נבטי תפוחי אדמה, המכונים גם "עיניים", הם חלק טבעי ממחזור החיים של תפוחי האדמה וניתן להבחין בהם בכל סוגי תפוחי האדמה, ללא קשר לגודל, כולל בטטות. אבל האם אפשר לאכול תפוחי אדמה שהנביטו? הנה כל מה שצריך לדעת בנושא - כולל כיצד לאחסן תפוחי אדמה כדי למנוע הנבטה.
האם תפוחי אדמה שהנביטו בטוחים לאכילה?
כן, תפוחי אדמה שהנביטו בדרך כלל בטוחים לאכילה - אבל לא תמיד. תפוחי אדמה שהנביטו יכולים להיות בטוחים לאכילה, אבל זה תלוי במצבם. כאשר תפוחי אדמה מנביטים, הם מייצרים גליקואלקלואידים, רעלנים טבעיים כמו סולנין וצ'קונין, שיכולים להיות מזיקים בכמויות גדולות. רעלנים אלה עלולים לגרום לתסמינים כמו בחילה, התכווצויות בטן או כאבי ראש.
אם מסירים את הנבטים, בדרך כלל הרעלנים לא יגיעו לפקעת בכמויות גדולות מספיק כדי להשפיע על מי שאוכל את תפוח האדמה. מה שכן יכול להצביע על בעיה - זה צבע ירוק. הירקה משמעותית על העור או הציפה של הירק, מעידה על רמות סולנין מוגברות, מה שעלול להפוך את תפוח האדמה ללא בטוח.
מתי בטוח לאכול תפוחי אדמה שהנביטו?
תפוחי אדמה שהנביטו אך עדיין מוצקים ולא ירוקים - בטוחים לאכילה, כל עוד מסירים את הנבטים. אם תפוח האדמה עדיין מוצק אין לו צבע ירוק או ריח מר, הוא בדרך כלל בטוח לאכילה לאחר הסרת הנבטים.
מתי זה הופך לא בטוח?
מומלץ להשליך תפוח אדמה כשהוא רך, מצומק או בעל הירקה נרחבת, שכן אלה סימנים לרמות רעלנים גבוהות יותר. נבטים ארוכים (מעל 3 ס"מ) מעידים גם על כך שיש להשליך את תפוח האדמה.
כיצד להכין תפוחי אדמה שהנביטו?
ניתן להסיר בקלות נבטים לפני הכנת תפוחי אדמה לבישול. התחילו בהסרת הנבטים, על ידי שבירתם או חיתוכם, לאחר מכן, קלפו את תפוח האדמה ביסודיות, במיוחד סביב ה"עיניים" וכל כתם ירוק, שכן אלה האזורים הרעילים ביותר. בשלו את תפוח האדמה היטב - הרתחה, אפייה או טיגון יכולים לעזור להפחית חלק מהגליקואלקלואידים, אם כי לא לחלוטין. יש להימנע מאכילת תפוח אדמה נא, במיוחד אם הם הנביטו.
מדוע תפוחי אדמה מנביטים?
תפוחי אדמה שאוחסנו באופן לא נכון חשופים להנבטה. תפוחי אדמה מנביטים כאשר הם חשופים לאור, חום או לחות, כיוון שתנאים אלה מחקים את סביבת הגידול הטבעית שלהם. הם בעצם מנסים לגדול לצמחים חדשים. תפוחי אדמה ישנים יותר או כאלה המאוחסנים במקומות מוארים וחמים, הם הסבירים ביותר להנביט.
כיצד לאחסן תפוחי אדמה בדרך הנכונה - ולמנוע מהם להנביט?
קניית תפוחי אדמה טריים ובדיקת המוצקות שלהם בחנות לפני הרכישה יכולה לעזור להפחית הנבטה. אחסון נכון של תפוחי אדמה הוא המפתח למניעת הנבטה: ודאו שתפוחי האדמה מאוחסנים במקום קריר, חשוך ויבש, כמו מזווה, עם טמפרטורה אידיאלית בין 4 ל-7 מעלות.
עם זאת, לא מומלץ לשמור תפוחי אדמה במקרר - הקור יכול להמיר את העמילנים שלהם לסוכרים, ולשנות את הטעם. כמו כן, השתדלו להרחיק תפוחי אדמה מבצלים, שכן בצלים משחררים גז אתילן, המאיץ את תהליך ההנבטה.
אחסון תפוחי אדמה במיכל נושם, כמו שק יוטה או סלסלה פתוחה, יכול גם לעזור לשמור על התנאים הנכונים למניעת הנבטה.
הכתבה המקורית פורסמה על-ידי מליסה קרביץ הופנר באתר של מרתה סטיוארט
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו