על בסיס סושי? הדיאטה היפנית שאתם חייבים להכיר

על פי מחקר חדש שעלה ב-Nutrition Journal, בריאות המוח של מי שניזון מתפריט יפני מסורתי הייתה טובה יותר • שיטת התזונה שמה דגש על אכילה מודעת ושילוב של דגים, פירות וירקות בתפריט

סושי. צילום: GettyImages

דיאטה בעידן בו ידוענים מקדמים זריקות הרזיה דוגמת אוזמפיק ומציגים מהפכים קיצוניים היא נושא שתמיד יככב בכותרות, ובכל פעם שיגעון תזונתי כזה או אחר יבלוט.

בכל הקשור לאימוץ דיאטות, נדמה כי כבר שמענו הכל: תזונה ים תיכונית, תזונה קטגונית, דיאטת אטקינס ועוד רבות וטובות, יותר ופחות מאחרות.

אנשים בימינו מנסים דיאטות שונות, צילום: gettyimages

אבל האם שמעתם על "הדיאטה היפנית"? מדובר באימוץ תזונה שאינה עשירה רק ברכיבים המסייעים בירידה במשקל, אלא גם תורמת לפי מחקרים בפן הבריאותי. בין השאר היא מפחיתה את הסיכוי ללקות במחלות דוגמת דמנציה (שיטיון). 

הדיאטה הזו אינה מפתיעה עבור מי שמכיר את התרבות היפנית, ששמה דגש על אכילה מודעת, איזון ואורח חיים פעיל. התזונה בה עשירה במאכלים המבוססים על דגים במקום בשר אדום, ומאכלים כמו פולי סויה, פטריות שיטאקי, יורו (פרי הדר), אצות ותה ירוק.

פולי סויה, צילום: @valeria_aksakova / Freepik

תפריט יפני מסורתי יכלול כאמור מזונות דוגמת דגים, ומאכלים מהים ובהם אצות, אורז ופירות (בעיקר פירות הדר), לצד המאכלים המייחדים את התרבות דוגמת מיסו, חמוצים יפניים, שלל פטריות ווריאציות עם פולי סויה כמו טופו.

חוקרים מהמכון הלאומי של יפן לגריאטריה וגרונטולוגיה פרסמו במרץ האחרון מחקר ב-Nutrition Journal, בו בוצעה סריקה על המוח של שתי קבוצות הכוללות 1,636 נחקרים יפניים (גברים ונשים) בין הגילים 40 ל-89. בכל קבוצה הדיאטה של הנחקרים הייתה שונה.

דג סלמון, צילום: אסף קרלה

בקבוצה אחת התפריט של הנחקרים התבסס על תזונה יפנית מסורתית, ואילו בקבוצה השנייה, התזונה של הנחקרים התבססה על דיאטה מערבית שכללה מאכלים עתירי שומן דוגמת בשר אדום, אלכוהול ופסטה.

במחקר המקיף שארך כשנתיים, החוקרים מיפו פעמיים את צילומי המוח של הנחקרים, כשהמטרה הייתה לבדוק בין היתר כמה מרקמת המוח איבדו הנחקרים במהלך התקופה.

תה ירוק, צילום: Getty Images

ממצאי המחקר העלו כי נשים שהיו בקבוצה שניזונה מהתפריט היפני סבלו פחות מניוון ברקמת המוח, זאת לעומת הנשים בקבוצת המחקר המקבילה שניזונו מתפריט מערבי עתיר שומנים.

יש לציין כי גם ידוע שישנם אזורים רבים ביפן, בהם תוחלת החיים של התושבים גבוהה יותר באופן משמעותי והם מקפידים על אורח חיים בריא מהממוצע. באזורים המדוברים, התזונה מורכבת בעיקר מפירות, ירקות, דגנים מלאים, אגוזים וזרעים. כתוצאה מכך, הסיכון ללקות במחלות כרוניות כמו מחלות לב, סוכרת וסרטן מופחת באופן משמעותי.

פירות וירקות, צילום: ללא קרדיט

החוקרים הסבירו כי ייתכן והתוצאות החיוביות בקרב הקבוצה שהתזונה שלה התבססה על תפריט יפני, נבעו מהעובדה כי מאכלים רבים בתפריט שלהם הם עשירים בוויטמנים, פוליפנולים וחומצות שומן לא רווי.

רוצים לאמץ את עקרונות התזונה היפנית וליהנות מיתרונותיה הבריאותיים? הנה כמה טיפים.

  1. בחרו בתזונה עשירה בפירות וירקות. הקפידו לצרוך לפחות שתי מנות של פירות וירקות ביום במגוון צבעים וסוגים.
  1. אנחנו יודעים שהיום הכל מתבסס על מהירות ואין לאף אחד זמן לכלום, אבל בכל הקשור לאוכל, תנשמו. קחו לעצמכם הפסקת אוכל ושבו לאכול כמו שצריך, כשאתם מקפידים ללעוס היטב את המזון ואוכלים לאט (רצוי אפילו לנסות לשתות כוס מים לפני תחילת האכילה כדי לייצר תחושת שובע).
  1. נסו לשלב דגים בתפריט שלכם. דגים הם מקורות מצוינים לחלבון רזה וגם עשירים באומגה 3 שמסייעת בהגנה על בריאות הלב וכלי הדם. 
  1. שתו תה ירוק. תה ירוק הוא מרכיב חיוני בתרבות היפנית, ומלבד העובדה שהוא יכול לסייע בקצב חילוף החומרים וביצירת תחושת שובע, הוא גם עשיר בפלבנואידים - נוגדי חמצון שיכולים לעזור ולהגן על הגוף מפני מחלות. 
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר