אחת ולתמיד: איך להפשיר עוף במהירות, לפי מומחי בטיחות מזון

שתי שיטות להפשרה מהירה, שיטה נוספת שלוקחת קצת יותר זמן, ושתי שיטות שיש להימנע מהן בכל מחיר

כך תפשירו ועף קפוא בבטחה. צילום: Getty Images

עוף הוא מרכיב בסיסי ברוב משקי הבית. הוא זול, רב-תכליתי ומקובל כמעט על כולם - ולשמור עוף במקפיא היא דרך נוחה לוודא שתמיד יש לכם עוף בהישג יד. אבל כולנו היינו שם, כששכחנו להפשיר את העוף בלילה שלפני.

למרבה המזל, ישנן מספר טכניקות להפשרת עוף שהן מהירות יחסית, קלות ובטוחות. בכתבה שפרסמה ריילי ווֹפורד, באתר של מרתה סטיוארט, שוחחו עם שני מומחים לבטיחות ומדע המזון ששיתפו את שתי השיטות המועדפות עליהם להפשרה מהירה, את השיטה המועדפת עליהם להפשרה שלוקחת קצת יותר זמן, ושתי שיטות שיש להימנע מהן בכל מחיר כדי למנוע מהעוף להיכנס ל"אזור הסכנה" ולהימנע מחשיפה לפתוגנים שמקורם במזון.

אזור הסכנה ומדוע חיוני להפשיר עוף בצורה בטוחה

בעת הפשרת עוף, עליכם להימנע מאזור הסכנה. זהו השם שניתן לטמפרטורה האידיאלית עבור רוב החיידקים לשגשג, מסבירה מרי אן אמלרג'ו, פרופסור למיקרוביולוגיה של מזון באוניברסיטת קונטיקט. בטמפרטורה זו, חיידקים יכולים לגדול ולהתרבות במהירות, מה שמגביר את הסיכון להרעלת מזון וקלקול. על פי משרד החקלאות האמריקאי (USDA), טווח זה הוא בין 4 ל-60 מעלות צלזיוס, כאשר מזון נכנס ל"אזור הסכנה", מספר דברים קורים לפי אמלרג'ו:

  • גידול חיידקים מהיר: חיידקים מזיקים כמו סלמונלה, אי. קולי, ליסטריה מונוציטוגנס, וקלוסטרידיום פרפרינגנס מכפילים את מספרם כל עשרים דקות בטווח טמפרטורות זה.
  • סיכון מוגבר לייצור רעלנים: חיידקים מסוימים, כמו סטפילוקוקוס אוראוס וקלוסטרידיום פרפרינגנס, מייצרים רעלנים עמידים לחום. במילים אחרות, לא ניתן להרוג חיידקים אלה על ידי בישול המזון.
  • קלקול מזון ושינויים באיכות: גם אם החיידקים לא גורמים לך לחלות, בשר שנשאר באזור הסכנה זמן רב מדי עלול לפתח ריחות לא נעימים, מרקם חלקלק ושינוי צבע בשל פעילות מיקרוביאלית.
  • סיכון מוגבר למחלות שמקורן במזון.
הפשרת עוף במיקרוגל - הדרך הבטוחה, צילום: Getty Images

הפשרת עוף במיקרוגל

הדרך המהירה ביותר להפשיר עוף במהירות וביעילות היא במיקרוגל. למעשה אתם מתחילים את תהליך הבישול, ותכנית ההפשרה של המיקרוגל תפשיר את העוף לאט מבפנים החוצה.

איך עושים את זה?

  1. הכנת העוף: הסירו כל אריזה והניחו את העוף בכלי מתאים למיקרוגל.
  2. השתמשו בהגדרת ההפשרה: בחרו בהגדרת ההפשרה המתאימה (לעתים קרובות יש אחת ספציפית לעוף או בשר) וקבעו את הטיימר.
  3. חממו במיקרוגל: תנו למיקרוגל לעשות את עבודתו. הקפידו להפוך את העוף כל כמה דקות כדי לסייע בהבטחת הפשרה אחידה.

כמה זמן לוקח להפשיר עוף במיקרוגל?

זה אמור לקחת 8-10 דקות לכל 450 גרם של עוף להפשיר במיקרוגל. בדקו שהוא הופשר על ידי מישוש הבשר - הוא צריך להרגיש רך וקפיצי למגע. אם אתם עדיין לא בטוחים, השתמשו בסכין קילוף קטנה לחתוך חריץ בחלק העבה ביותר כדי לקבל מבט טוב יותר. זכרו שמיקרוגלים משתנים לפי מותג ומתח - אם המיקרוגל שלכם חזק יותר, התחילו לבדוק את העוף כמה דקות מוקדם יותר; אם הוא דווקא חלש יותר, ייתכן שתצטרכו להוסיף עוד כמה דקות.

בטיחות מזון והפשרה במיקרוגל
עוף שהופשר במיקרוגל צריך להיות מבושל מיד לאחר ההפשרה, אומרת איזבלה מצ'קו, טכנולוגית מזון בכירה. זאת משום שהעוף עלול להתחיל להתבשל במהלך ההפשרה. "הכנסת עוף מבושל חלקית בחזרה למקרר לשימוש מאוחר יותר עלולה לגרום לגידול חיידקים וקלקול", היא מסבירה.

לעוף גדול לוקח יותר זמן להפשיר - קחו זאת בחשבון, צילום: Getty Images

הפשרת עוף במים קרים

הדרך השנייה המהירה ביותר להפשיר עוף היא בקערת מים קרים. עם זאת, זה דורש יותר עבודה.

  1. הכנת העוף: הסירו כל אריזה והניחו את העוף בקופסא אטומה למים או בשקית פלסטיק סגורה היטב.
  2. הניחו באמבט מים: הניחו את העוף במיכל מלא במים קרים (מתחת ל-4 מעלות צלזיוס). ודאו שהעוף טבול לגמרי במים.
  3. החליפו את המים לעתים קרובות: כדי להבטיח שהעוף לא ייכנס ל"אזור הסכנה" יש להחליף את המים הקרים כל 20-30 דקות.

כמה זמן לוקח להפשיר עוף במים קרים?

450 גרם של עוף לוקח כשעה להפשיר בשיטה זו. אם אתם מפשירים עוף שלם בדרך זו, תתכוננו שזה ייקח לכם בסביבות שלוש שעות.

בדיוק כמו בשיטת המיקרוגל, גם כאן מומלץ לבשל את העוף מיד לאחר ההפשרה במים קרים.

חלקי עוף מופשרים מהר יותר מעוף שלם

עבור שתי שיטות ההפשרה האלה, צריך לזכור שעבודה עם חלקי עוף בודדים במקום עוף שלם תעזור להאיץ את התהליך. אם אתם קונים עוף טרי שלם ומתכננים מראש להקפיא אותו - שקלו לפרק אותו לפני אחסונו במקפיא.

הפשרת עוף במקרר

שתי המומחיות מסכימות שבעוד שהפשרת עוף במקרר עשויה לא להיות השיטה המהירה ביותר, זוהי האפשרות הקלה והבטוחה ביותר. שיטת המקרר היא השיטה המועדפת על שני המומחים. כל מה שזה דורש הוא זמן, אז זכרו לעשות זאת מראש.

  1. הכניסו את העוף למקרר: הוציאו את העוף מהמקפיא והעבירו אותו למקרר. אמלרג'ו מעדיפה להפשיר עוף במקרר בשקית אטומה על מנת למנוע דליפות, על מדף תחתון בחלק האחורי של המקרר.
  2. תנו לו להפשיר: אין לכם שום דבר אחר לעשות! פשוט תנו לזמן לעשות את שלו.

כמה זמן לוקח להפשיר עוף במקרר?
כ-24 שעות זה זמן מספיק כדי להפשיר לחלוטין 450 גרם של עוף, כך שזה אידיאלי לחלקי עוף ולא לעופות שלמים אם אתם לחוצים בזמן. מומלץ לבשל עוף שהופשר בצורה זו תוך 48 שעות לאחר שהוכנס לראשונה למקרר.

שווה טת ההמתנה, צילום: אסף קרלה

בישול ללא הפשרה

בישול עוף ישר מהמקפיא ללא הפשרה הוא גם אפשרות. אמלרג'ו מציינת שכאשר אין מספיק זמן להפשיר מזון קפוא, בטוח לבשל מאכלים ממצבם הקפוא. עם זאת, זמן הבישול יגדל בכ-50 אחוזים בהשוואה לזמן המומלץ לבשר ועוף שהופשרו לחלוטין או טריים.

שתי שיטות שאסור להשתמש בהן להפשרת עוף

על השיש: הפשרת עוף בטמפרטורת החדר היא לעולם לא רעיון טוב. לעוף לוקח זמן רב מדי להפשיר באופן אחיד בדרך זו - זה יגרום לעוף להיכנס ל"אזור הסכנה" שבו לחיידקים יש את הסביבה האופטימלית לגדול.

במים חמים: אותו דבר חל על שימוש במים חמים. זה יכול לגרום להפשרה לא אחידה, שבה החלקים החיצוניים מתחילים להתבשל בעוד שהפנים נשאר קפוא, מה שמגביר את הסיכון לחיידקים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר