הזמנת אוכל במשלוח זה בהחלט פיתרון נוח, אם כי לא תמיד זול במיוחד, אבל אם הזמנתם אוכל והוא לא מגיע חם מאוד - האם עדיין בטוח לאכול אותו?
מדעני בטיחות מזון מזהירים מפני סכנות אפשריות כאשר אתם אוכלים ארוחה שהייתה פעם חמה, וכעת היא רק פושרת. יש מונח בתחום בטיחות המזון שנקרא "אזור הסכנה", והוא קיים כאשר מזון נמצא בטווח הטמפרטורות שבין 4 מעלות ועד 60 מעלות. "בטווח זה, מיקרואורגניזמים מתרבים במהירות, וחלקם יכולים אפילו להכפיל את עצמם כל 20 דקות", אמר הסופר ויועץ מדעי המזון בריאן קווק לה, ל-Huffington Post. "בכל פעם שמזון נכנס לאזור הסכנה הזה, חשוב שלא יישאר בטווח טמפרטורות זה למשך יותר משעתיים". במהלך חודשי הקיץ החמים, טווח הזמן הזה מצטמצם למדי, "בטמפרטורות חמות יותר, כמו 32 מעלות, הזמן הבטוח יורד משעתיים לשעה אחת בלבד", אומר מאט טיילור, מנהל בכיר גלובלי לייעוץ מזון ב-NSF.
למה זה משנה?
"ככל שהמזון נמצא יותר זמן ב'אזור הסכנה', כך הסיכון לבריאות של מי שאוכל אותו - גבוה יותר", אומר טיילור.
אז בעוד שחלק מהמומחים אומרים שיש לפחות כמה דרכים שאתם יכולים להגן על עצמכם, אחרים מגלים כי הם נמנעים ממשלוחים לחלוטין. "אני לא הייתי מזמין אוכל דרך משלוח צד שלישי שיישלח לבית," אמר דארין דטווילר, יועץ בטיחות מזון לשעבר ב-FDA ו-USDA, לאחרונה ל-Daily Mail. "זה ייקח יותר זמן להגיע לשם, וסביר להניח שהוא לא יישמר בטמפרטורה הנכונה".
אבל אם נהיה ריאלים, רובנו לא נצליח (או נרצה) להימנע לחלוטין ממשלוחי אוכל, אז הנה כמה אמצעי בטיחות שבכל זאת כדאי לנקוט.
המומחים מציעם להחזיק בבית, מד-חום מזון, "אין באמת דרך לדעת כמה זמן מזון היה בטמפרטורות מסוימות, אבל אם הוא כבר בתוך אזור הסכנה, אז האומדן הטוב ביותר הוא להשתמש במד חום".
אבל אל תבהלו, המומחים מציעים גם כמה טיפים מעשיים יותר כדי להיות בטוחים שהמזון המסופק טופל נכון עד הרגע שהגיע אליכם, וגם טיפים איך להמנע מראש ממשלוחים בעייתיים.
- הימנעו מלהזמין בשעות העומס, כאשר משלוחים עשויים לקחת יותר זמן, פעמים רבות זה אומר שהמזון מחכה לשליח שיאסוף אותו, כשהוא נמצא באזור הסכנה לזמן ממושך.
- חשבו טוב מה אתם מזמינים - אם אתם מוצאים את עצמכם חוששים, המנעו ממזונות בסיכון גבוה כמו דגים נאים למשל.
- הכניסו אותו מיד - אל תשאירו את האוכל שלכם בחוץ על סף הדלת או בדלפק של השומר.
- שטפו ידיים - כאשר ההזמנה שלכם מגיעה, שטפו תמיד ידיים, לפני שאתם נוגעים באוכל וכן נקו וחטאו את האיזור בו אתם אוכלים.
- בדקו את ההזמנה שלכם - מעבר לבדיקה אם זכרו את האקסטרה רטבים שביקשתם ואם כל המנות הגיעו, ודאו שהאוכל החם אכן מרגיש חם ושמזונות קרים - מרגישים קרים. השתמשו גם בעיניים וגם באף.
- ודאו שאריזת המזון שלמה ושאין סימנים של חבלה או נזק. אם האוכל נראה או מריח לא טוב, זרקו אותו ופנו למסעדה.
- אכלו מיד - מומלץ לצרוך את האוכל שהגיע בהקדם האפשרי, קשה לדעת כמה זמן האוכל הזה ישב בחוץ, ובאיזה טמפרטורות, בין זמן ההכנה לזמן המשלוח.
- אחסון שאריות - אם יש לכם שאריות, הקפידו לשים אותן במקרר בהקדם האפשרי.
יכולים לאסוף בעצמכם? עשו זאת
דניס ד'אמיקו, פרופסור באוניברסיטת קונטיקט, שמומחיותו כוללת מיקרוביולוגיה ובטיחות מזון, אמר שהוא לא מזמין משלוחי מזון, אבל כן אוסף טייק-אווי. "אני מוודא שאני מגיע למסעדה לפני הזמן, למקרה שהאוכל מוכן מוקדם," הוא אמר. "ובנסיעה הביתה, אני מאחסן את ההזמנה שלי בתיק או מיכל מבודד וסגור. וכמובן שאנחנו אוכלים את האוכל מיד כשאני חוזר הביתה".
בשביל להיות בטוחים לגמרי - תמיד אפשר לחמם מחדש
"אם רוצים ללכת על בטוח עם שירותי משלוחים - אני ממליץ תמיד לחמם מחדש מזונות מבושלים", אמר ד'אמיקו. "לדוגמה, אני מחמם מחדש מנות בשר ועוף לטמפרטורה פנימית של 74 מעלות צלזיוס. אם מחממים מחדש רוטב נוזלי או מרק, חממו אותם עד לרתיחה".
עוד הוא מוסיף: "אם אתם מחממים מחדש בתנור, יש לכוון אותו לכ-170 מעלות". חימום מחדש במיקרוגל לעומת זאת, לדבריו, יכול להיות מסובך, בגלל חימום לא אחיד, לכן המזון צריך להיות מכוסה ויש לאפשר לו לעמוד במשך דקה לפני בדיקת הטמפרטורה הפנימית".
אם אתם חושבים שזה לא יכול לקרות לכם, ככל שיותר אנשים מזמינים משלוחים, יש סיכוי גדול יותר שחלק מדרישות הבטיחות יפלו בין הכיסאות. ואכילת מזון לא בטוח לעתים קרובות גורמת לתחלואה חמורה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו