למוח, ללב ולמערכת החיסונית: הסיבות שאתם צריכים לאכול יותר שום - וכך תעשו את זה נכון

שום הוא הרבה יותר מבסיס חיוני ודומיננטי במתכונים, יש לו לא מעט יתרונות בריאותיים, הנה כל מה שכדאי לדעת לגביו

שום. מלא סגולות בריאותיות. צילום: Getty Images

בכל הנוגע למצרכי יסוד במטבח, אי אפשר לטעות עם שום. טעמו החזק והדומיננטי הופך אותו לבסיס חיוני באין ספור מתכונים. אך מעבר לתכונות שיפור הטעם הנהדרות שלו, השום מלא ברכיבים תזונתיים חזקים, מה שהופך אותו למרכיב בריא באופן מרשים.

תזונה ויתרונות בריאותיים
שום הוא הפקעת של משפחת הנרקסיים. הוא מלא בנוגדי חמצון כמו אליצין וסלניום, שעוזרים להילחם בעקה חמצונית ולהפחית דלקות, מסבירה לורי רייט, דיאטנית-תזונאית מוסמכת, פרופסורית ומנהלת תוכניות תזונה באוניברסיטת דרום פלורידה לאתר של מרתה סטיואט. זה חשוב לבריאות הכללית, כיוון שעקה חמצונית ודלקות פוגעות בתאים בריאים. לאורך זמן, נזק זה מגביר את הסיכון למצבים כרוניים, כולל מחלות לב, סוכרת מסוג 2 וסרטן. אבל על ידי אכילת מזונות עשירים בנוגדי חמצון (כמו שום), ניתן לעזור להפחית את הסיכון ולתמוך בבריאות הכללית, היא אומרת.

מגן על תפקוד המוח, צילום: Gettyimages

עוזר לתפקוד המערכת החיסונית
אם אתם רוצים לחזק את המערכת החיסונית, הוסיפו יותר שום לתפריט שלכם. הוא מכיל ויטמין C, רכיב תזונתי חיוני המעורב בתפקוד חיסוני, אומרת ניקול רואץ', דיאטנית מוסמכת בבית החולים נורת'וול לנוקס היל. נוגדי החמצון בשום גם מושיטים יד, כיוון שהם מפחיתים דלקות ומקלים על הגוף להגיב לחיידקים ווירוסים, מציינת רייט. יתר על כן, שום מכיל תרכובות גופרית, שמשפרות את פעילות תאי החיסון, אומרת רייט.

טרי או מבושל, העיקר שתוסיפו שום לתזונה שלכם, צילום: Getty Images

מגן על תפקוד המוח
יתרון בריאותי נוסף של שום קשור למוח שלכם. "נוגדי החמצון ותרכובות אנטי-דלקתיות בשום עשויים לעזור להגן מפני מחלות ניווניות של המוח, כמו אלצהיימר ודמנציה", אומרת רייט. תרכובות אלה פועלות על ידי הפחתת עקה חמצונית ודלקת במוח, ובכך מגנות על תאי עצב בריאים.

תומך בבריאות הלב
כפי שצוין, שום מכיל תרכובת בשם אליצין. "אליצין מפחית את הסיכון למחלות לב על ידי הרפיית כלי דם, שיפור זרימת הדם והפחתת לחץ דם", משתפת רייט. "יש לו גם השפעות להורדת כולסטרול והוא עשוי לעזור למנוע הצטברות רובד בעורקים", היא מוסיפה. השפעות אלה יכולות להגן על הלב, כיוון שגם לחץ דם גבוה וגם כולסטרול גבוה יכולים להגביר את הסיכון למחלות לב.

תנו כבוד לשום, צילום: Getty Images

תופעות לוואי של שום
למרות היתרונות הבריאותיים הרבים של השום, חלק מהאנשים צריכים להיזהר כשהם אוכלים אותו. לשום יש תכונות טבעיות של דילול דם, שיכולות להיות בעייתיות לאלה המתכוננים לניתוח או נוטלים תרופות נוגדות קרישה (כלומר, מדללות דם), אומרת רייט.

בנוסף, אם יש לכם קיבה רגישה, שימו לב לכמות השום שאתם אוכלים בבת אחת. "יותר מדי שום יכול להוביל לבעיות עיכול כמו נפיחות, גזים או צרבת", מסבירה רואץ'. "בנוסף, שום טרי יכול להיות קשה לקיבה, לכן הכי טוב ליהנות ממנו במתינות ומבושל כשצריך", היא אומרת.

איך לאכול שום?
שום ניתן לאכול טרי או מבושל. כשהוא טרי, לשום יש טעם וריח חריפים. זה בגלל האליצין, אותה תרכובת שעומדת מאחורי היתרונות הבריאותיים של שום. "אליצין נוצר כששיני שום נחתכות, נכתשות או נלעסות," אומרת רואץ'. בתמורה, ככל שהשום נחתך יותר, יותר אליצין (כלומר, טעם) משתחרר. ברגע שהוא מבושל, השום הופך לעדין ומתקתק-אגוזי.

כל מה שרציתם לדעת על מים | צילום: מיכאל וקסל

טעמים משלימים
בין אם טרי או מבושל, שום משלים מגוון של מרכיבים, כולל בשר, ירקות ורוב העשבים והתבלינים. עם זאת, החריפות של שום טרי משתלבת במיוחד עם מרכיבים אחרים בעלי טעם חזק, כמו רוטב סויה, ג'ינג'ר ועשבי תיבול. המתיקות האגוזית של שום מבושל היא אפילו יותר רב-תכליתית, מה שהופך אותו למרכיב בסיסי במתכונים רבים, מרוטב עגבניות ועד מרק מינסטרונה. הטריק הוא לשלב שום בתחילת תהליך הבישול, שיאפשר לטעם להתרכך ולהתמתק. אפשר גם להוסיף שום קלוי למנות גמורות לתוספת טעם.

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר