בעוד שאנחנו רגילים לשטוף בעיקר ירקות ופירות לפני אכילתם, השאלה לגבי שטיפת ביצים מעוררת לעיתים קרובות בלבול.
על פי משרד הבריאות הישראלי אסור לשטוף ביצים, מכיוון שהשטיפה עלולה לגרום לחדירת חיידקים דרך הקליפה, כמו למשל חיידק הסלמונלה. עם זאת, משרד הבריאות מציין שאם רוצים להכניס את הביצה יחד עם הקליפה לבישול ממושך (כמו בחמין), ניתן לשטוף את הביצה מיד לפני השימוש, וכך לא יהיה מספיק זמן להתפתחות החיידקים.
משרד הבריאות לא ממליץ לקנות ביצים בשווקים וחנויות לא ממוזגות, ביצים ללא סימון, סדוקות או שבורות או שקליפתן אינה נקייה.
מכתב מאת המחלקה לפיקוח על מוצרים מן החי – השירותים הווטרינריים במשרד החקלאות, בנוגע לניקוי ביצים בלולים, אומר כך: "השירותים הווטרינרים אוסרים על ניקוי ביצים. ביצים מלוכלכות הן ביצים אסורות לשיווק היות שנחשפו לרמת זיהום גבוהה יחסית לביצה שהוטלה ולא התלכלכה, זיהום שבסבירות גבוהה חדר אל תוך הביצה. שיוף הביצים או שטיפתן לא מוחקים את העבר הזיהומי של הביצים אלא רק מסתירים אותו ולכן הם אסורים. שטיפת הביצים עצמה יכולה להחדיר זיהום לתוך הביצים, בנוסף לזיהום שכבר חדר.
"שטיפה יכולה לגרום להחדרת חיידקים, מים מלוכלכים וחומרי ניקוי אל תוך הביצים. הסיבה לאיסור שיוף או ניגוב הלכלוך – קליפת הביצים היא לא רק מחוספסת אלא גם מחוררת, ולכלוך שאליו נחשפת הביצה חודר גם לחרירים שבקליפה ולכן נשאר גם לאחר שיוף. בתעשיית הביצים מבוצע טיפול בחום בתנאים מבוקרים ובטיחותיים ולכן לשם מופנות ביצים בעלות סיכון מיקרוביאלי גבוה לבריאות הציבור".
ממשרד הבריאות גם נמסר כי יש להקפיד על שטיפה יסודית של הידיים במים וסבון לפני ואחרי הטיפול בביצים או באריזתן, ולנקות ניקוי יסודי את הכלים שבאו במגע עם הביצים הגולמיות, על מנת למנוע העברת חיידקים למזונות אחרים או לביצים המבושלות.
ומה לגבי אחסון הביצים? ובכן, מותר לאחסנן אך ורק במקרר, ולהפקיד בינן לבין מזונות לא מבושלים כמו בשר וירקות, על ידי אחסונן בכלי פלסטיק סגור או במקום נפרד במקרר.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו