליו את המשקה.

תמד. אלכוהול מהתססת דבש, צילום: אסף קרלה

המצרכים:

√ 1/2 ליטר דבש

√ 2 ליטרים מים

√ צנצנת או בקבוק של 3 ליטרים עם פייה רחבה

√ יריעת חיתול טטרה או בד נושם

√ בלון או שקית סנדוויץ'

אופן ההכנה:

1. מערבבים את הדבש והמים בצנצנת או בבקבוק ומכסים בחיתול (חשוב לא לאטום בגלל התסיסה. אם הבקבוק או הצנצנת יהיו אטומים, הם עלולים להתפוצץ בשל הגזים).

2. מערבבים את הדבש והמים בכל יום במשך 10 ימים.

3. אחרי 10 ימים אוטמים את הפייה בבלון או בשקית סנדוויץ' (האטימה היא כדי שלא ייכנס חמצן ועדיין יהיה לגזים שנוצרים לאיפה לברוח).

4. משאירים כך במשך חודש ימים.

5. לאחר חודש מכניסים למקרר. ניתן להוסיף תיבול שאוהבים.

פרגיות ממולאות

הפרגיות. לא לוותר על ההשחמה, צילום: אסף קרלה

המצרכים:

√ 8 יח' פרגיות עם העור

למילוי:

√ 2 בצלים גדולים קצוצים בינוני

√ 1/4 כוס שמן

√ 1 כף דבש

√ 1/2 כוס צנוברים

√ 1/2 כוס צימוקים לבנים

√ 1/2 ק"ג פרגית טחונה

√ 2 כפות פירורי לחם

√ 2 כפות פטרוזיליה קצוצה

√ 1 כפית פלפל לבן

√ 1/2 כפית ג'ינג'ר טחון

√ 1/2 כפית אגוז מוסקט טחון

√ 1/4 כפית קינמון

√ 1 כפית פלפל אנגלי טחון

√ מלח

לרוטב:

√ 2 בצלים חתוכים לרצועות

√ 1/4 כוס שמן

√ 1 וחצי כפות דבש

√ 2 כפות סילאן

√ 2 מקלות קינמון

√ 1 כוכב אניס

√ 1 כפית כורכום

√ 1 כפית פלפל לבן

√ 1/2 כוס צימוקים

√ מלח

אופן הכנת המילוי:

1. מטגנים את הבצל בשמן עד הזהבה ומוסיפים את הדבש.

2. מוסיפים את הצנוברים והצימוקים הלבנים וממשיכים לטגן עד שמתקבל צבע זהוב יפה. מצננים.

3. מערבבים יחד עם שאר מרכיבי המילוי.

אופן הכנת הרוטב:

1. בסיר מטגנים מעט את הבצל.

2. מוסיפים את שאר המרכיבים ומערבבים.

הרכבת המנה:

1. חותכים רצועה של ניילון נצמד ומניחים מעל את הפרגית השלמה.

2. מניחים כמות מהמילוי במרכז הפרגית וסוגרים לעיגול באמצעות הניילון הנצמד.

3. מסדרים את הפרגיות במגש ומכניסים למקרר למשך כל הלילה.

4. מסירים את הניילון הנצמד ומסדרים את הפרגיות בסיר עם הרוטב.

5. מוסיפים כוס מים ומכסים את הסיר.

6. מבשלים במשך שעה ומעבירים את הסיר לתנור להשחמה.

פירות יבשים ממולאים

פירות יבשים ממולאים. עם רוטב דבש,

המצרכים:

√ 20 תאנים מיובשות

√ 20 משמשים מיובשים

√ 1 בצל חתוך לרצועות

למילוי:

√ 1 בצל גדול קצוץ

√ 1/2 כוס צימוקים

√ 1/2 כוס צנוברים

√ 1/2 1 כפות דבש

√ מלח

√ 1/4 כוס שמן

√ 400 גרם בשר טלה טחון

√ 1 כפית פלפל לבן

√ 1 כפית מלח

√ 1/2 כפית אגוז מוסקט

√ 1/2 כפית ג'ינג'ר טחון

√ 1/4 כפית קינמון

לרוטב:

√ 2 כפות דבש

√ 1/2 כוס שמן זית

√ 1/2 כוס מים

√ מלח

אופן הכנת המילוי:

1. מטגנים את הבצל בשמן עד הזהבה.

2. מוסיפים את שאר המרכיבים וממשיכים לטגן עד שמתקבל צבע זהוב יפה. מקררים.

הרכבת המנה:

1. משרים את התאנים והמשמשים המיובשים במי ברז במשך חצי שעה לריכוך.

2. מערבבים את חומרי המילוי ויוצרים כדורים. פותחים את הפירות היבשים וממלאים בכדורים.

3. מסדרים בתבנית עגולה את רצועות הבצל ומניחים מעל בצפיפות את הפירות היבשים הממולאים.

4. מערבבים את מרכיבי הרוטב ושופכים מעל הפירות היבשים הממולאים. מכסים ומכניסים לתנור ב־200 מעלות ל־45 דקות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר