קשה לפספס את הניחוח המתוק והמרענן של פירות ההדר שממלא את האוויר ומבשר על בואו של החורף. בלקט ישראל, ארגון הצלת המזון הלאומי, נתקלים רבות בתופעה מצערת - מדי שנה, אלפי קילוגרמים של פירות הדר איכותיים נפסלים למכירה.
הסיבות רבות - צורה לא אחידה, קליפה מחוספסת, או כתם קטן שאינו פוגע כלל באיכות הפרי. למעשה, פירות שאינם "מושלמים" למראה, עשירים באותה המידה בערכים תזונתיים כמו הפירות "המושלמים"- הטבע לא תמיד מגיע בצורות סימטריות. בלקט ישראל אוספים את התוצרת החקלאית העודפת ומעבירים אותה לעמותות ומהן לנזקקים מכל רחבי הארץ.
ויטמין C בשיאו
בכל הנוגע לוויטמין C, פירות ההדר הם המובילים הבלתי מעורערים. תפוז וחצי ביום מספקים את כל כמות הוויטמין היומית המומלצת. אך זה רק קצה הקרחון - פירות ההדר מכילים לא פחות מ-200 פיטוכימיקלים ייחודיים, שתורמים למניעת מחלות ולשיפור תפקוד מערכות הגוף השונות.
הסוד טמון בציפה הלבנה
מה שנראה כמו "החלק הפחות טעים" של הפרי, הוא למעשה אוצר תזונתי. הציפה הלבנה והקרומים שבין הפלחים עשירים בפקטין - סיב תזונתי חשוב המסייע בוויסות רמות הכולסטרול והסוכר בדם. זו הסיבה שעדיף לאכול את הפרי בשלמותו ולא רק לסחוט למיץ. הסיבים התזונתיים משפרים את תחושת השובע ואת פעילות המעיים, ובונוס נוסף – ערכם הקלורי של פירות ההדר הוא בממוצע רק 40-45 קלוריות ל-100 גרם.
מדריך ההדרים: משפחה אחת, המון אישיות
למרות שכולם שייכים למשפחת ההדרים, כל פרי מביא עמו טעם וסגולות ייחודיות משלו. בעוד שהתפוז מוכר בטעמו המתוק והמאוזן, האשכולית מפתיעה במרירותה המרעננת, והלימון מככב בחמיצותו העזה. ההבדלים אינם באים לידי ביטוי רק בטעם - הם משקפים הרכב שונה של חומרים פעילים בכל פרי.
פירות כתומים - תפוזים וקלמנטינות
הצבע הכתום אינו רק יפה ומפתה - הוא מעיד על נוכחות של בטא קרוטן (שהופך לוויטמין A בגוף), החיוני לראייה תקינה, במיוחד בלילה. בנוסף, הוא מסייע בעיכוב תהליכי הזדקנות של העור והגוף.
אשכוליות
האשכולית היא פרי מיוחד במינו. היא מכילה חומר הנקרא נרינגנין (Naringin), שמעניק לה את המרירות האופיינית לה אשכוליות אדומות עשירות גם בליקופן הנותן להן את הצבע האדום ולגופנו את היתרון כנוגד חמצון חשוב ביותר (הנמצא גם בעגבנייה).
לימון
הלימון ,כמאמר הקלישאה, אכן מוסיף המון. מעבר לתרומתו הקולינרית, הוא עשיר בוויטמין C ובאשלגן. טיפ שימושי: מריחת מיץ לימון על עקיצות יכול להקל על גירוד מעקיצות יתושים.
פומלה
הענקית של משפחת ההדרים מכילה כמות נכבדת של ויטמין C, נוגדי חמצון, אשלגן וסיבים תזונתיים
איך להפיק את המיטב מפירות ההדר?
כאמור, בחירת פירות הדר טובים אינה מסתכמת במראה מושלם. אז הנה כמה טיפים שימושיים במיוחד - בבחירה, אחסון ואכילה.
- פרי כבד ביחס לגודלו מעיד על עסיסיות.
- ריח נעים מהקליפה מבשר על טעם טוב.
- אחסנו את הפירות במקום קריר ויבש, אך לא במקרר - הקור עלול לפגוע בטעמם.
- את הקליפות אפשר לייבש ולהשתמש בהן להכנת תה מרענן או כתוספת ריחנית לאפייה.
- שלבו פלחי הדרים בסלטים, תבשילים ואפילו בקינוחים לתוספת טעם ובריאות.
לסיום - קבלו מתכון קליל שתודו לנו עליו.
סלט פומלית ותותים
מצרכים:
- 2 פומליות
- סלסלת תותים
- 2 כפות סוכר
אופן הכנה:
- מקלפים את הפומליות, מפלטים את הפלחים וחותכים לחתיכות בגודל של כסנטימטר.
- שוטפים היטב את התותים וחותכים לקוביות.
- מערבבים הכל בקערה עם הסוכר.
הכותבת היא מורן קילזי, דיאטנית ומנהלת תוכניות תזונה בלקט ישראל
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו