לא על הקימצ'י לבדו: מתכונים לארוחה דרום קוריאנית מושלמת

תבשיל בקר קוריאני | צילום: דור פלג

המטבח הקוריאני מציע מגוון מנות מאוזנות וידידותיות גם לאלו שלא ניחנים בחך הרפתקני • דור פלג, שביקר שם לא מעט, מגיש לכם ארבעה מתכונים קלים, מהירי הכנה ואפילו ללא גלוטן, לארוחה קוריאנית לא שגרתית אך טעימה במיוחד

דרום קוריאה היא הכלאה בין מסורת לחדשנות: מדינה מתפתחת ומיוחדת שגם משמרת את העבר, וכך גם האוכל שתוכלו למצוא בה. מצד אחד, סצנת האוכל הדרום־קוריאנית היא קלילה, חדשנית, טרנדית ומתפתחת במהירות שיא, בעיקר בקרב הצעירים. כל טרנד אוכל, מכל מקום בעולם, סופו להגיע אל מאות ואלפי דוכני הרחוב בשווקים השונים של דרום קוריאה.

מערימות מוצרלה נמתחת או טוסט טבעוני, ועד למשקה קפה מוקצף או עוגת גבינה רוטטת וגבוהה בטירוף - הצעירים הקוריאנים ניזונים מטרנדים ומחדשנות.

רוצים עוד מתכונים של דור פלג? הם מחכים לכם באתר או באינסטגרם

מאידך, המטבח הדרום־קוריאני גם מבוסס על מסורות, טקסיות ומנהגים. עד לימים אלו ניתן למצוא קוריאנים אשר מתסיסים קימצ׳י (כרוב נאפה) מתחת לאדמה בגינות הבתים, או דוכני רחוב שבהם הנשים המבוגרות מכינות את הכופתאות המסורתיות, בדיוק כמו שלימדו אותן אמן וסבתן.

שימור המסורת והאוכל ההיסטורי אינו בא על חשבון סצנת האוכל הטרנדית אלא מתווסף אליה, ושני הסגנונות הללו חיים זה לצד זה, בכל רמות הקולינריה - מדוכן הרחוב בשוק ועד למסעדת היוקרה.מבחינת האוכל עצמו, לאוכל הדרום־קוריאני ישנם כמה מאפיינים בולטים במיוחד, מעבר לעובדה שכל ארוחה תכיל אורז, בשר כלשהו ולא מעט ירקות.

שוק אוכל בדרום קוריאה, צילום: דור פלג

ראשית, החריפות: הדרום־קוריאנים אוהבים אוכל חריף מאוד, במידה שתהיה מאוד לא פשוטה לאכילה לחך מערבי. שנית, ההתססות: כחלק מההיסטוריה של קוריאה ומהניסיון לשמר אוכל ולהפוך אותו למזין יותר, הקוריאנים אוכלים הרבה מאוד מזון מותסס. מהקימצ׳י המפורסם ועד למחיות מותססות שונות (כמו זו שנשתמש בה כאן), כל ארוחה תכיל רכיב מותסס או מוחמץ בדרך זו או אחרת.

לבסוף, פירות הים. בשל העובדה שחצי האי קוריאה מוקף בים הצהוב, ובהשפעת הסביבה, ניתן למצוא בדרום קוריאה מגוון פשוט אדיר של פירות ים, מכל הסוגים, המינים והזנים. לאחר שקצת פתחנו את התיאבון, הנה ארבעה מתכונים קלים, זריזים מאוד ואפילו נקיים מגלוטן, לארוחה קוריאנית מושלמת וטעימה, שתגרום לכם להרגיש במסע קצר בסיאול, בירת דרום קוריאה. בתיאבון!

מנת פתיחה: שיפודי חלומי וחלב מרוכז

כשהולכים בשוק המרכזי של סיאול, מיונגדונג, אי אפשר להתעלם מהדוכנים שבהם שיפודי גבינת חלומי צלויים על פלנצ'ה (יחד עם מעין עוגות אורז). לאחר הצלייה, מזליפים מעל חלב מרוכז, ומתקבל נשנוש מדהים שהוא שילוב אדיר בין מתוק למלוח. ניתן להשתמש בשיפודים או פשוט לצלות את קוביות החלומי כפי שהן, אבל מה שבטוח - תתכוננו להתאהב!

שיפודי חלומי וחלב מרוכז, צילום: צילום (המחשה): דור פלג

מרכיבים:
חבילת גבינת חלומי
חתוכה לקוביות או למלבנים
שמן ניטרלי לטיגון
חלב מרוכז
אופציונלי: שיפודים קטנים שהושרו במים ל־15 דקות

אופן ההכנה
מחממים מחבת או גריל לחום בינוני-גבוה
אם משתמשים בשיפודים - זה הזמן לשפד את גבינת החלומי, 4-3 חתיכות על כל שיפוד
משמנים בעדינות את המשטח שעליו נצלה את החלומי ומניחים בזהירות
צולים 3-2 דקות מכל צד, עד קבלת חריכה יפה והופכים גם לצד השני
בסיום, מוציאים ומזליפים בין מלבני הגבינה חלב מרוכז מתוק. ביס מדהים!

מנת צד: הום פרייז קוריאנים

הפעם לא מדובר במנה קוריאנית מסורתית, אלא בכזו שיש בה את הטעמים המאוד מסורתיים ואופיינים לדרום קוריאה. הום פרייז פריכים ומתפצחים, רכים וחמאתיים מבפנים, עטופים בזיגוג מלא אומאמי, מעט פיקנטיים ומתקתקים, שיטיסו אתכם לסיאול ברגע.

מרכיבים:
להום פרייז:
5-6 תפוחי אדמה בינוניים
שמן ניטרלי לטיגון עמוק

לזיגוג הקוריאני:
כף רוטב סויה
כפית חומץ
4 כפות רוטב צ'ילי מתוק
2 כפות קטשופ (כן, כן, מרכיב משמעותי בבישול הקוריאני)
כף Gochujang - ממרח צ'ילי קוריאני מותסס (ניתן למצוא בחנויות האסייתיות)
2 כפות סוכר חום
3 כפות דבש
3 שיני שום כתושות
אופציונלי: כפית ג'ינג'ר מגורד ו־50 גרם חמאה, שומשום קלוי, בצל ירוק

אופן ההכנה:
1. במחבת גדולה, בחום בינוני-גבוה, ממלאים שמן ניטרלי לטובת טיגון עמוק של תפוחי האדמה. מקלפים את תפוחי האדמה (אלא אם הזן מתאים לכך, ואז ניתן להשאיר את הקליפה) וחותכים לקוביות. כשהשמן חם מספיק (בערך 180 מעלות) מכניסים בזהירות את הקוביות לטיגון של 10-7 דקות, עד פריכות והזהבה עמוקה, תוך ערבוב מדי פעם.
2. מחממים מחבת נפרדת לחום בינוני, ובה שמים את מרכיבי הרוטב - סויה, חומץ, רוטב צ'ילי מתוק, קטשופ, ממרח צ'ילי מותסס, סוכר חום, דבש ושום, ואם רוצים - גם את הג'ינג'ר והחמאה. מבשלים הכל יחד במשך 5-4 דקות, עד שהרוטב מסמיך והופך לסירופי ומבריק.
3. לאחר שתפוחי האדמה מוכנים מכבים את האש, מסננים אותם מהשמן, מעבירים לקערה גדולה וממליחים קלות. אל אותה הקערה מעבירים את הזיגוג החם ומערבבים בעדינות, עד שהזיגוג הריחני מצפה את תפוחי האדמה לחלוטין. מגישים מייד לשמירה על הפריכות, אפשר לקשט במעט שומשום קלוי, ולהוסיף חמאה ובצל ירוק טרי קצוץ. הום פרייז פריכים, מתקתקים ופיקנטיים, בטעמים עמוקים ומדהימים!

מנה עיקרית: תבשיל בקר קוריאני

ניתן לראות את המנה הזו כמעין ראגו בולונז, רק בסגנון דרום־קוריאני. מעט פיקנטי ומתקתק, מלא בטעמי אומאמי עמוקים ומדהימים. לא מעט קוריאנים הכינו את המתכון הזה ספציפית, ואמרו שהטעמים מזכירים להם בדיוק את הבית. אז, דעו שאין אותנטי מזה!

תבשיל בקר קוריאני, צילום: דור פלג

מרכיבים:
500 גרם בשר בקר טחון גס, עדיף לפחות %25 שומן
בצל גדול אחד, קלוף וקצוץ לקוביות קטנות
5 שיני שום כתושות או קצוצות דק מאוד
4 כפות רוטב צ'ילי מתוק
2 כפות קטשופ
כף ממרח צ'ילי קוריאני מותסס (ניתן להוסיף יותר או פחות אם רוצים לשלוט ברמת החריפות)
3 כפות סוכר חום
3 כפות דבש
2 כפות רוטב סויה
כפית חומץ
כוס וחצי מים רותחים
שמן ניטרלי לטיגון
מלח ופלפל שחור

הוראות הכנה:

1. מחממים מחבת גדולה או ווק באש גבוהה במשך 10-7 דקות. לאחר מכן, מוסיפים 4-3 כפות שמן ניטרלי ואת הבשר הטחון (ודאו שהוא לא רטוב למניעת התזות). בעזרת כף עץ מפוררים את הבשר הטחון, ואז, מאפשרים לו להיטגן 3-2 דקות מבלי לערבב. מערבבים מעט ומותירים לעוד פרק זמן דומה, מבלי לערבב. כך, נקבל מקסימום תגובת מייאר ("קרמול") על הבשר. מתבלים בעדינות במלח ובפלפל ומוציאים לקערה.

2. מחזירים את המחבת או הווק לאש בינונית ומוסיפים עוד 4-3 כפות שמן ניטרלי. מוסיפים פנימה את הבצל הקצוץ ומטגנים 6-4 דקות עד שהוא מתרכך מעט והופך שקוף. כעת, מנמיכים את האש לנמוכה ומוסיפים את שאר מרכיבי הרוטב - שום, רוטב צ'ילי מתוק, קטשופ, ממרח צ'ילי, סוכר חום, דבש, רוטב סויה, חומץ ומים. מוסיפים פנימה גם את הבשר המושחם, מערבבים מעט ומבשלים 15-10 דקות עד הסמכה של התבשיל וצמצום רוב הנוזלים המיותרים.
3. מגישים לצד קערת אורז לבן עם בצל ירוק טרי ושומשום קלוי, וקיבלנו ארוחה קוריאנית מושלמת!

קינוח: ממתק דלגונה

הממתק הזה, שניתן לרוב לרכוש בדוכני רחוב בדרום קוריאה, הפך למוכר מאוד בזכות הסדרה הדרום־קוריאנית המצליחה "משחק הדיונון". אבל, חשוב לדעת שמדובר באוכל רחוב מפורסם מאוד, שמוגש ברחובות דרום קוריאה כבר עשרות שנים. המאכל אכן פופולרי מאוד בקרב ילדים, והניסיון לחלץ את הצורה מתוך העיגול הפריך והמתקתק הוא משחק ילדים מפורסם. אגב, אם השם דלגונה נשמע לכם מוכר אתם לא טועים - כך נקרא גם הקפה הקוריאני המוקצף שהפך לוויראלי בשנה שעברה. השם דלגונה, אגב, הוענק לו בהשראת הממתק והמרקם המיוחד שלו!

דלגונה - קינוח דרום קוריאני, צילום: דור פלג

מרכיבים: (ליחידה אחת)
כף וחצי סוכר לבן
רבע כפית אבקת סודה לשתייה
מעט שמן ניטרלי לשימון

הוראות הכנה:
1. מכינים בצד נייר אפייה משומן היטב, וכלי שטוח (עדיף ממתכת) משומן בחלקו התחתון, שבו נשתמש לשיטוח הדלגונה. נוסף על כך, נצטרך קורצן בכל צורה שתרצו - לב, עיגול, משולש או כל צורה אחרת. מובן שזה לא חובה, אבל היי, אם כבר מכינים, למה לא ליהנות מהאתגר?
2. שמים את הסוכר במחבת או סיר קטן על אש בינונית במטרה להכין קרמל. אני ממליץ לערבב עם צ'ופסטיק עץ (כך גם עושים בדוכני הרחוב בדרום קוריאה) במטרה למנוע הידבקות מיותרת. תחילה, הסוכר ייראה גושי, ולאט־לאט הוא  יימס. חשוב מאוד לערבב כדי לקבל מסה אחידה, ולהימנע משריפת הקרמל. המטרה היא קרמל חלק, ללא גושים ובצבע בהיר יחסית.
3. כעת, עלינו לעבוד מהר. מוסיפים פנימה את אבקת הסודה לשתייה, מורידים מהאש ומערבבים מיידית. אבקת הסודה לשתייה תגרום לריאקציה ולהתנפחות של התערובת, שתיראה ממש כקצף. מעבירים את התערובת בזהירות (היא חמה מאוד!) אל נייר האפייה המשומן, ומאפשרים לה להתייצב חלקית, למשך 20-15 שניות. לאחר מכן, משטחים אותה בעדינות בעזרת הכלי המשומן, ויוצרים חריצה עדינה עם הקורצן, ולא עד הסוף. מאפשרים לצורה להתקרר לחלוטין לטמפרטורת החדר לפני שאוכלים ומנסים את משחק הילדים המפורסם!

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר