מנקודת מבט קולינרית, סלק מציע יתרון כפול: הצבע המטריף שלו יכול להאיר את המנות הפשוטות והמשעממות ביותר, והמתיקות האדמתית מתאימה לשלל רכיבים אחרים. אבל היתרונות הרבים לא מסתכמים במראה ובטעם: מדובר באחד הירקות הבריאים והמזינים ביותר שנמצאים על המדף.
הסלק הוא ירק שמקורו באירופה ובאגן הים התיכון. הוא ירק שורש, אבל גם עלי הסלק אכילים וטעימים. הוא מגיע בצבעים וגדלים רבים, אך הזן הסגול-ורוד הוא הנפוץ ביותר. "סלק הוא אחד המזונות העשירים ביותר בנוגדי חמצון" אמרה אשלי בובריק, דיאטנית קלינית במרכז הרפואי וקסנר של אוניברסיטת אוהיו, במסגרת ראיון לאתר של מרתה סטיוארט.
חלק מנוגדי החמצון הבולטים בסלק הם בטלאינים. אלה הם פיגמנטים טבעיים שנותנים לסלק את צבעו העז. "הם פועלים כנוגדי חמצון טבעיים, עוזרים לחזק את מערכת החיסון, ועשויים לעזור להאט צמיחת תאים מסרטנים", אמרה הדיאטנית.
כשמדובר במזונות בריאים ללב, אי אפשר לטעות עם סלק. השורש עשיר בניטרטים, המשפרים את זרימת הדם ללב על ידי הרחבת כלי הדם. בנוסף, הוא מכיל סיבים מסיסים, שיכולים להפחית כולסטרול גבוה שמהווה גורם סיכון משמעותי למחלות לב.
כפי שצוין, סלק מכיל ניטרטים ובטלאינים, שני חומרים מזינים המועילים לבריאות המוח. שתי התרכובות משפרות את זרימת הדם ללב, מה שתומך גם בזרימת הדם למוח ועוזר לשפר את תפקודו.
ניתן לצרוך את הסלק בצורתו הגולמית והטרייה, אבל יש מספר כללים שחשוב לזכור: הקליפה אכילה אך מרה, ולכן עדיף לקלף אותה. חלק מהאנשים רגישים יותר לטעם האדמתי של השורש, אבל אם אתם נהנים מהטעם - סלק טרי יכול להיות תוספת טעימה למנות שלכם. נסו לגרד, לקצוץ או לפרוס דק סלק טרי ולהשתמש בו כקישוט.
לסלק מבושל יהיה טעם מתקתק יותר. צורה הכנה פופולרית היא צלייה, במהלכה השורש מתקרמל. טעמו המתקתק של סלק מבושל יבלוט בהכנות מנות מלוחות. לאחר צלייתו ניתן לחתוך אותו לחתיכות בגודל ביס ולערבב עם פרוסות תפוזים, נענע קצוצה, גבינת פטה מפוררת, אגוזי מלך קלויים ורוטב ויניגרט בלסמי פשוט, לסלט שיגרוף מחמאות.
אם נשאר לכם סלק צלוי, ערבבו אותו עם בצל מקורמל, שום, סוכר חום, חרדל דיז'ון, חומץ בלסמי, מלח, כמון, כוסברה ומים. התוצאה תהיה קטשופ סלק טעים שיכול לשמש כממרח או מטבל.
כשאתם מוסיפים סלק למתכונים שלכם, קחו בחשבון את הטעם האדמתי שלו. ניתן לאזן אותו עם מרכיבים בהירים וחמצמצים כמו חומץ בלסמי, הדרים וגבינת פטה. לחלופין, ניתן להשלים את הטעם האדמתי של הסלק עם טעמים אדמתיים או אגוזיים אחרים: רוקט, עלי חרדל, אגוזי מלך ואפילו שוקולד.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו