ביום קיץ חם אין כמו אבטיח קר, צונן ומרענן. האבטיח הוא פרי קליל, מתוק ומרווה את הלב. האבטיח, שמלווה אותנו בחודשי הקיץ החמים, הוא לא רק פוטוגני במיוחד, אלא גם בעל יתרונות תזונתיים רבים. אין ספק שמבחינה בריאותית, זוהי בחירה עדיפה על פני כל חטיף או ממתק תעשייתי. לכבוד יום האבטיח הבינלאומי שהתרחש אתמול (שבת) ביקשנו מאור שוחט, דיאטנית מכבי שירותי בריאות בראשון לציון לספר לנו על היתרונות התזונתיים של הפרי האהוב ולתת לנו כמה המלצות לארוחות ביניים מרעננות שניתן להכין מאבטיח.
אז מהם היתרונות התזונתיים של האבטיח?
סיבים תזונתיים
הסיבים התזונתיים שבאבטיח תורמים לתחושת השובע ומסייעים לפעילות עיכול תקינה ולמניעת עצירות. הסיבים סופחים מים במעי, מה שמקל על מעבר המזון, מקדם פעילות מעיים תקינה ומסייע לשמירה על משקל תקין.
ויטמין A
האבטיח עשיר בויטמין A, נוגד חמצון חיוני השומר על עור בריא ומערכת חיסון חזקה. הוויטמין A מסייע גם בשמירה על הראייה. הוא חשוב לתפקוד תקין של מערכות הגוף השונות כמו מערכת החיסון והלב.
אשלגן
מינרל חשוב הממלא תפקיד מרכזי בתפקוד התאים והשרירים. האשלגן מסייע באיזון נוזלים בגוף, הפחתת לחץ דם, מניעת התכווצויות שרירים ושמירה על פעילות תקינה של מערכת העצבים והלב. יחד עם זאת, לסובלים ממחלות כליות כרוניות חשוב להימנע מצריכה מופרזת של אשלגן כדי להימנע ממצב של היפרקלמיה.
מהי הכמות המומלצת לאכילת אבטיח?
ב-100 גרם אבטיח יש כ-30 קלוריות בלבד. מנת פרי היא 150 גרם אבטיח ללא קליפה, שהם כוס קוביות אבטיח. כמו ברוב הפירות, כמות החלבון והשומן היא מינורית עד אפסית. ההמלצה לאוכלוסייה הכללית היא 2-3 מנות פרי ביום, מה שמאפשר לאכול עד 450 גרם אבטיח ביום - שווה ערך לשלוש כוסות או שלושה פלחי אבטיח.
לסוכרתיים – מנת פחמימה היא 200 גרם אבטיח (כוס וחצי של קוביות אבטיח).
על מנת לשמור על רמות תקינות של סוכר בדם מומלץ לאכול אבטיח כארוחת ביניים, בין 2 ל-3 שעות לאחר ארוחה.
כמה המלצות לארוחות ביניים מרעננות, קלילות וטעימות שניתן להכין מאבטיח
ארטיק אבטיח טבעי – הקפיאו קוביות אבטיח ואכלו לאחר ההקפאה.
שייק אבטיח – אבטיח, קרח ומעט נענע יכולים ליצור פשוט שילוב מנצח. אפשר לשלב כמובן גם פירות נוספים.
מנת אבטיח וקוביות בולגרית – מומלץ לשלב בין 150 ל-200 גרם אבטיח יחד עם קוביות בולגרית. הגבינה מתפקדת כתוספת חלבון לאיזון הטעמים והגברת תחושת השובע.
סלט אבטיח – עגבניות שרי, קוביות אבטיח, נענע, בצל ירוק וקוביות פטה. שימו לב - הוספת שמן זית לסלט מסייעת לספיגת הליקופן הקיים באבטיח ויכולה להוות יתרון תזונתי נוסף.
לסיום, האבטיח הוא לא רק פרי טעים ומרענן, אלא גם בחירה בריאותית חכמה. שיהיה לנו קיץ נעים, מתוק וצונן!
אור שוחט, דיאטנית מכבי שירותי בריאות בראשון לציון
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו