את עצי האשוח של חג המולד אנחנו רגילים לראות מעבר לים, ואם לא נסעתם לחו"ל בתקופה זו של השנה, תמיד תוכלו לראות את סנטה קלאוס באחת מסדרות הטלוויזיה או בסרטים השונים. עם זאת, את התחושה שאתם בחו"ל אפשר להרגיש גם כאן בישראל בכמה מוקדים בלי לארוז מזוודה ולרכוש כרטיס טיסה.
כאן מספיק תיק קטן, אוטו או אפילו תחבורה ציבורית, ומתקבלת התחושה כאילו עברתם בדיוטי פרי. במקומות שונים בארץ חיים יהודים ונוצרים זה לצד זה וחוגגים את חג החנוכה וגם את חג המולד. לשם כך האזורים הללו מקושטים, מוארים, מנצנצים, ובעיקר שווים ביקור. ואם אנחנו כבר שם, למה לא לאכול אוכל מקומי טוב?
מנצנצים בחיפה
המושבה הגרמנית בחיפה בתקופה זו לובשת חג. ביקור בשעות הערב למרגלות הגנים הבהאיים יפגיש אתכם עם מסעדות מעוטרות בשלל קישוטי החג, ובסוף השדרה המנצנצת, בכיכר, תוכלו לראות עץ אשוח גדול.
בטיול באזור זה כדאי להצטייד במצלמה או בטלפון מוטען, כי בכל רגע יש אלמנט אחר ששווה לצלם. אחת המסעדות המקושטות ביותר שמזמינה להיכנס אליה היא "שטרודל", מסעדה עם אוכל ערבי מודרני.
ב"שטרודל" כל המאפים נאפים בטאבון מקומי, ושם מציעים שלל מנות, כגון שיח אל־מח'שי- קישואים במילוי בשר עגל טחון, קבב חאלבי עם עגבניות, חציל ובצל, ושושברק. במנות אסור לפספס את סלט שוק ואדי ניסנאס, העראייס ועלי הגפן ואת הקינוחים - לא בכדי קוראים למסעדה "שטרודל". המסעדה פתוחה משעות הבוקר ועד חצות ומציעה גם ארוחת בוקר. לפרטים: 077-7004312.
במרחק של כעשר דקות הליכה נמצא שוק ואדי ניסנאס, שם אפשר למצוא חנויות פופ־אפ של אביזרי חג המולד הנפתחות רק בתקופה זו בשנה, ואפשר לרכוש מזכרות מהחג הצבעוני.
מי שמעוניין לטעום את מאכלי השוק ולקבל מידע נוסף על האזור ועל החגים שנחגגים כעת, יכול לערוך סיור קולינרי עם נעמה סובול, בעלת הבלוג "תרבות אכילה", שמכירה כל אבן וכל שביל בשוק, וגם את כל המעדנים.
בסיור תטעמו פלאפל מהוותיקים באזור, פטאייר, קטאייף, עלי גפן, מקלובה, שווארמה ועוד. טיפ מהמערכת: לא לאכול לפני.
לפרטים: 052-5929262 או באי־מייל tarbutachila@gmail.com
אם סיימתם את הסיור שלכם מאוחר ואתם מעוניינים לישון באזור, תוכלו להניח את הראש במלון הבוטיק קולוני הנמצא באמצע המושבה הגרמנית, מרחק הליכה מכל המתרחש בחג המולד. המלון שופץ לאחרונה אך שמר על פרטים מעיצובו המקורי, כגון חלונות ותריסי עץ, אריחים מצוירים המעטרים את הרצפות, מעקות עץ ופריטים ייחודיים נוספים. שדרות בן־גוריון 28.
לפרטים: 04-8513344.
כריסמס מרקט
חיפה היא לא העיר היחידה שלובשת חג. בימים אלה עומד בגאון עץ אשוח תמיר וגבוה בנצרת, ואת הקישוטים הרבים של החג אפשר לראות כבר עכשיו כמעט בכל מקום.
