שוק נתניה: סיבוב בשוק הכי שווה שאתם לא מכירים

שוק נתניה הוא אחד השווקים הכי צבעוניים וטעימים שנותרו בישראל, המלצה שלנו - לכו לטעום - ועכשיו

שוק נתניה כפי שלא הכרתם. צילום: ליאת נעמי שירית

בכל פעם שאני מגיעה לישראל, חברתי מיקה מיישרת אותי עם הסצנה הקולינרית בארץ. זו חלוקת התפקידים בינינו - אני התיירת מאמריקה והיא ביקורת הגבולות שלי. היא מעדכנת אותי מה נפתח, מה עובד, איפה טעים ומה הדיבור, אבל יותר מהכל היא מגלה לי פינות חמד וסודות כמוסים של אוכל.

בשישי האחרון, המדריכה הפגישה אותי עם סיור האוכל שלה בשוק נתניה. גילוי נאות: הגברת מאכילה אותי לא מעט: סיור לילה ביפו, סיור אוכל בגיאורגיה, סיור אוכל באיטליה. בקיצור הבנתם את הרעיון - היא עושה לי אווירון ואני פותחת את הפה.

סיורי אוכל יוצאי דופן בשוק נתניה, צילום: ליאת נעמי שירית

שוק נתניה הוא אחד השווקים הכי צבעוניים שנותרו בישראל, כמו גם, אחד האחרונים ששומר על תפקידו הראשוני של שוק ואולי בגלל זה גם הכי מפוספס.
השוק, שוכן במתחם הרחובות שוהם, היהלום, רזיא וברקת, הוא הוקם על ידי קהילות טוניס וטריפולי ועם השנים הפך לפסיפס העליות של נתניה, שהתרחב לתימנים, קווקזים, רוסים, צרפתים ואתיופים. בשוק נתניה לא תראו אוטובוסים של תגלית או מסעדות קונספט עם דרינקים ותפריטים מתחכמים. הוא לא מתחנף או מתחנחן ואם יש מילה שהוא ממש לא סובל זה "אותנטי".

יש בו אנשים עמלים שמוכרים את מיטב התוצרת. שב. קח. תקנה. תאכל. תשתה. אותן מסעדות, אותם דוכנים כבר 60 שנה ויותר, אוכל נשמה אמיתי שהולך ונעלם. "השוק הזה" מעיד רותם מימון, איש קולינריה מקומי וחוקר אוכל, "החזיר אותי הביתה. אחרי שנים של סיורים בשווקים זרים ואקזוטים במדינות עולם רחוקות, שוק נתניה, החזיר אותי בתשובה". השוק לא זר למימון, מדריך בסיורי האוכל של "מיקה פודארט". הוא גדל בסביבתו וכמו כל יליד בעט במה שהוא גדל בתוכו לטובת תוצרת חו"ל, עם השנים, המרד פחת, הבינה עלתה ואיתה גם ההערכה לנוף ילדותו.

השוק שזוהה על ידי יזמים, עובר תהליך ג'נטרפיקציה בימים אלה ואיתו פרויקט בינוי שאפתני בשם "פרויקט נובה" (אכן, בחירת שם אומללה) לכן זאת המלצה שלי -  לכו לטעום ולכו לטעום עכשיו, רצוי בליווי הסיור הנפלא של מיקה ורותם

נתן דגה, שוק נתניה, צילום: ליאת נעמי שירית

תחנה ראשונה: נתן דגה

אצל נתן תמצאו ירוק, הרבה ירוק. כל הירוק שתוכלו לחשוב עליו, פלוס ירוק הזהב של התימנים - גת. גת טרי ללעיסה ומיץ גת לאלו שמחפשים סוטול אינסטנט. כל היופי הזה שוכב לו מתחת לטור מנדולינות ושאר כלי מיתר והקשה למהדרין. ביום שישי תוכלו לקנות גם קובניות, חילבה וסחוג, כמיטב המסורת התימנית.

תחנה שניה: תומר, ממעדני אטלן

תומר יודע לפנק. שבו על הבר ובקשו דגימה מהכל. אכלנו וטעמנו ערק, סלט צ'רשי, סלט משוויה הורס, קציצות לחם, קציצות פראסה, קציצות תפוח אדמה. הכל ללקק את האצבעות. קציצות הדגים שלו וטבחה בלסלק הם שני סירים מעולים.

דוכנים ותיקים לצד מקומות חדשים, צילום: ליאת נעמי שירית

תחנה שלישית: בר הקופסה

אם חיפשתם יותר אווירת "מחנה יהודה" - פה תמצאו את הוויב. בר יין וקוטלים שכונתי ומעוצב, הקרוי על שם האצטדיון המיתולוגי של נתניה, עם מטבח כשר. הטריבונה, מתחם חדש בחלקו העליון של "חצר השוק" עם חלומות להפוך לשרונה של נתניה, תמצאו פוד טארק, מוזיקה שנותנת בראש, אוכל שפונה לפודיז וקהל צעיר שבא לבלות. אנחנו טעמנו קוקטייל טרופי ומרנג היביסקוס. הכל מוקצף ואניני כיאה לפודיז.

תחנה רביעית: הרצל והבוריקה

הבוריקה של הרצל קיימת מעל 60 שנה. הדוכן, מטר על מטר, מאכיל תורים ארוכים של מבקרים. הבוריקה, אחת ממנות הדגל של טוניס, עם עלים דקים מושלמים, מטוגנים עם ביצה ופירה תפוח אדמה. הרעיון הגאוני של לדחוף בוריק לתוך פיתה, היה של אלי, הבן של הרצל מיודענו, ומאז, השאר היסטוריה. טיפ קטן: חכו לראות אותו בוזק מלח על הבוריק. יש לו תנועת יד שבאה רק עם דם כחול.

אי אפשר בלי בוריקה, צילום: ליאת נעמי שירית

תחנה חמישית: בוקובזה

אם מצאתם ויטרינה ארוכה ותור אינסופי - הגעתם לבוקובזה. שפע של תוצרת ואוכל ביתי מוכן מגפילטע פיש ועד קציצות ערוק. כל מה שחלמתם עליו - בוקובזה יגיש לכם בקופסא.  גיא בוקובזה, דור שלישי למוסד הזה, הוא אחד הסוחרים היותר מקסימים שתפגשו בשוק. איש עדין עם לב גדול.

אמרת שוק נתניה - אמרת סנדוויץ' סוסו, צילום: ליאת נעמי שירית

תחנה שישית: סנדוויץ' סוסו

אמרת שוק נתניה - אמרת סנדוויץ' סוסו. יוסי, דור שלישי לסנדוויץ' סוסו, מוכר את אותה לחמניה משנת 61. מטבח שלם בלחמניה מטוגנת או בגט, עם טונה, ביצה קשה, תפוח אדמה ודיר באלק לשכוח - אריסה או לימון כבוש, מזל שאת הסנדוויץ הזה אפשר לחלק לשניים.

תחנה שביעית: מסעדה גאורגית

בפינה הגאורגית דגמנו חינקלי עם הדגמה חיה, מדוגמנית הבית, איך שותים/אוכלים חינקלי. אני שבקתי אבל תשאירו מקום לקינוח.

תחנה שמינית ואחרונה: דוכן העוגיות של אילן

תפארת השקדים, המקרון של הטריפוליטאים עם מסטיקה, טייק של עוגיות אמרטי מאיטליה - קבלו את עוגיית העבמבר.

שוק נתניה כפי שלא הכרתם בהדרכת מיקה פודארט ורותם מימון, צילום: ליאת נעמי שירית

אפילו שלא היינו ב”פינוקי הכרמל", כי המסעדה קטנה מלהכיל קבוצות, אבל אי אפשר לדבר על שוק נתניה מבלי לציין את המלכה האם. זאת אולי מסעדת פועלים בהגדרה, אבל, אני זורקת את כל מסעדות המישלן מהחלון בשביל ישיבה ב”פינוקי הכרמל". גם כאן המטבח הטריפוליטאי מככב ועל השולחן תפגשו מנות כמו טבחה בלסלק עם תפוחי אדמה, בשר, שעועית ועלי מנגולד שבושלו לכדי גוון שחור ירוק מרוכז; תבשיל שעועית שבושל ברוטב עגבניות; קוסקוס ועוד. זהו. עופרה גמורה. בשורות טובות שוק נתניה.

לפרטים נוספים אודות הסיורים בשוק נתניה

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר