11 פירות וירקות אביביים שכדאי לאכול עכשיו

האביב מביא עמו פריחה מחודשת ולא מעט פירות וירקות שנמצאים בעונה זו בשיאם - אז מה כדאי לאכול ואיך?

אספרגוס בשיאו באביב. צילום: Getty Images

האביב הוא העונה שחוגגת התחדשות ולידה מחדש. כשהעולם מתעורר מחורף קר ומנומנם, מתחיל יבול שלם של ירקות אביב, עלים ירוקים ופירות מתוקים שמביאים רעננות וחיוניות לכל מנה. אחרי כל המרקים והתבשילים של החודשים האחרונים, אפשר כעת לאמץ ארוחות קלות יותר ובישול מינימליסטי יותר.

בין אם משלבים צנוניות פיקנטיות בסלט, מאדים אספרגוס, מבשלים תפוחי אדמה עדינים לצד דג, או נהנים מהחמצמצות הנעימה של רוברב בקינוח, האפשרויות אין סופיות כמו גם טעימות. מעט דברים מתגמלים יותר מבישול ואכילה עונתיים, אז השתמשו במדריך זה כדי לזהות ולבחור את המרכיבים הטריים ביותר שנמצאים בשיאם באביב.

הכתבה המקורית פורסמה ע" לאורה מנזנו באתר של מרתה סטיוארט.

אספרגוס, צילום: אסף קרלה

אספרגוס

דק, פריך וירוק עמוק (לפעמים אפילו סגול או לבן!), אספרגוס הוא אחד הירקות המוקדמים של האביב. הוא בשיאו מפברואר עד יוני. בקניות, חפשו גבעולים חזקים עם קצוות סגורים היטב, והימנעו מכאלה שרפויים או בעלי קצוות יבשים ועציים. בין אם תבחרו גבעולים עבים או דקים זה תלוי בכם, אך העדיפו אגודות שהן בערך באותו גודל לבישול אחיד.

איך להשתמש באספרגוס?
כדאי להנות מאספרגוס שעבר חליטה מהירה במים מומלחים, צלוי, או אפוי עם טפטוף של שמן זית ולימון. ניתן להקפיא אספרגוס טרי, רק הקפידו לחצות אותו (אם רוצים - לחתיכות קצרות נוחות יתר) לפני האחסון.

מתכונים עם אספרגוס

ארטישוק, צילום: לירון אלמוג

ארטישוק

ארטישוקים יכולים להיות מאיימים ודורשים הכנה מסוימת, אך יש סיבה טובה לכך שהם כה אהובים - ונהנים מהם עוד מימי רומא העתיקה. הם חסרי תחרות במראה ובטעם - מעט אגוזי ומעט מתוק. הם בעונה מפברואר עד תחילת יוני. הארטישוקים הטובים ביותר מרגישים כבדים לגודלם ויש להם עלים צפופים שמשמיעים חריקה קלה כאשר לוחצים עליהם.

איך להשתמש בארטישוקים?
ארטישוקים קטנים ועדינים יותר ניתן לצלות או להכין בגריל בשלמותם, בעוד שהגדולים יותר מושלמים לאידוי ולהנאה עלה אחר עלה עם איולי פשוט או אפילו רק סחיטת לימון.

מתכונים עם ארטישוק

דובדבנים, צילום: תיירות עין זיוון

דובדבנים

משהו לצפות לו. דובדבנים זמינים החל מסוף האביב ועד תחילת הקיץ. הסימן המובהק לדובדבן בשל הוא גבעול ירוק בהיר. דובדבנים מתאימים היטב להקפאה, רק הקפידו להסיר תחילה את הגלעין כדי שלא תצטרכו להאבק בו מתוך דובדבן קפוא מאוחר יותר.

איך להשתמש בדובדבנים?
בין אם מתוקים או חמוצים (הידועים גם כדובדבני חמוץ), דובדבנים מהווים חטיף מושלם, מילוי לפאי, או תוספת ליוגורט וקינוחים.

מתכונים עם דובדבנים

שעועית ירוקה, צילום: Getty Images

שעועית ירוקה

הזמן הטוב ביותר בשנה ליהנות משעועית ירוקה טרייה הוא עכשיו. שעועית ירוקה באביב היא מתוקה יותר ורכה יותר. הכי טוב לקנות שעועית ירוקה שנמכרת בתפזורת ולא באריזות כדי שתוכלו לבחור את הטריות ביותר. הן צריכות להיות פריכות וירוקות בהירות, ללא פגמים או סימני כמישה. לבישול אחיד, בחרו שעועית שהיא בגודל דומה. 

איך להשתמש בשעועית ירוקה?
לא משנה באיזה זן תבחרו, חלטו אותה במהירות למנת צד פריכה. זה בסיס נהדר למגוון רחב של רטבים ותיבולים, עם תוספות פריכות כמו אגוזים ושקדים.

כרישה, צילום: Getty Images

כרישה

כרישה רכה היא אוצר אביבי שכדאי לחפש. לכרישה צריכים להיות גבעולים לבנים ארוכים ודקים עם חלקים עליונים ירוקים בהירים ורכים ללא חבלות או שריטות. יש לנקות אותה ביסודיות על ידי חיתוך לאורך וניקוי בין השכבות הרבות שלה.

איך להשתמש בכרישה?
כרישה אביבית יכולה לתת טעם של בצל או שום מעודן למרקים, קישים, פסטות, סלטי פסטה ועוד. 

מתכונים עם כרישה

אפונה טרייה, צילום: Getty Images

אפונה (אפונת סוכר, אפונת שלג וכדו')

אפונת אביב טרייה היא מתוקה ופריכה, הפנינה של העונה. אפונת סוכר צריכה להיות תפוחה ופריכה, בעוד שאפונת שלג צריכה להיות שטוחה עם אפונים קטנים ולא מפותחים בפנים. הימנעו מתרמילים שמרגישים רכים או נראים חבולים. 

איך להשתמש באפונת אביב?
אכלו אותן לאחר חליטה קלה, מעורבבות טריות בסלטים, מוקפצות קלות עם עשבי תיבול רכים וחמאה. 

תפוחי אדמה, צילום: דודי ועקנין

תפוחי אדמה

כן, ברור שאתם יכולים להשיג תפוחי אדמה כל השנה אבל תפוחי אדמה טריים באביב הם בהחלט עניין שראוי להתרגש ממנו. יש להם קליפה דקה ועדינה ופנים קרמי. חפשו תפוחי אדמה חלקים, ללא פגמים והימנעו מכאלה עם נקודות רכות, נביטה או שיש להם גוון ירוק בהיר.

איך להשתמש בתפוחי אדמה אביביים?
שימוש בתפוחי אדמה אביביים צעירים חוסך לכם עבודה וזמן - אין צורך לקלף אותם. תפוחי אדמה כאלו מושלמים לצלייה בשלמותם, מוצלחים גם באידוי, או ערבוב בסלט תפוחי אדמה.

צנוניות, צילום: Getty Images

צנוניות

צנוניות הן פנינים של סוף האביב ותחילת הקיץ. הצנוניות הטובות ביותר הן חזקות, עם עור חלק ובאופן אידיאלי העלים שלהן עדיין מחוברים. צנוניות קטנות יותר נוטות להיות עדינות יותר, בעוד שהגדולות יותר יש להן יותר חריפות..

איך להשתמש בצנוניות?
תיהנו מהן פרוסות בסלטים, נסו אותן כבושות, או פשוט טבלו אותן בחמאה ופזרו מלח.

רוברב, צילום: Getty Images

רוברב

בדרך כלל מתייחסים אליו כפרי בקינוחים ופאי, אבל רוברב הוא למעשה ירק. הגבעולים האדומים והוורודים הארוכים והדקים שלו הם החלק האכיל, בעוד שהעלים הגדולים, הירוקים הכהים מכילים חומצה אוקסלית ואין לצרוך אותם. רוברב משגשג באקלים קריר יותר, ולכן הוא אחד הגידולים הראשונים שמופיעים בתחילת האביב. חפשו גבעולים חזקים ופריכים שהם אדומים עמוקים עד ורוד בהיר. הימנעו מגבעולים רפויים, שהם ישנים, וגבעולים ירקרקים - הם יכולים להיות חמוצים מדי.

איך להשתמש ברוברב?
לעתים קרובות תראו רוברב משולב עם פירות מתוקים יותר כמו תותים, שמאזנים את החמיצות הטבעית של הרוברב, בשטרודל רוברב, או מבושל או אפוי ומוגש עם גלידה. חקרו את הצד המלוח של הרוברב על ידי הפיכתו לצ'אטני מתוק-חמוץ להגשה עם בשרים או גבינות.

תרד, צילום: Getty Images

תרד

כמו תפוחי אדמה, תרד זמין כל השנה אבל תרד אביבי שווה חיפוש. הוא עמוס בוויטמינים וחומרים מזינים. באביב לתרד יש תכולת מים גבוהה יותר מתרד קיצי בשל יותר, לכן הוא מושלם לסלטים מרעננים. בחרו עלים ירוקים בהירים, תוססים ללא הצהבה או כמישה.

איך להשתמש בתרד?
נצלו את התרד האביבי על ידי שימוש בו בסלטים. אדו או הקפיצו אותו מעט. הוסיפו אותו למוקפצים, מרקים, מטבלים ושייקים.

גרגר הנחלים, הירק הבריא ביותר, צילום: GettyImages

גרגר הנחלים

זוכרים את גרגר הנחלים הירק שהוכרז כבריא ביותר בעולם? מדובר בירק פיקנטי שנהדר טרי כמו שהוא או מוקפץ קלות עם מלח ושמן שומשום. חפשו עלים ירוקים כהים ופריכים ללא סימני הצהבה.

איך להשתמש בגרגר הנחלים?
השתמשו בגרגר הנחלים באופן דומה לאופן בו הייתם משתמשים ברוקט. זוהי תוספת מושלמת לסלטים, או פשוט ערבבו אותו עם רוטב עדין לסלט פשוט, הוא גם נהדר בכריכים. רסקו אותו במעבד מזון עם קצת גבינת שמנת למריחה על בייגלס או על פרוסות לחם קלויות.

כאן יש שני מתכונים עם גרגר הנחלים

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר