בחודש האחרון, סוכריות צבעוניות בצורות שונות, שנראות כמו קריטסלים, מטריפות את הטיקטוק • מאיפה הן הגיעו, ממה הן מורכבות, איפה קונים ואיך מכינים? • הנה כל מה שצריך לדעת על הטרנד המוזר
מתוק, צבעוני ודביק, בפעם האחרונה שממתק שנראה כמו נלקח ישירות מביתם של עמי ותמי שיגע את המדינה (והעולם) קראו לו רולאפס. עברה שנה פלוס, הרולאפס, כטיבם של טרנדים נעלם כמעט לחלוטין וכעת מסמתן שמחליף אותו טרנד מתוק אחר, הפעם באדיבות שורשים הרחק מעבר לים, ביפן, וקוראים לו קוהאקוטו – ובעברית: ממתקי קריסטל אכילים.
מה זה בעצם הממתק הזה?
קוהאקוטו (Kohakutou) הוא ממתק יפני מסורתי (琥珀糖)) שנראה כמו אבני קריסטל אכילות קטנות, אפשר לתרגם לאבני ענבר או פשוט לקרוא להם, ממתקי קריסטל אכילים. ייחודו של הממתק הוא לא רק במראה הצבעוני והאינסטגרמי שלו אלא במרקמו: הממתק מתאפיין בשכבה חיצונית פריכה וקשיחה ומרכז ג'לטיני רך. מה שהופך את הקוהאקוטו לכל כך מרהיב זו היכולת לצבוע אותו בצבעים עזים ולעצב אותו בצורות מרהיבות (שמזכירות קריסטלים ויש האומרים אפילו תכשיט ומכאן מקור שמם), ובכך להפוך אותו לפרזנטור מושלם לפלטפורמות כמו אינסטגרם וטיקטוק. בלוגרי אוכל, משפיענים וחובבי קולינריה מתלהבים לשתף את היצירות הצבעוניות שלהם, מה שהוביל להתפשטות האשטגים כמו #Kohakutou ו #EdibleJewels-עם מאות סרטונים ברשת (כולל גם לא מעט בארץ) המתעדים את תהליך הכנתו.
ממה הם עשויים?
ממתקי הקריסטל עשויים ממספר מרכיבים עיקריים:
אגר אגר: חומר ג'לטיני שנותן מבנה וקשיחות לממתק. הוא מופק מאצות ים ומהווה חלופה צמחית לג'לטין.
מים: המרכיב הנוזלי העיקרי שממיס את אבקת האגר והסוכר ויוצר את בסיס התערובת של הקוהאקוטו.
סוכר: ממתיק את הקוהאקוטו ותורם למרקם שלו. כשמחממים אותו יחד עם אגר אגר ומים, הסוכר יוצר שכבה חיצונית פריכה תוך שהוא שומר על המרכז גמיש.
צבעי מאכל (אופציונלי): מוסיפים את אפקט הוואו כראוי למה שאמור לככב ברשתות החברתיות ולייצר כמה שיותר לייקים.
תמציות טעם (אופציונלי): מחזקות את הטעם והארומה של הממתק. ניתן להשתמש בתמציות פירות, משקאות ממותקים, קפה, תה, אלכוהול וכיו"ב.
אבקה מוזהבת ונצנצים (אופציונלי): גם כאן, זו ממש לא חובה אבל זה לגמרי משדרג את זה מממתק ליצירת אומנות של ממש.
איפה אפשר להשיג?
שתי אופציות - אתם יכולים להכין לבד ואז לחסוך לעצמכם לא מעט כסף או לקנות. איפה קונים? קודם כל שימו לב כי מי שמוכר את הממתקים באופן פרטי או בחנויות לרוב יגבה מחיר לא זול, שיתחיל בעשרות שקלים לכמות קטנה ויטפס למאות שקלים למארז גדול. ניתן להזמין ברשת בארץ או בחו"ל, אנחנו מצאנו מארזים באמאזון וב-e-Bay ויש כמובן באתרים נוספים.
בארץ ניתן להשיג בעיקר ממוכרים פרטיים (משפיעני רשת ובלוגרים של אוכל) במספר חנויות קטנות, פיצוציות וכיו"ב ומי שמחפש את הטאץ' היותר אותנטי - בחנות בשם Mochikva בתל אביב המתמחה במוצרים לחובבי התרבות הקולינרית היפנית - מוצ'י, באבל תה ועוד
"אכן יש טירוף מסביב לזה, אבל הוא בעיקר ויראלי", מאשרת לנו בלוגרית האוכל דיאנה גלבוב המתחזקת חשבונות אינסגטרם, טיקטוק ויוטיוב עם עשרות אלפי עוקבים. "נראה לי שאנשים בארץ פשוט מוקסמים ומתעניינים מאוד בכל מה שקשור לתרבות היפנית ובמיוחד באוכל שלהם שהוא מאוד ייחודי וצבעוני וזה באמת מצטלם נפלא לרשתות החברתיות. תוך כמה ימים, הסרטונים שהעליתי התפוצצו בטירוף. יש להם מעל לחצי מיליון צפיות בכל הפלטפורמות שזה עלה בהן. זה מטורף".
כמה זה מורכב?
"בסופו של דבר, זה גם משהו שדי קל להכין לבד, רק צריך סבלנות כי התהליך של הייבוש זה משהו שלוקח לפעמים גם שבוע. המרכיבים מאוד בסיסיים: מים, סוכר ואגר אגר. זה מצחיק שלפני כמה חודשים חוץ מבלוגרים של אוכל ואנשים שהעיסוק שלהם הוא בעולם האפייה לא הרבה אנשים ידעו מה זו לדוגמה אבקת אגר אגר. היום כבר יש מחסור בחלק מהחנויות, ובכל מקרה, כשאת הולכת לחנות ושואלת את המוכרים אם יש להם אגר אגר, ישר יודעים שאת רוצה לקנות את זה בגלל הטרנד".
"אני יכולה להגיד לך בוודאות שיש מסביב לזה טירוף והרבה מאוד עניין. אני קיבלתי מלא תגובות, כשכולם כמעט כמובן רצו לדעת אם אני גם מוכרת את זה, התשובה היא לא. אני מעלה את הסרטונים כדי לשתף וללמד. מצד שני, אני יודעת שיש לא מעט בלוגריות ומשפיעני אוכל שכן מכינים את זה ומוכרים באופן פרטי, ובהחלט יש לזה ביקוש. אנשים מוכנים, כמו שהיה עם הרולאפס, לשלם לא מעט כסף כדי להשיג מארז כזה ולו רק כדי להרגיש שהם 'חלק מהטרנד"'.
טעויות שכדאי להימנע מהן ושאלות נפוצות רגע לפני שאתם מסתערים על הטרנד:
האם אפשר להשתמש בג'לטין במקום אגר אגר? התשובה הקצרה היא לא. אי אפשר להשתמש בג'לטין כדי להכין גבישים אכילים עם קרום יציב. לג'לטין יש טווח נקודת התכה של בין 31.7 מעלות צלזיוס ל- 34.2 מעלות צלזיוס. אם טמפרטורת החדר עולה על טווח זה, הג'לי שהוכן עם ג'לטין עשוי להימס. לעומת זאת, לאגר אגר יש נקודת התכה גבוהה יותר, בין 85 מעלות צלזיוס ל-95 מעלות צלזיוס. כתוצאה מכך, ג'לי או סוכריות גומי שהוכנו עם אגר אגר נוטים להיות יותר שבירים, מה שמאפשר לייבש אותם בטמפרטורת חדר למשך מספר ימים מבלי לחשוש מהתכה או שחרור מים במהלך תהליך הייבוש.
מדוע הג'לי שלכם דביק ולא הופך למוצק?
כנראה שלא הרתחתם את תערובת האגר אגר למשך זמן מספק, במילים אחרות, אבקת האגר אגר לא נמסה לגמרי במים. תערובת האגר אגר עשויה להיות מאתגרת יותר להמסה בהשוואה לג'לטין. היא דורשת טמפרטורה גבוהה יותר וזמן חימום ארוך יותר כדי להימס, וכדי להבטיח המסה מלאה חשוב להביאה לרתיחה מלאה ואז להמשיך לבשל על אש נמוכה תוך ערבוב רציף של לפחות 5 דקות.
האם אפשר להשתמש בממתיק מלאכותי במקום סוכר?
גם כאן התשובה הקצרה היא לא. הסוכר לא רק מספק מתיקות אלא גם תורם למרקם הפריך ולמבנה של קרומי הגבישים. מכיוון שממתיקים מלאכותיים לא נוטים להתגבש באותו אופן כמו סוכר גרגרי, ללא קשר לזמן הייבוש, ג'לי שהוכן עם ממתיקים מלאכותיים לא יפתח קרום פריך ודמוי גביש. מכיוון שרוב המשקאות הקנויים משתמשים בממתיקים מלאכותיים במקום סוכר, חשוב לא להפחית את כמות הסוכר במתכון.
*שימו לב שמדובר בכמויות מומלצות. הן משתנות לפי מספר וגודל הקריסטלים שאתם רוצים להכין
450 גרם סוכר
300 מ"ל מים
7.5 גרם אגר אגר
אבקת זהב ונצנצים אכילים
תבניות בצורות לפי בחירתכם
אופן ההכנה:
מכניסים את כל המרכיבים לסיר ומעבירים לבישול על אש בינונית לכעשר דקות או עד שהכל נמס. חשוב להקפיד שהתערובת תגיע לרתיחה.
את הסירופ שנוצר מוזגים לתבניות ומוסיפים צבעי מאכל ותמציות טעם לבחירתכם (כאן המקום להיות יצירתיים בבחירת הצבעים והצורות). מעבירים לקירור במקרר לכ- 20-30 דקות.
לאחר הקירור: מחלצים את הג'לי שנוצר מהתבניות וחותכים לצורות שונות. מוסיפים זהב ונצנצים (אם רוצים) ומעבירים לייבוש של שבוע - שבוע וחצי (תלוי בעובי הממתק). חשוב להתאזר בסבלנות בשלב הזה ולא "לעגל פינות" אם רוצים לקבל תוצאה מושלמת. ניתן כמובן לבדוק אם זה מוכן לפי מידת הקראנץ' החיצוני.
לאחר 4-5 ימים הופכים את הקריסטלים כדי שיתייבשו גם מהצד ההפוך, וזהו. מזל טוב. יש לכם סוכריות צבעוניות מושלמות.