במלון גולדן קראון בעיר מקיימים זו השנה הראשונה שוק חגיגי שמעוטר בקישוטי החג, ובו מוצבים עשרות דוכני מזון מגוונים שיציעו מרקים, בשרים מעושנים, דוכני ממתקים ייחודיים, ערמונים ועוד. לצידם יהיו דוכני אמנות עם מוצרים בעבודות יד של 15 אמנים מנצרת, מחיפה ומירושלים.
השוק נפתח ויישאר פתוח עד 15 בחודש בשעות 16:30-22:00. מחיר: למבוגר 40 שקלים, לילד 25 שקלים.
כתובת: רחוב 2015, נצרת. טלפון: 04-6508000.
אם לא שבעתם מדוכני המזון והסיור באזור עורר את תיאבונכם, תוכלו לסור למסעדת לוקנדה של השף אליאס מטר. במסעדה יוצע תפריט ספיישלים במיוחד לחג המולד עם מנות כמו סינטה כבש עשירה בעשבי חורף על מצע ירקות שורש, סינטה על מצע פירה שורשים בציר כמהין ושומר, מחבת פטריות, סלרי וסלק, לצד פילה טלה במרינדת שמן זית ועוד.
כתובת: דרך הציונות 29, נצרת. טלפון: 04-6130351.
שוק החג במעיליא
מעיליא, הממוקמת סמוך למעלות תרשיחא, החלה להתקשט לקראת חג המולד, עצי אשוח מוארים מוצבים בפתחי הבתים, וקישוטים צבעוניים מעטרים את מרפסות הבתים.
כיאה לעיירה נוצרית, צפויים לא מעט אירועים הקשורים בחג, ובהם כריסמס מרקט, המדמה שוקי חג המולד בחו"ל. מיזם אוצרות הגליל, לקידום התיירות בגליל המערבי, ממליץ על חוויית כריסמס מרקט מסורתי הכוללת דוכני אוכל מיוחד לחג, דוכני אמנות, קישוטים וממתקי כריסמס.
ואם בקולינריה עסקינן, ב־25 בחודש תתקיים ארוחת כריסמס במבצר המלך - שאטו דה רואה. זהו מתחם ובו חצרות פנימיות וחיצוניות, מנהרה עתיקה המובילה למבצר, אולמות ואתר ארכיאולוגי מהתקופה הרומית והצלבנית.
ברצפת המסעדה נחצבו משטחים שקופים המאפשרים לסועדים לראות את אזור העתיקות מהתקופה הצלבנית.
בארוחת חג המולד יגיש שף אליאן לאיוס ארוחת ספיישל מיוחדת במחיר של 230 שקלים לאדם, שתכלול כמה מנות ויין. לפרטים: 077-7295934 ובאתר מיזם אוצרות הגליל.
אפשרות קולינרית נוספת באזור היא ארוחת חג המולד לבנונית במסעדת אלרביע, שבה מבושלים במטבח פתוח מטעמים ממטבח ביתי. האוכל טרי, מבושל על פתיליות, חומרי הגלם עונתיים והטעם נפלא. בימים אלה יוגש תפריט כריסמס המבוסס על ממולאים, ובין המנות אפשר למצוא טלה ממולא אורז ובשר, קובה מטוגן ממולא, מרק פריקי עם עוף או בשר ועוד. לפרטים ולהזמנות בטלפון: 077-9964426.
לאחר האוכל אפשר לבקר באל־מעצרה, בית הבד העתיק במעיליא שבו השמן מופק בשיטה הישנה באמצעות ממל, חמור ומכבש, בדיוק כפי שהופק בימי קדם. כעת זו עונת המסיק, וזו הזדמנות טובה לראות את תהליך ייצור שמן הזית, ולבסוף אפשר אף לרכוש בקבוקים הביתה.
לפרטים ולהזמנות: 077-2315872.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו