שומר. צילום: Getty Images

הירק השנוי במחלוקת: זה מה שלא ידעתם על שומר

הוא מושלם לנשנוש ומהווה מקור לשלל ויטמינים ומינרלים שנחוצים לגופנו • הדיאטנית הקלינית, אפרת בן שץ פורשיאן, הסבירה לנו למה בכל זאת עדיף לשלב אותו בתפריט ואפילו שיתפה במתכון - שומר אפוי עם גבינת עיזים

השומר הוא צמח רב-שנתי ממשפחת הסוככיים, שמקורו במזרח התיכון. הוא מאופיין בטעם אניסי, ובואו נודה באמת – הוא ממש לא נחשב לקונצנזוס במטבח, למרות שאפשר למצוא אותו בחנויות לאורך כל השנה. 

גם אם אתם מאלה שלא אוהבים שומר, אנחנו בכל זאת ממליצים שתנסו לשלב אותו בתפריט ולהתרגל אליו לאט לאט. כדי שזה יקרה, תוכלו להוסיף אותו למרקים, תבשילים וקדרות, וכך הטעם שלו יהפוך לעדין יותר – ואתם תרוויחו ירק חדש נוסף בתפריט שלכם, שיכול להעניק מגוון יתרונות תזונתיים ובריאותיים.

איך השומר יכול בדיוק לסייע? אפרת בן שץ פורשיאן, דיאטנית קלינית ברשת חלי ממן המתמחה באורח חיים בריא, הסבירה לנו למה הירק הזה נחשב לבעל ערך תזונתי רב. 

שומר, צילום: Getty Images

דל קלוריות: ב-100 גרם שומר יש 31 קלוריות, בעוד בראש שומר ממוצע, השוקל כ-160 גרם, יש בסך הכל כ-50 קלוריות – מה שהופך אותו לירק מושלם לנשנוש מזין בין הארוחות.

מסייע לתהליך עיכול תקין: השומר מכיל כמות גדולה של סיבים תזונתיים, המסייעים לתהליך העיכול ומשרים תחושת שובע לאורך זמן. בראש שומר אחד יש כ-5 גרם סיבים, המהווה כמות של כחמישית מכמות הסיבים היומית המומלצת לאישה או כשישית מכמות הסיבים המומלצת לגבר.

תורם לבריאות העצמות: בראש שומר אחד יש כ-70 מ"ג סידן. שילוב של שומר בתפריט יעזור להשיג את הצריכה היומית המומלצת של סידן בתרומה קטנה של קלוריות ושומן, ולכן הוא מהווה מקור נהדר של סידן מהצומח – והוא חשוב במיוחד לאלו שצורכים תזונה ללא מוצרי חלב.

איזון לחץ הדם: השומר מכיל כמות גדולה של אשלגן ומגנזיום, אשר מסייעים באיזון לחץ הדם.

מכיל נוגדי חמצון: השומר מכיל נוגדי חמצון רבים אשר מגנים על גופנו מפני רדיקלים חופשיים, נזק חמצוני והתפתחות דלקת. אחד הבולטים שבהם הוא ויטמין C: בראש שומר אחד יש רבע מכמות הוויטמין הנחוצה לאדם בוגר.

מקור לוויטמינים ולמינרלים נוספים: השומר מהווה מקור לוויטמינים רבים, בהם ויטמין K, ברזל, ויטמין A, ויטמין E, אבץ ועוד.

שומר אפוי של חלי ממן, צילום: יחסי ציבור

יש לכם חשק להכנת מאכל עם שומר? קבלו מתכון לשומר אפוי עם גבינת עיזים.

מצרכים (ל-4 מנות):

  • 4 ראשי שומר קטנים
  • גליל וחצי גבינת עיזים 9%
  • 2 כפות חומץ בלסמי
  • 2 כפיות עלי אורגנו טריים או מיובשים
  • 1 כף שמן זית או תרסיס שמן

הוראות הכנה:

  1. מחממים את התנור ל-220 מעלות, ומשמנים תבנית אפייה במעט שמן זית או תרסיס.
  2. מנקים את השומר וחוצים אותו לאורך. מסדרים אותו בתבנית עם החתך כלפי מעלה, ומברישים במעט שמן זית או תרסיס.
  3. בוזקים מעט מלח גס ופלפל שחור גרוס, ואופים במשך 12 דקות או עד להזהבה.
  4. פורסים את הגבינה לפרוסות דקות.
  5. מוציאים את השומר מהתנור ומורחים עליו חומץ בלסמי.
  6. מסדרים מעל ראשי השומר את פרוסות הגבינה, ומפזרים את עלי האורגנו.
  7. מחזירים לתנור למשך 4-3 דקות או עד שהגבינה מזהיבה מעט.
  8. מגישים חם. שיהיה בתיאבון!
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו