מומחים מזהירים: המאכלים המסוכנים שנמצאים במקרר שלכם

הם אולי לא יריחו בעייתים, וגם הטעם יהיה בסדר, אבל מזונות שונים, שעשויים לגרום לתחלואות, מסתתרים דווקא במקומות הכי פחות צפויים • ומהן הטעויות העצלניות שעשויות לפגוע בכם?

מקרר, חברו הטוב של האדם, אבל שימו לב. צילום: Gemini AI

אתם פותחים את המקרר שלכם כל הזמן - מתוך רעב, שעמום או פשוט צורך למצוא משהו לבשל לארוחת ערב. למרות שזה נהדר שיש לכם מזון זמין בכל פעם שאתם צריכים, ישנן גם לא מעט סכנות המסתתרות במקרר - חיידקים המתפתחים באורז מבושל בן שלושה ימים, בעלי סלט טריים, או אולי בעוף נא שמטפטף.

ב- Huffington Post שוחחו עם מומחים בתחום בטיחות מזון, על המזונות שעלולים להוות את הסכנה הגדולה ביותר לבריאות. "האמת היא שכל מזון עלול לגרום להרעלת מזון", אמר ד"ר דניאל אטקינסון, "מזון שהושאר בחוץ זמן רב מדי, כזה שנשמר במקרר מעבר לתאריך התפוגה שלו או שאריות שלא חוממו מחדש כראוי - כולם עלולים להיות מזוהמים בחיידקים מזיקים".

עוף בגריל, שימו לב לזמן ואופן האחסון, צילום: לירון אלמוג

היזהרו עם מזונות עתירי חלבון, ירקות טריים ואורז מבושל

ישנן קטגוריות כלליות של מזון שדורשות תשומת לב מיוחדת באחסון שלהן. אם אתם מחפשים את החשודים המיידיים חשבו על אותם מזונות עתירי חלבון שחיידקים אוהבים, כמו בשר, דגים, חלב, גבינה וביצים", אמר מאט טיילור, מנהל בכיר לייעוץ מזון ב-NSF. דעתו נתמכה על ידי יועץ מדעי המזון בריאן קווק לה, שהצביע על חשודים עתירי חלבון נוספים כמו גבינות רכות, דגים מעושנים וחלב לא מפוסטר.

דאגה נוספת היא בשר או עוף "מוכן לאכילה", כאלה שקונים במעדניות וכדומה. חיידקים יכולים לזהם גם תוצרת טרייה, כולל פטריות, סלטים ארוזים מראש של עלים ירוקים ונבטים, "רוב התוצרת הטרייה צריכה להישטף היטב בבית, רצוי עם מברשת שפשוף לניקוי ירקות", אומר אחד המומחים, "רק זכרו לנקות ולחטא את המברשת".

אל תשאירו אורז בטמפרטורת החדר, צילום: Gemini AI

סכנה אפשרית נוספת מגיעה מאורז מבושל: "עוד לפני הבישול, אורז יכול להכיל נבגים של חיידק הידוע כ-Bacillus cereus, חיידק זה עדיין יכול להוות איום לאחר שהאורז בושל, והסיכון לחלות מאכילתו גבוה הרבה יותר אם האורז המבושל לא מטופל בצורה הנכונה".

כפי שכבר הוסבר גם כאן בעבר, אסור לאורז לשבת על השיש בטמפרטורת החדר: "קררו את האורז במקרר ברגע שהוא מתקרר מעט, ואכלו אותו תוך 24 שעות. זאת תפיסה מוטעית שאורז שלא בטוח לאכילה יראה סימנים נראים לעין של קלקול, כמו עובש או ריח חריג. אבל זה לא תמיד המקרה".

באותה מידה, צריך להיות זהירים עם אורז ממסעדות, שעלול להיות בעל פוטנציאל גבוה יותר לגרום נזק: "תוספים ותבלינים באורז ממזון מהיר עשויים להסוות סימנים שהוא צריך להיזרק, ואין דרך לדעת כמה זמן הוא אוחסן לפני שבושל להזמנה. מסיבה זו, עדיף להימנע מלשים אותו במקרר בכלל ולזרוק אותו כשהארוחה מסתיימת".

זה טוב להריח, אבל זה לא תמיד עוזר, צילום: GettyImages

ראייה וריח לא תמיד יכולים להציל אתכם (וגם לא קירור)

אם אתם חושבים שתוכלו להשתמש בחושים שלכם כדי לגלות סכנות במזון, זה לא בהכרח המקרה, אמרו המומחים. "אל תאמינו שאם זה מריח טוב - זה בטוח לאכילה", אמרה הדיאטנית טרייסי יבלון ברנר, "למעשה, חלק גדול מהחיידקים המזיקים, כמו סלמונלה וליסטריה, לא משפיעים על הריח, הטעם או המראה של המזון. חיידקים שהתקלקלו עשויים לגרום למזון מסוים להריח נורא, אבל חיידקים יכולים גם לשגשג מבלי שנבחין בכך".

למרות שקירור הוא שימושי, הוא לא בטוח לחלוטין, אמר ג'ייסון ריס, עורך דין המתמחה במחלות הנגרמות ממזון ופגיעות גוף, "אחת התפיסות המוטעות הגדולות ביותר שראיתי היא האמונה שטמפרטורות קרות וקירור עוצרים לחלוטין את התפתחות החיידקים", הוא אמר, "בעוד שזה יכול להאט צמיחה, זה לא מבטל אותה לחלוטין, במיוחד עבור גורמי מחלות מסוכנים, כולל ליסטריה".

עם זאת, שמירה על המקרר בטמפרטורה הנכונה היא מאוד חשובה. "טמפרטורות גבוהות יותר במקרר יכולות לאפשר צמיחת גורמי מחלות, מה שמגביר את הסיכון למחלות וסיבוכים רציניים יותר", אמר ד'אמיקו, "טמפרטורת הקירור המועדפת היא 2 מעלות עד 4 מעלות צלזיוס, אבל מחקרים הראו שהטמפרטורה הממוצעת במקררי צרכנים קרובה יותר ל-7 מעלות צלזיוס".

לפעמים זה בסדר לזרוק אוכל, צילום: Getty Images

טעויות עצלניות שכדאי להפסיק לעשות

אם אתם רגילים לזרוק קערה או קופסת שימורים חצי אכולה ישירות למקרר, כדאי לכם לחשוב על זה מחדש. מזון לא מכוסה יכול בקלות לדגור ולהפיץ מיקרואורגניזמים, כיוון שהאוויר במקרר נע כל הזמן ויכול להעביר נבגים למזונות אחרים.

אחרי שהכנתם, הגשתם ואכלתם, אל תשכחו שצריך לקרר את המזון במהירות. חיידקים תמיד בתנועה ויכולים לגדול במזונות מתכלים כמו בשר, ביצים, סלטים, פירות חתוכים ותבשילים תוך שעתיים בלבד.

ואם אתם שומעים משהו על החזרת מזון (ריקול) אל תתעלמו מזה. התייחסו ברצינות להחזרות, מבקשים המומחים, כאשר מוצר מוחזר, על הצרכנים לפעול במהירות להוצאתו מבתיהם.

לפעמים זה בסדר לזרוק אוכל

אם אתם לא בטוחים כמה זמן המזון נמצא במקרר - זרקו אותו. אבל כדי למנוע בזבוז מזון בעתיד, מציעים המומחים רעיון שימושי - שמרו גליל מדבקות לכתיבה במטבח, כך שתוכלו בקלות לסמן פריטים עם שמות ותאריכים כשאתם מאחסנים אותם. תמיד בדקו תוויות מזון לתאריכי תפוגה ותאריכי 'עדיף להשתמש עד', כמו גם הוראות הגשה ואחסון בטוח.

וכמובן הפתגם הישן והטוב: "אם יש ספק - אין ספק" הוא כלל אצבע כשמדובר בבטיחות מזון, ולמרות שזה עשוי להרגיש בזבזני לפעמים לזרוק מזון חשוד, תרגישו טוב יותר בידיעה שאתם לוקחים פחות סיכונים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר