מתכון לצזיקי
מתוך הספר "גרקו מטבח יווני", אליאב גולדנברג
"צזיקי הוא רוטב, מטבל וגם סלט. בבסיסו הוא עשוי יוגורט, שום ומלפפונים. הוא מוגש בכל טברנה כחלק ממגש המזה וזהו אחד מנכסי המטבח היווני המוכרים והאהובים ביותר ביוון ומחוצה לה", מסבירים בגרקו. דגש נוסף להצלחת המתכון הוא שימוש ביוגורט סמיך.
רכיבים
1 ליטר יוגורט 3% שומן
3 מלפפונים (לא קלופים)
2 כפות שמיר קצוץ
2 שיני שום כתושות
4 כפות שמן זית
קליפה מגוררת מ־1/2 לימון
מלח ופלפל שחור
אופן ההכנה
מרפדים מסננת בבד חיתול ויוצקים לתוכה את היוגורט. מעמידים מעל
קערה ומאחסנים במקרר למשך לילה. הכמות שתתקבל לאחר הסינון
תהיה כ־ 2.5 כוסות.
למחרת מגררים את המלפפונים בפומפייה וסוחטים מהם את הנוזלים
בין כפות הידיים.
מעבירים את היוגורט ואת המלפפונים לקערה ומוסיפים את כל שאר
המרכיבים. מערבבים היטב ומגישים.
מתכון טירוקפטרי – ממרח גבינה ופלפלים חריף
טירוקפטרי (גבינה חריפה ביוונית) נחשב למנת מזה קלאסית של המטבח היווני בדיוק כמו הצזיקי. ממרח יווני אותנטי שמוגש בתחילת הארוחה.
רכיבים
8 פלפלים אדומים מתוקים
1 פלפל אדום חריף
2 שיני שום כתושות
400 גרם גבינת פטה
מלח (על פי מליחות הגבינה) ופלפל שחור
1/2 כוס שמן זית
להגשה (אם רוצים):
מעט גבינת פטה מפוררת
מעט בצל ירוק קצוץ
שמן זית
אופן ההכנה
שורפים את הפלפלים המתוקים והחריפים על להבה גלויה (מעל רשת מתכת על הכיריים, או על גריל) עד שהם משחירים מכל הצדדים. מכניסים את הפלפלים לתוך שקית ניילון, סוגרים את השקית ומניחים לפלפלים להתקרר מעט.
מסירים את הקליפות מהפלפלים וחותכים אותם גס.
מעבירים למיכל מעבד מזון את הפלפלים, השום והגבינה ומעבדים לקרם חלק. מתבלים במלח ופלפל ומוסיפים את השמן זית בהדרגה, תוך פעולת המעבד.
להגשה, מעבירים את הממרח לצלחת, מפוררים מעליו עוד מעט גבינת פטה, מוסיפים מעט בצל ירוק קצוץ, מטפטפים מעט שמן זית ומגישים.
מתכון חצילים בתחמיץ
רכיבים
3 חצילים בינוניים (רצוי בלאדי)
1 כף מלח גס
לתחמיץ
4 כפות שמיר קצוץ
4 כפות פטרוזיליה קצוצה
2 כפות אורגנו יבש
3 שיני שום פרוס
500 מ"ל חומץ יין לבן
300 מ"ל שמן זית
1 כף מלח
1/4 כפית פלפל שחור גרוס
אופן ההכנה
מקלפים את החצילים ופורסים אותם לפרוסות ברוחב 2 ס"מ. זורים על הפרוסות מלח ומניחים בצד כשעה כדי שיפרישו נוזלים.
מחממים את התנור ל-180 מעלות. מנגבים את פרוסות החצילים מהמלח. מרפדים תבנית בגיליון נייר אפייה ומניחים בה את פרוסות החצילים. אופים כ-15 דקות, עד שהפרוסות משחימות מכל הצדדים.
מערבבים את כל רכיבי התחמיץ.
מוציאים את פרוסות החצילים מהתנור ומניחים אותן בכלי בשכבות. יוצקים עליהן מהתחמיץ בכמות הדרושה כדי לכסות את הפרוסות. מכסים את התבנית ומאחסנים במקרר למשך לילה לפני ההגשה.