קינמון בקפה? טרנד הטיקטוק החדש שמבטיח ירידה במשקל

התבלין הוותיק תפס תאוצה ברשתות החברתיות, עם אלפי סרטונים שמבטיחים ירידה במשקל אחרי צריכה שלו • מה למדע יש להגיע בנושא? בואו נגיד שלא כדאי לבנות הטרנד

תבלין ארומטי עם פוטנציאל בריאותי עצום. קינמון. צילום: grmarc / freepik

קינמון שימש במשך אלפי שנים לטיפול במגוון מחלות והוספת טעם למאכלים שונים. שני הסוגים המוכרים של הקינמון הם קינמון ציילון המכונה גם "קינמון אמיתי", וקינמון קָסִיָּה, הנפוץ והקל יותר להשגה.

ההבדל המרכזי ביניהם טמון בכמות הקומָרִין, כימיקל טבעי המצוי בקינמון קָסִיָּה בכמות גבוהה יותר ועשוי להזיק לכבד בצריכה ממושכת. מאידך, קינמון ציילון מכיל כמויות נמוכות בהרבה של הקומָרִין ונחשב בטוח יותר לשימוש ארוך טווח.

קינמון מוסיף המון, צילום: daria-yakovleva / Pixabay

קינמון לא רק משפר את הטעם של מאכלים ומשקאות, אלא גם טומן בחובו מגוון תכונות בריאותיות. בשנים האחרונות, הוא הפך לחלק בלתי נפרד ממגוון טרנדים ואחד מהם, שכבש לאחרונה את הרשתות החברתיות ומככב בסרטוני טיקטוק ואינסטגרם, הוא הוספת קינמון לקפה כדרך לזרז ירידה במשקל. תומכי השיטה טוענים שהקינמון מסייע באיזון רמות הסוכר בדם, משפר את הרגישות לאינסולין ומגביר את קצב חילוף החומרים. האמנם?

מה אומר המדע?

מבחינה מדעית, הראיות שתומכות בתיאוריה הזו חלקיות. לפי מחקר מטא אנליטי באתר המדעי Critical Reviews in Food Science and Nutrition שקיבץ 35 מחקרים שונים שנערכו בנושא והתקיימו לאורך תקופות של בין חודשיים לשישה חודשים, נטילת קינמון בכמויות של עד 1.5 גרם ליום (כחצי כפית) עוזרת להקטין את היקף המותניים בכמעט 2 ס"מ.

ממחקר מטא אנליטי נוסף שקיבץ תחתיו 21 מחקרים נוספים בהם לקחו למעלה מ-1000 משתתפים מהמזרח התיכון או תת היבשת ההודית ופורסם אף הוא באתר, עלה כי קינמון את המשקל ב-0.92 ק"ג. עם זאת, הוא לא שינה את הרכב השומן או מסת הגוף של המשתתפים והשינויים תועדו בעיקר בקרב אנשים שסובלים מבעיות מטבוליות כמו סוכרת סוג 2 ולכן לא בהכרח ישפיעו באותה מידה על כלל האוכלוסייה.

איך הקינמון תורם לתהליך הירידה במשקל?

כאשר רמות הסוכר בדם יציבות, הקינמון יכול לסייע במניעת עליות וירידות חדות שיכולות להוביל להתפרצויות של רעב, מה שמוביל לאכילה פחותה במהלך היום.

אפשר לשלב אותו בתפריט, אבל לא לבנות עליו, צילום: freepik

הקינמון יכול לסייע בפירוק מהיר של שומן כאשר הגוף זקוק לו לאנרגיה, ובנוסף גורם לתחושת שובע ממושכת על ידי האטת מעבר המזון מהקיבה למעי הדק. לפי בית הספר לבריאות הציבור של אוניברסיטת הרווארד, ארבע כוסות קפה ביום מפחיתות את אחוזי השומן בגוף בכ-4%. בנוסף, לקפה יש רמות גבוהות של סיבים תזונתיים, המסייעים בתחושת שובע ותורמים לשמירה על משקל בריא.

קיימות ראיות לכך שקינמון גם תורם גם לשיפור בריאות הלב וכלי הדם, הודות ליכולתו להוריד את רמות הכולסטרול הרע בגוף. כתוצאה מכך, ירידה ברמות השומן בדם והפחתת דלקות מערכתיות יכולים לתרום לתהליך הירידה במשקל ולשיפור הבריאות הכללית.

תופעות הלוואי והסיכונים שבקינמון

למרות היתרונות הבריאותיים של קינמון, חשוב לצרוך אותו במתינות - במיוחד את קינמון הקָסִיָּה, שידוע בתכולת קומָרִין גבוהה. כימיקל זה בצריכה מוגברת עלול לגרום נזק לכבד, ואף להוביל להרעלת מתכות כבדות אם נצרך בכמויות גבוהות לאורך זמן. ההמלצה היא לצרוך לא יותר מכפית ביום.

קפה הוא חבר, צילום: GettyImages

השפית ואישיות הטלוויזיה האמריקאית ג'וליה צ'יילד אמרה פעם: "אינך צריך להוכיח שום דבר לאף אחד", אבל אם מדברים על פתרונות קסם מהרשת כמו קפה עם קינמון, אולי כדאי להוכיח את זה קודם למדע. למרות שלקינמון יש יתרונות בריאותיים מוכחים כמו הפחתת רמות הסוכר והכולסטרול, הדרך לירידה במשקל עדיין דורשת יותר מכוס קפה וצריכה להיות משולבת עם אימוץ אורח חיים בריא, הכולל תזונה נכונה לצד פעילות גופנית. אם אתם מחפשים קיצורי דרך כדאי שתזכרו: זה אולי נותן טוויסט נחמד לכוס הקפה שלכם ומצטלם יפה לטיקטוק, אבל לא יעזור לכם להשתחל לג'ינס שעלה עליכם לפני עשור.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר