החורף בפתח ובאופן טבעי, עונה חדשה מביאה עמה התרגשות מפירות העונה. כאשר אלו מתחילים לצוץ בשווקים, הגעגוע מיד מציף אותנו ואנחנו רצים למלא בהם את המקררים, מבקשים לאכול מהם כמה שיותר מהר.
אז רגע לפני החורף והגעת פירות העונה, ביקשנו לבדוק אילו פירות כדאי לקנות, מבחינת ערך תזונתי ותרומתם למערכת החיסונית, מה הכמות המומלצת לאכילה ואיך הכי מומלץ לאכול. פנינו לאיילת בירן, דיאטנית קלינית במכבי שירותי בריאות על מנת שתעשה לנו סדר בדברים ותיתן לנו כמה טיפים לאכילה נכונה של פירות.
"תמיד עדיף לאכול פירות שגדלים בארץ, באקלים ובסביבה ישראלית", היא אומרת, פירות קיץ כמו ענבים, אבטיח, מלון וכו' מגיעים אחרי קירור או מיובאים – ואז התרומה הבריאותית שלהם פחותה לעומת פירות העונה. במהלך החורף מומלץ לאכול פירות הדר, תותים וקיווי ובאופן כללי פירות העשירים בוויטמין סי, "על מנת לקבל נוגדי חמצון למניעת מחלות ולחיזוק המערכת החיסונית, גם אפרסמון הוא נהדר למי שאין לו בעיות בעיכול, כמו גם פירות אחרים בעלי קליפה עבה".
"פירות, מעצם היותם צבעוניים, מכילים אנטי אוקסידנטים, פיטוכימיקלים וחומרים המסייעים לפעילות ולחיזוק הגוף והעיניים, לצד מניעת הזדקנות ומחלות בטווח הארוך כמו סרטן. לכל צבע יש ערך תזונתי אחר, לכן חשוב לאכול מכל הצבעים ולהקפיד לגוון, כי לכל פרי יש את היתרונות שלו", לדברי בירן "אין פרי אחד יותר בריא מאחר, החוכמה היא לשלב ביניהם".
שלם או חתוך? ומה לגבי מיץ תפוזים?
בירן גורסת כח עדיף לא לחתוך את הפירות, "חשוב לאכול את הפרי כשהוא טרי ובשלמותו, כל עוד מדובר בקליפה אכילה ואין בעיות במערכת העיכול", כמו כן, "פחות מומלץ לצרוך פירות חורף כמיץ, כשויטמין C רגיש חשוף לאוויר הוא מתחמצן והופך לא פעיל".
הפירות מכילים סיבים תזונתיים החשובים לשמירה על תקינות מערכת העיכול, ומסייעים ליציאות תקינות ולמניעת סרטן מעי הגס. "אם אוכלים את הפרי בשלמותו, הוא משמש כמעין מסננת, ומאפשר לסוכר להיספג בדם בהדרגה".
כמה כדאי?
בקרב האוכלוסייה הבריאה, מומלץ לאכול בין 2-3 מנות פרי ביום. עם זאת, עבור אנשים עם בעיות בכליות, סוכרת או מחלות בדרכי העיכול, אשר מנועים מלאכול סיבים – מומלץ להתייעץ עם דיאטנית באופן פרטני. מאחר שהפירות עשירים בסוכר, חשוב לאכול אותם במינון מוגבל, בגיוון ובשילוב עם מזונות מכלל אבות המזון (כמו אגוזים וחלבונים ממוצרי חלב). כך קצב ספיגת הסוכר לדם יהיה איטי יותר, ולגוף יהיה קל יותר להתמודד איתו ואף לקבל ערכים תזונתיים.
עוד פרט מפתיע הוא שזה כלל לא משנה אם פרי הוא חמוץ או מתוק מבחינת כמויות הסוכר שבו, למשל, היא אומרת, "בלימון יש סוכר לא פחות מאשר בקלמנטינה, וכך גם בתפוח ירוק לעומת תפוח אדום. בפירות החמוצים יש תוספת של חומצה, אבל יכולה להיות אותה כמות סוכר".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו