כזה עוד לא טעמנו: אורז שפותח במעבדה מכיל בשר מתורבת

אורז עם תאי שומן של בקר פותח תחת מחקר של אוניברסיטת יונסיי בדרום קוריאה • הוא מכיל יותר חלבון וטעמי אוממי • הפרופסור שהוביל את המחקר: "המוצר מספק חוויית טעם נעימה וחדשנית"

הפיתוח החדש , Yonsei University/PA
הפיתוח החדש. צילום: Yonsei University/PA

קבוצת מחקר באוניברסיטת יונסיי בדרום קוריאה יצרה אורז עם תאי שומן של בשר בקר מתורבת. המוצר אולי נראה כמו אורז ומגיע בצבע ורוד מתקתק, אבל מה שהופך אותו לייחודי, הוא למעשה פיתוח מדעי מורכב, שאם הכל יילך כשורה - ייכנס לספרי ההיסטוריה הקולינרית.

קערת האורז הוורדרד הזה היא למעשה בשר אורז (Beef rice) ועתידה להופיע בתפריטים כמאכל בר-קיימא, כך טוענים החוקרים הדרום קוראיניים שיצרו את גרגרי האורז שייחודם מגיע מהעובדה שגודלו בהם תאי שומן של בקר ופרות.

אילוסטרציה. בשר מתורבת, צילום: רויטרס

החוקרים ייצרו את המזון הניסיוני הזה על-ידי ציפוי של גרגרי אורז רגילים בג'לטין המופק מדגים והזרעה של הגרגרים המצופים עם תאי גזע של עצמות, שרירים ושומן שגודלו לאחר מכן במעבדה.

לאחר גידול של כ- 9 עד 11 ימים במעבדה הכילו הגרגרים בשר ושומן לכל אורכם. החוקרים מאמינים כי המוצר יוכל להפוך למזון מזין וטעים שיהיה, כאמור, ידידותי יותר לסביבה וגם זול יותר. על כן יש לו את הפוטנציאל לחולל מהפכה של ממש בעידן בו משבר האקלים הוא בעיה רצינית ומסוכנת.

פרופסור גִ'ינְקִי הוֹנְג, שעמד בראש קבוצת המחקר שיצרה את המוצר, בישל וטעם את האורז ספוג תאי הבשר בעצמו והוא מקווה שהמוצר יהפוך למקור חלבון בר השגה יותר מבשר בקר מסורתי ובעל טביעת רגל פחמנית קטנה יותר.

הדמיה של נתח בשר מתורבת, צילום: MeaTech

לפי פרופ' הוֹנְג: "כאשר מבשלים אותו, המוצר שומר על מראהו המסורתי של האורז, אבל מכיל תערובת ייחודית של ארומות וכן כולל מעט אגוזיות ואוממי, שהם טעמים שאופייניים לבשר".

פרופ' הוֹנְג הוסיף וציין כי "הגם שאיננו משכפל את טעמו המדויק של בשר, המוצר מספק חוויית טעם נעימה וחדשנית", והוסיף כי הפיתוח נוסה עם מגוון של תוספות והוא מתאים לטווח רחב של מנות.

מתאים לצד טווח רחב של מנות, צילום: אסף קרלה

במאמר שפרסמו החוקרים בכתב העת Matter, ציינו שאורז הוא בעיקר פחמימה המכילה שיעורים קטנים יותר של חלבון, שומן, ויטמינים ומינרלים. "שילוב של תאי בעלי חיים באורז "מאפשר, לפיכך, להבטיח מלאי מזון מספק על ידי כך שהדבר יוצר ארוחה מלאה חדשה לחלוטין", נכתב.

עוד פורט במחקר, כי האורז ההיברידי החדש הוא שברירי יותר מהאורז המסורתי הרך והדביק, אך הוא מכיל שמונה אחוזים יותר חלבון ושבעה אחוזים יותר שומן.

עוד הוסיפו ופירטו, כי סביר להניח שהאורז ההיברידי יהיה בר-השגה יותר ויעלה כ - 2.23 דולר ארה"ב (כ - 8 ש"ח) לק"ג בהשוואה ל - 14.88 דולר ארה"ב (כ - 54 ש"ח) לק"ג של בשר בקר.

מעבר לכך שיהפוך את המזון לבר-קיימא ובר-השגה יותר, החוקרים מאמינים שבכוחו של האורז ההיברידי אף לשפר את משלוחי החירום של מזון לאזורים הסובלים מרעב ואף לשמש כמזון לאסטרונאוטים ולחיילים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר