כל הסיבות והדרכים להתחיל לאכול יותר אוכמניות

כל מה שצריך לדעת על אוכמניות - היתרונות הבריאותיים שלהן, טיפים לקנייה נכונה ומה כדאי להכין איתן

להוסיף אוכמניות לתזונה. צילום: Getty Images

קטנות, עסיסיות ומתוקות, אוכמניות הן מהפירות הפופולריים ביותר, גם בזכות היותן ורסטיליות להפליא. ניתן לשלב אותן בקלות במאפים, משקאות, מנות מלוחות ועוד. אבל חשוב מכך, אוכמניות נחשבות ל"סופרפוד" (מזון-על) כבר שנים, הודות לרשימת היתרונות הבריאותיים המרשימה שלהן.

האוכמניה היא פרי קטן ועגול, הגדל על שיחים, ומקורו בצפון אמריקה. הן קרובות משפחה של הרבה סוגי פירות יער אחרים, כולל חמוציות, אוכמניות אדומות ואוכמניות יער.

גדלות על שיח, צילום: איתיאל ציון

כדי להבין טוב יותר מה הופך את האוכמניות לכל כך בריאות, באתר של מרתה סיטוארט התייעצו עם מומחי תזונה ובישול, וחזרו עם כמה תובנות מעניינות במיוחד. הנה כל מה שצריך לדעת על אוכמניות - היתרונות הבריאותיים העיקריים שלהן, טיפים לקנייה נכונה, ומה כדאי לעשות איתן במטבח.

יתרונות תזונתיים ובריאותיים
האוכמניות זכו לכינוי "סופרפוד" ו"סופרפרוט" במספר מחקרים, ולא בכדי. הנה כמה מהיתרונות הבולטים שלהן.

אוכמניות, כמה קטנות - ככה בריאות, צילום: Getty Images

נוגדי חמצון
"הפירות העסיסיים הללו הם מהמקורות הטובים ביותר לנוגדי חמצון - תרכובות מועילות הנלחמות ברדיקלים חופשיים", אומרת איימי מוייר, דיאטנית ועוזרת פרופסור באוניברסיטת צפון קרוליינה בגרינסבורו. רדיקלים חופשיים הם מולקולות מזיקות הפוגעות ב-DNA ובתאים. תהליכים גופניים פנימיים מייצרים חלק מהם, בעוד אחרים מגיעים מגורמים סביבתיים כמו זיהום אוויר ועשן טבק. אם רדיקלים חופשיים מצטברים בגוף, זה יכול לגרום לעקה חמצונית, גורם משמעותי למחלות כרוניות כמו סרטן ומחלות לב. עם זאת, נוגדי חמצון (כמו אלו שנמצאים באוכמניות) יכולים להילחם ברדיקלים חופשיים ולהפחית עקה חמצונית, ובכך לסלול את הדרך לבריאות משופרת.

אוכמניות ידועות בתכולה הגבוהה שלהן באנתוציאנינים, פיגמנט צמחי נוגד חמצון שנותן לחלק מהפירות והירקות את הגוון הסגול-כחול האייקוני שלהם. מוייר מסבירה שאנתוציאנינים ראויים לציון מיוחד בזכות היתרונות הנוירו-מגנים שלהם, כולל שיפור בתפקוד המוטורי והקוגניטיבי. אוכמניות מכילות גם נוגדי חמצון כמו פוליפנולים, ויטמין C, קוורצטין וטנינים, מה שיוצר קוקטייל עשיר של חומרים מזינים מועילים.

סיבים תזונתיים
"הפירות הקטנים האלה הם מקור טוב לסיבים תזונתיים, המספקים כ-3.6 גרם למנה של כוס", אומרת מוייר. "הם מכילים גם סיבים מסיסים וגם בלתי מסיסים; סיבים מסיסים סופגים מים במעי, בעוד שסיבים בלתי מסיסים לא. סיבים מסיסים (שנמסים במים) יכולים לעזור בהורדת כולסטרול גבוה, גורם סיכון למחלות לב, בעוד שסיבים בלתי מסיסים (שאינם נמסים במים) יכולים לעזור בהקלה על עצירות או תנועות מעיים לא סדירות", מציינת מוייר. אין ספק שעבור פרי כה קטן, האוכמנייה המרשימה בהחלט ראויה למוניטין שלה כסופרפוד.

פינוק מתוק וגם בריא, צילום: איתיאל ציון

קניית אוכמניות
"כשהולכים לקנות אוכמניות, חפשו פירות עם עור חלק, מלא ומוצק, המעידים על איכות גבוהה", אומרת מישל הול, שפית מדריכה בבית הספר לאמנות הקולינרית אוגוסט אסקופייה. "אם אתם קונים אוכמניות באריזת פלסטיק, וודאו שכולן מוצקות," היא מוסיפה.

"אפילו אם פרי בודד בקופסה מעופש, דולף או מצומק, זה יכול להעיד על כך שהפירות אינם טריים או עסיסיים בכלל", אומרת הול. "בנוסף, בחרו אוכמניות בגוונים של סגול כהה או כחול עמוק, המייצגים בשלות אופטימלית", היא מוסיפה.

איך לאכול אוכמניות?
כשמדובר באכילת אוכמניות, האפשרויות הן אין-סופיות. אכילתן טריות בחופן היא חוויה שאין שנייה לה, אבל הן גם משדרגות שייקים, דגני בוקר ודייסה. לאוכמניות יש גם שימושים רבים אחרים, הנה כמה מהם.

חיתוכיות עם אוכמניות, צילום: לירון אלמוג

אפייה עם אוכמניות
אם תרצו להשתמש בפרי במאפים (כמו עוגה עם אוכמניות או מאפינס), מומלץ לגלגל אוכמניות קפואות בכף קמח לבן (שהופחתה מהמתכון) לפני הוספתן לבלילה בשלב האחרון. זה מונע מהן להתפוצץ ומוסיף לחות נוספת בזמן האפייה. "תהיה לכם גם בלילה נקייה יותר ואפויה יותר באופן אחיד", מסבירה הול.

מתכון לחיתוכיות טחינה ואוכמניות

מנות מלוחות
"נסו לשלב אוכמניות ברוטב ברביקיו", ממליצה סטפני וייט, מורה-שפית, "הטעם המתוק-חמצמץ של האוכמניות ישלים את התיבול. "אתם יכולים גם להוסיף אוכמניות טריות לסלטים כתוספת עסיסית או קומפוט אוכמניות מעושן עם סלמון מעושן ובאגט כמנה ראשונה", מציעה הול. למנה מתוקה עם נגיעות מלוחות, פירוגי אוכמניות הם מנה מועדפת - ואל תשכחו להוסיף ריבת אוכמניות מהירה לצלחת הגבינות שלכם".

משקאות
"במחלקת המשקאות, אוכמניות מצוינות להקפאה לקוביות קרח, להשריה במים או תה, או לבישול סירופ סוכר", אומרת הול. "אנחנו אוהבים לזרוק אוכמניות קפואות לשייקים לתוספת מהירה של מתיקות ובריאות. ולגיוון של לימונדה תות - נסו את לימונדה מרעננת עם אוכמניות ונענע.

טעמים משלימים
אם אתם רוצים להוסיף אוכמניות למתכונים שלכם, זכרו שלפרי יש טעם מתוק עם נגיעה של חמיצות ואדמתיות. פרופיל טעמים זה עובד טוב עם מרכיבים חמים כמו וניל, קינמון וכוכב אניס, "הוא יכול גם לאזן מרכיבים כמו ג'ינג'ר, חומץ בלסמי, ופירות הדר, כולל לימון ותפוז", מסבירה וייט.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר