טעם של געגוע: 3 מתכונים מתוך פרויקט הנצחה מיוחד

העיר אשדוד איבדה 36 מבניה ובנותיה במלחמת חרבות ברזל • לזכרם נוצר מיזם מיוחד שמביא לכל בית בישראל את הטעמים שאהבו • לפניכם מתכונים לטוסט של הלוחם מקס רבינוב ז"ל, לתפוחי האדמה הפיקנטיים בסגנון הודי שאהבה סרן אור מוזס ז"ל ולמנת הקוסקוס האהובה על שני אמין ז"ל, שנרצחה במסיבה ברעים

הטוסט של מקס רבינוב ז"ל . צילום: עיריית אשדוד

36 מבניה ובנותיה של העיר אשדוד נרצחו ונפלו במלחמת חרבות ברזל. במנהל לשירותים חברתיים של העירייה הוחלט להנציח אותם בדרך מיוחדת ויצרו את פרויקט "טעם של געגוע". תחת בפרויקט מוצגים מתכונים של מאכלים, מאפים ותבשילים שהיו אהובים עליהם. בני משפחתם החליטו לחלוק את המתכונים הללו כדי שהטעמים האלה יגיעו לכל בית. לפניכם שלושה מתכונים לזכר מקס רבינוב ז"ל, אור מוזס ז"ל ושני אמין ז"ל.

מתכון לטוסט המיוחד של מקס רבינוב ז"ל

מקס רבינוב ז״ל, בן 21 בנופלו, היה לוחם ששירת בגדוד איסוף 414 של חיל האיסוף הקרבי. מקס למד והתחנך במקיף ח' בעיר אשדוד. הבלוגר ויוצר התוכן גל זהבי, שגם הוא בן העיר אשדוד, בחר להכין את המנה של מקס. "הטעם הפתיע אותי מאוד", הוא אמר. "לגמרי אאמץ אותה. התרגשתי מאוד מהפרויקט, רציתי להקנות לה ערך נוסף, הלוואי שכולם יכינו את המנה של מקס ויעלו לפייסבוק ולאינסטגרם".

מקס רבינוב ז"ל, צילום: עיריית אשדוד

רכיבים

לחם לטוסט
3 סוגים שונים של גבינה, למשל: מוצרלה, פרמזן וקשקבל
1 ביצה
1 כפית חרדל דיז'ון
1 עגבנייה פרוסה

אופן ההכנה

לגרד כמה סוגי גבינה בפומפייה, להוסיף את הביצה, כפית חרדל ולערבב.
למרוח על פרוסות הלחם שכבה אחידה של התערובת.
להוסיף מעל פרוסות עגבנייה.
להכניס לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות על חימום עליון בין 15-20 דקות.

גל זהבי, צילום: עיריית אשדוד

מתכון לתפוחי אדמה בנוסח הודי של סרן אור מוזס ז"ל

סרן אור מוזס, סמ״פ בחילוץ והצלה, נפלה בקרב הרואי כשהגנה עם 13 אנשי הסגל בבסיס זיקים על 90 טירונים. אור סיימה בהצטיינות את קורס הקצינים. מי שהכין את המתכון למנה שאהבה הוא יפת סוגאוקר ממסעדת נמסטה ההודית הוותיקה באשדוד.

סרן אור מוזס ז"ל, צילום: עיריית אשדוד

רכיבים

5 תפוחי אדמה בינוניים חתוך לקוביות
2 עגבניות בינוניות בשלות מאוד חתוכות לרבעים
1 פלפל ירוק חריף דק
מלח
פפריקה מתוקה או חריפה לפי הטעם
פחות מרבע כפית כורכום
3 כפות שמן

תפוחי אדמה בסגנון הודי, צילום: עיריית אשדוד

אופן ההכנה

מחממים את השמן בסיר ומוסיפים את העגבניות והפלפל. מתבלים במלח, פפריקה מתוקה או חריפה
וכורכום.
מכסים את הסיר ומבשלים כ-10 דקות עד שהכל הופך לרוטב.
מוסיפים את תפוחי האדמה ומבשלים על אש קטנה עד להתרככות.
מדי פעם מערבבים על מנת שלא ידבק לתחתית.
מגישים חם.
הערה: רצוי לבשל בסיר עם תחתית כפולה או תחתית מיוחדת לבישול איטי, שאותו ניתן להשיג בחנויות
התבלינים.

יפת סוגאוקר מכין את המנה, צילום: עיריית אשדוד

מתכון לקוסקוס של שני אמין ז"ל

שני אמין בת ה-18 נרצחה במסיבת הטבע Nova שנערכה בקיבוץ רעים. היא למדה בביה"ס מקיף ט' באשדוד והמאכל אהוב עליה היה הקוסקוס של סבתה, ששיתפה באהבה ובגעגוע את המתכון המשפחתי.

שני אמין ז"ל, צילום: אלבום פרטי

מיכל נהון, עובדת עיריית אשדוד וחובבת קולינריה, ביקשה להכין את המאכל.

רכיבים

קילו סולת עבה
כף מלח
חצי כפית כורכום
מים
חצי כוס שמן
כמה עלי דפנה

מצרכים למרק:
2 תפוחי אדמה
2 קישואים
גזר
בצל
חצי כרוב חתוך גס
סלרי
גרגירי חומוס קפוא
דלעת חתוכה גס
תבלינים: מלח, כף אבקת מרק עוף, כפית כורכום, כף פפריקה, פלפל שחור גרוס, קורט קינמון.
מעט שמן

מנת הקוסקוס של שני אמין ז"ל, צילום: עיריית אשדוד

אופן ההכנה

מרוקנים את הסולת לקערה גדולה ועמוקה. מוסיפים כף מלאה של מלח ומערבבים. מי שאוהב קוסקוס צהוב יכול לשים גם כפית כורכום.
לוקחים ספל וממלאים מים מהברז. מתחילים לשפוך קצת קצת תוך כדי ערבוב, כך שכל הסולת תיספג במים ויתחילו להיווצר גושים קטנטנים.
מעבירים את הסולת דרך נפה (לא נפה ממשי כמו של קמח אלא נפה עם חורים קצת יותר גדולים).
לאחר מכן מעבירים את הסולת לחלק העליון של סיר הקוסקוס. את החלק התחתון ממלאים במים עם כמה עלי דפנה ומביאים לרתיחה.
מנמיכים לאש בינונית, מכסים ומאדים כחצי שעה. אחרי חצי שעה, הופכים את הסולת לתוך קערה ופותחים עם כף מעץ. שופכים 3 כוסות מים וחצי כוס שמן, ומערבבים בכף מעץ.
מחזירים את זה לחלק העליון של סיר הקוסקוס ומאדים עוד חצי שעה עד 40 דקות. לאחר מכן שופכים את זה שוב לקערה ומפזרים עוד כוס מים, מערבבים ומניחים להתקרר.

בזמן האידוי נכין את המרק בסיר גדול ועמוק:
מרתיחים בסיר עם מים תפוחי אדמה, קישואים, גזר, בצל, כרוב, סלרי וגרגירי חומוס, ומוסיפים את התבלינים. לקראת הסוף, כשנראה שהגזר מתחיל כבר להתרכך, מוסיפים דלעת (היא מתבשלת מהר).

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר