צום עשרה בטבת: מה כדאי לאכול וממה עדיף להימנע?

העם היהודי מציין מחר (שישי) את צום עשרה בטבת • שוחחנו לקראתו עם מנהלת המחלקה לתזונה ודיאטה של קופת חולים כללית • היא הסבירה בפירוט - מה כדאי לאכול לפני כן, ממה רצוי להימנע ואיך להתנהל בארוחת השישי שבצאתו

מוכנים לצום? עשרה בטבת. צילום: GettyImages

העם היהודי מציין מחר (שישי), בתאריך 22 בדצמבר, את צום עשרה בטבת - היום שבו נבוכדנצר, מלך האימפריה הבבלית, החל את המצור על ירושלים, מצור שנגמר בחורבן העיר וחורבן בית המקדש בתשעה באב. הרבנות הראשית לישראל קבעה שביום הזה גם אומרים קדיש על היהודים שנרצחו בשואה ושיום רציחתם (מותם) המקורי לא נודע למשפחותיהם.

שוחחנו עם המומחית נטלי טמסיט בן יאיר, מנהלת המחלקה לתזונה ודיאטה של קופת חולים כללית במחוז ירושלים, כיצד מומלץ לישראלים שמציינים את הצום להתארגן לקראתו, בייחוד השנה - כשהצום יוצא ביום שישי, יום שבו גם מבשלים לשבת, עושים קניות ומנקים את הבית, סדרת פעולות שמתישות מאוד רבים וטובים.

רצוי להמעיט במזון מעובד, צילום: gettyimages

"הפעם הצום קצר ונערך רק בשעות האור, לכן אפשר לקום לפני הזריחה ולאכול ארוחה מפסקת מקדימה. זה מקל מאוד על הצום, ועוזר למי שמקשה בו", אומרת טמסיט בן יאיר.

לדברי המומחית, ביום שלפני הצום יש להמעיט במאכלים מלוחים ובמשקאות המכילים קפאין. "ביממה לפני הצום כדאי מאוד שלא לאכול מזונות מעובדים, אוכל מתועש, ולהימנע ממאכלים מלוחים כמו דג מלוח או גבינה מלוחה. מאכלים כאלו גורמים לצימאון, דבר שאינו בריא לקראת צום. מומלץ גם להימנע משתיית קפה, תה או קולה כי יש במשקאות הללו הרבה קפאין וזהו חומר משתן שגורם לגוף שלנו לאבד הרבה נוזלים", היא מסבירה ומוסיפה ש"הרבה אנשים יהיו מחר במקום ממוזג והם עלולים להתייבש בלי לשים לב".

הקוסקוס עם הקציצות. שילוב מנצח, צילום: אסף קרלה

ומה מומלץ לאכול בסעודה המפסקת ממש לפני הצום?

"כדאי לאכול פחמימות עם סיבים רבים כמו קוסקוס מלא, אורז, לחם מלא. הסיבה לכך היא שהגוף מעכל לאט יותר סיבים תזונתיים וזה מותיר תחושת מלאות ושובע לאורך זמן. כמו כן אפשר לאכול ירקות עם סיבים. מעבר לכך צריך גם להוסיף לגוף גם חלבונים. גם אבוקדו או גבינה שאינה מלוחה, שאפשר לאכול עם לחם יקלו על הצום, במיוחד כשלא מדובר בצום ארוך".

התזונאית התייחסה גם לעובדה שהצום חל ביום שישי בזמן שיש המון פעילויות לקראת שבת. כאן היא יעצה לרוב הציבור להספיק הערב כמה שיותר מטלות לקראת שבת כדי להמעיט בפעולות מחר ולא להתיש את הגוף יותר מדי. "אני מציעה לבשל הערב, כי המטבח והעמידה מול האש של הכיריים אלו דברים מייבשים ומתישים מבחינה גופנית. לגבי מחר, רצוי לקום מוקדם ולסיים את כל הפעולות שלנו לפני השעה 12 בצהריים, כלומר, לעשות הכל בזמן שהגוף עוד לא מותש מהצום. עשייה בזמן שהגוף צם, מייצרת מצב של חוסר באנרגיה, שאותה אין מאין להשלים". בכל הנוגע לשתייה המליצה המומחית להרבות בשתיית מים ביום הקודם לצום וכן גם לשתות שתי כוסות מים ממש לפני הצום עצמו.

חלה לשבת, צילום: צילום: איתיאל ציון

בכל הנוגע לצאת הצום, ישנה בעייתיות בצום הזה שחל בערב שבת, מכיון שלא ניתן לשבור אותו לפני אמירת הקידוש בערב, שהרי בשבת אסור לאכול לפני הקידוש. במקרה הזה מציעה טמסיט בן יאיר לסועדים, להמתין אחרי אכילת החלה בקידוש, ולא לאכול את שאר האוכל מיד. רצוי לנוח מעט, לשתות כוס תה עם סוכר או מים, ורק אחרי מנוח של כחצי שעה להמשיך את האכילה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר