ראש השנה מביא עמו את פתיחת עונת הרימונים אבל למרבה השמחה, היא ממשיכה איתנו לאורך חג הסוכות ואף אחריו. הרימון נחשב לפרי בריא מאוד, בעל לא מעט סגולות, בין היתר בזכות צבעו האדום, אבל לגבי המיץ שלו - הדעות חלוקות. ביקשנו מאיילת בירן, דיאטנית קלינית במכבי שירותי בריאות, לעשות לנו סדר בנושא - למי אסור, כמה מותר ומה עדיף - בפרי או במיץ?
״רימון הוא פרי עשיר מאוד בגרעינים, ובהם זרעים וציפה המכילה סיבים, סוכר וחומרים נוספים״, אומרת בירן, ״מכיוון שהרימון מכיל זרעים, כאשר מכינים מיץ רימונים טוחנים את הזרעים הללו, וכאשר אוכלים רימון לועסים את הזרעים הללו - ולכן בשני המקרים מקבלים את הערכים החיוניים שבזרעים, ומכאן גם היתרונות הבריאותיים החזקים של מיץ הרימון״, היא מסבירה.
לרימון יש סגולות רבות לבריאות, כשבין היתר צבעו האדום מכיל נוגדי חימצון רבים, המסייעים בריפוי דלקות ובמניעת מחלות דלקתיות כמו סרטן, מחלות לב ודימנציה - או ירידה בקוגניטיביות. ״לכן, הרימון חיוני לשימור הזיכרון ולתפקוד תקין של המוח״, אומרת בירן, ״והוא גם עוזר באיזון של לחץ הדם״.
בנוסף, ברימונים יש חומר בשם פוליפנולים, שבריא מאוד ועוזר למניעת הזדקנות, ולבריאות תקינה של המערכות״. הפרי מכיל רכיבים חשובים נוספים כמו סיבים תזונתיים, שעוזרים לאזן את רמות הסוכר ולאפשר תפקוד תקין של מערכת העיכול. ״יש בו גם הרבה ברזל, יחסית למזונות מהצומח, ויש בו ויטמין סי שעוזר לספיגה של הברזל״, בירן מוסיפה.
אז מה הבעיה עם מיץ רימונים?
מעבר לערכים התזונתיים הרבים של הרימון, הפרי עשיר בסוכר, כאשר סוחטים את המיץ מאבדים את הסיבים שבו - וכך מכניסים לגוף בבת אחת כמות סוכר גדולה, ללא מסננים. בירן מסבירה: ״הסוכר הזה מגיע ישירות למחזור הדם, ומעלה בו מיד את רמות הסוכר. כתוצאה מכך מאותגר איזון רמות הסוכר בדם, ולכן לאנשים עם סכרת לא מומלץ בכלל לשתות מיץ רימונים״, היא אומרת.
גם לאנשים עם רמות גבוהות של שומנים מסוג טריגליצרידים (רמות סוכר גבוהות שמגיעות לכבד ושם הופכות לטריגליצרידים) - מיץ רימון לא מומלץ, הוא גם פחות מומלץ לאנשים עם בעיות במערכת העיכול כמו חסימות מעיים, עצירויות או אי סדירות של מערכת העיכול״, אומרת התזונאית.
בשורה התחתונה, את הרימון מומלץ לצרוך כפרי, ואת מיצו ניתן לצרוך גם (לאדם הבריא), אך מומלץ לעשות זאת במינון לא גבוה - בכמות של כוס חד-פעמית רגילה (כוס קטנה של 120 סיסי), לדברי בירן. לצד זאת, למיץ רימונים יש השפעות נוספות ומפתיעות לא פחות: ״לאחר ששותים מיץ רימון עלולים לחוש בעפיצות, כמו ביין״, אומרת בירן.
״מומלץ לשלב זרעי רימונים עם יוגורט״, אומרת בירן, ״או כאשר שותים את מיצו - לעשות זאת במתינות, ולשלב יוגורט רב-חלבון או אגוזים לצדו, על מנת לעכב את קצב הספיגה של הסוכר. חשוב גם להימנע משתיית מיץ רימון לצד ארוחה עם פחמימות, כדי שלא תהיה כפילות בסוכר שנכנס אל הגוף.
בירן מסכמת ומסבירה כי אדם בריא יכול לשתות מיץ רימונים מאחר שיש לו ערכים חיוניים לגופנו, אך חשוב לדעת כי זה מקביל לממתק מאוד בריא. ״מדובר בכמות גדולה של סוכר פירות ביחידת זמן קצרה, אז זה קצת כמו לאכול ארטיק ממקור טבעי.
ובכל זאת מבחינת בירן - הפרי כמו שהוא מנצח. "הרימון מכיל גם ויטמין סי, ככל שהפרי אינו בשלמותו או במצבו הגולמי, כך יש בו פחות ויטמין סי. חשוב לזכור כי גם כאשר הרימון מבושל, הערכים התזונתיים שלו יורדים אף יותר״, היא אומרת.
את הרימון עדיף לשמור בקירור, לדבריה, כדי לשמור על ערכיו התזונתיים, "ומאחר שזה פרי עונתי - כדאי לאכול את פרי הארץ בעונתו״, מסכמת בירן.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו