לא חבל?! 10 טעויות שכולם עושים בבישול של ברוקולי

זה אחד הירקות הכי בריאים שיש, אבל יש כמה פעולות שאתם כנראה עושים (וגם כמה כאלו שאתם לא) שגורמות לברוקולי שלכם להיות קצת פחות מוצלח - שימו לב

ברוקולי, תפרחת של בריאות. צילום: Getty Images

ברוקולי הוא אחד מהירקות הבריאים והמזינים ביותר - סופרפוד אמיתי, עתיר סיבים, ויטמינים ונוגדי חמצון, אבל למרות היתרונות הרבים שלו - רבים לא יודעים איך לבשל אותו נכון מה שמשאיר אותו לעיתים קרובות רך מדי, תפל או פשוט מבוזבז. החדשות הטובות - עם כמה תיקונים קטנים, אפשר להפוך את הברוקולי מכישלון קולינרי לירק כוכב שמוסיף טעם, צבע ומרקם לכל ארוחה. קיבצנו עבורכם את הטעויות הנפוצות ביותר בבישול ברוקולי וכיצד ניתן להימנע מהן.

כשהוא טרי הברוקולי פריך ונוקשה, אבל הוא סופג לחות במהירות ובשבריר שנייה יכול להפוך לספוגי ומיימי עם ריח ביצתי וטעם לא נעים. הסוד לברוקולי מושלם הוא לשים לב לצבע ולמרקם.

כשמבשלים ברוקולי במים, יש לחפש צבע ירוק עז ומרקם פריך ש"נכנע" מעט למזלג אך עדיין שומר על קשיחות מסוימת, כשלרוב ייקח בין 2 ל-3 דקות להגיע לנקודה הזו. אידוי יכול לקחת מעט יותר זמן, אך חשוב לבדוק כל כמה דקות כדי למנוע ריכוך יתר. גם כשאתם צולים או מטגנים את הברוקולי, שימו עליו עין שכן הוא עלול להישרף במהירות ולהפוך למתפורר ומר.

אל תזרקו את הגבעולים, צילום: Getty Images

אל תזרקו את הגבעולים
מדובר בצעד שגוי שגורם לנו לבזבז חלק טוב עם הרבה פוטנציאל. הגבעולים לא רק אכילים אלא גם טעימים לא פחות מהפרחים ויש להם יתרון נוסף: הם הרבה יותר ורסטיליים וקלים לטיפול בזכות הצורה שלהם שמאפשרת לחתוך אותם לשלל צורות. את הגבעולים אפשר לשלב במגוון מנות - ניתן לחתוך אותם לרצועות ולהוסיף לווק עם פלפלים ובצל. הם גם מושלמים להסמכת תבשילים וקארי, שם הם מוסיפים מרקם נגיס וטעם אגוזי ובנוסף אפשר גם לאכול אותם טריים כשהמרקם הפריך שלהם הופך אותם לתוספת נהדרת לסלטים.

אל תסתפקו בהרתחה בלבד
אם אתם מבשלים את הברוקולי אך ורק במים רותחים ולא מנסים שיטות אחרות אתם מפספסים עולם שלם של אפשרויות, וזה עוד לפני שהזכרנו את העובדה שהרתחה מפחיתה מכמות הוויטמין C יותר משיטות אחרות כמו אידוי או אפילו חימום במיקרוגל. אידוי מעניק לברוקולי מרקם מעט יותר רך, בעוד צלייה בתנור תעניק לו בנוסף למרקם הרך גם טעם עדין של קרמול.

שטפו היטב, צילום: Getty Images


אל תוותרו על שטיפה
רבים חושבים ששטיפת ברוקולי היא שלב מיותר, אבל ההיפך הוא הנכון: גם אם אתם מתכננים להרתיח את הברוקולי, הקפידו לשטוף אותו תמיד טרם הבישול. שטיפה מסירה לכלוך, שאריות אדמה ושאריות חומרי הדברה, רק זכרו לשטוף אותו ממש לפני הבישול שכן שטיפה מוקדמת והחזרת הברוקולי למקרר יכולה לקצר את חיי המדף שלו.


אל תעשו שימוש בברוקולי עצוב
אם אתם משתמשים בברוקולי שעבר זמנו ובילה יותר מדי זמן במקרר, סביר שכבר יהיה רך או דלוח ואין טעם לנסות להחזיר אותו ממצב "עצוב" לחיים שכן כבר איבד מהפריכות והטעם שלו. לפני שאתם מבשלים בדקו "סימני חיים" בברוקולי שלכם: הוא צריך להיות בצבע ירוק אחיד, מוצק וללא ריח לא נעים. אם הוא מתחיל להתרכך אך עדיין במצב סביר הוא לא מסוכן לאכילה, אבל כנראה שלא יהיה טעים. כדי לשמור על טריותו לאורך זמן, אחסנו אותו באזור עם זרימת אוויר טובה ובטמפרטורה מתאימה.

אל תדחסו יותר מדי ברוקולי בסיר או בתבנית
כמו שאנחנו לא אוהבים צפיפות, כך גם הברוקולי. אם אתם מבשלים כמות גדולה מדי בבת אחת אתם עלולים לפגוע בתהליך הבישול, מה שיכול לקרות לדוגמה אם אתם צולים ברוקולי בתנור ומצופפים את החתיכות אחת ליד השנייה. הברוקולי לא יתקרמל כמו שצריך והלחות המצטברת תהפוך אותו לרך וחסר טעם.

אל תצופפו מדי בתבנית, צילום: Getty Images

הקפידו לייבש את הברוקולי
אם שטפתם את הברוקולי שלכם והכנסתם אותו רטוב לתנור או למחבת, אתם עלולים להתאכזב מהתוצאה. הלחות שנשארה על פני השטח לא נעלמת מעצמה. היא מתחילה להתאדות מה שיוצר אפקט אידוי במקום טיגון או צלייה, והתוצאה היא ברוקולי רך מדי וללא קרמול. כדי למנוע את זה, הקפידו לייבש היטב את הברוקולי עם נייר סופג או מגבת לפני הצלייה או הטיגון.

אל תזיזו את הברוקולי יותר מדי בזמן הבישול
סבלנות היא מילת המפתח להכנת ברוקולי במיוחד בטיגון או צלייה. אם אתם מערבבים את הברוקולי ללא הפסקה במחבת או הופכים אותו שוב ושוב בתנור, אתם מונעים ממנו את ההזדמנות להתקרמל כראוי. הקרמול, אותו תהליך שיוצר טעמים עמוקים ואגוזיים, מתרחש רק כאשר הברוקולי מקבל מגע ישיר עם משטח חם לפרק זמן מסוים.

עשו לו אמבט קרח
בישול ברוקולי בצורה מדויקת עשוי להיות מפתיע בקושי שלו, הסיבה לכך טמונה במה שקורה לאחר שמוציאים אותו מהמים הרותחים, כשהברוקולי עדיין לוהט ועוטף את עצמו באדים. החום והלחות הצורבת ממשיכים לבשל אותו, כך שגם אם הוצאתם אותו בדיוק בזמן הנכון הוא עלול במהירות לאבד את צבעו הירוק החי ולהפוך לירקרק אפרפר. גם המרקם שלו ממשיך להשתנות, והברוקולי עלול להפוך לרך וסמרטוטי עם הזמן. הפתרון לכך הוא אמבט קרח, כיוון שקרח עוצר את תהליך הבישול באופן מידי. אם תעבירו את הברוקולי לתוך אמבט קרח לאחר חליטה, הוא ישמור על צבעו הירוק האינטנסיבי ועל מרקמו הפריך.

הפלא הירוק, צילום: Getty Images



אל תתעלמו מהעלים של הברוקולי
אם אתם כמו רוב האנשים, כנראה שמעולם לא השתמשתם בהם ותמיד ראיתם בהם מטרד, אבל כשאתם זורקים אותם אתם לא רק מבזבזים ערכים תזונתיים יקרים אתם מפספסים תוספת טעימה לארוחות שלכם. למרות שהם נראים קשיחים ומרים, עלי הברוקולי דווקא מתוקים ורכים יותר מעלים ירוקים אחרים כמו אלה של הקייל לדוגמה, מה שהופך אותם לתוספת מצוינת לסלטים, קערות בריאות וגם שייקים ירוקים.

בשלו נכון ברוקולי קפוא
ברוקולי קפוא הוא פתרון זמין וטוב לרבים, אך מעטים יודעים איך לטפל בו כראוי ולא פעם הוא יהפוך במהרה לרך ומסמורטט. הדרך הטובה ביותר לבשל ברוקולי קפוא היא לקלות אותו בתנור, אבל יש טעות קריטית שאנשים עושים - הוספת שמן בתחילת הבישול שעלול למנוע מהמים שעל פני הברוקולי להתאדות כראוי מה שגורם לו להיות ספוגי מדי. במקום זאת, עדיף להוסיף את השמן לאחר שהברוקולי היה בתנור במשך זמן מה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר